🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Биовет" откри нов завод за ветеринарни лекарства на стойност 300 млн. лв.

Съоръжението на компанията на братята Кирил и Георги Домусчиеви беше открито от премиера и трима министри

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вероятно най-голямата инвестиция през годината в производствени мощности - новият завод на ветеринарния производител "Биовет" в Пещера, отвори врати. Основният обект представлява цех за ферментация за производство на лекарства за животни с обем 3500 куб.м и по думите на собственика на компанията, Кирил Домусчиев, е най-голямата подобна инсталация в европейска държава.

Новият завод е финансиран от Европейската инвестиционна банка по плана "Юнкер" и стойността на новия строеж и инвестициите в завода на групата в Разград са на обща стойност 300 млн. лв., като 200 млн. лв. от тях са от ЕИБ.

Заводът беше открит от премиера Бойко Борисов и трима министри – на финансите, на икономиката и на околната среда.

Новото съоръжение

Строежът на новия завод продължи две години, като групата "Хювефарма" на братята Георги и Кирил Домусчиеви кандидатства за финансиране по плана "Юнкер" от 100 млн. евро, като съфинансирането за завода е от 50 млн. евро кредити и собствени средства. Отделно от новия завод в Пещера ще бъде построено и допълнително предприятие само за ветеринарни ваксини на площадката на "Биовет" в Разград. Стойността му ще бъде 70 млн. евро.

С новия завод в Пещера капацитетът на "Биовет" за производство на ветеринарни продукти в България ще се увеличи с 50%. Проектът включва освен ферментационна мощност и цехове за обработка и пакетиране на продуктите, както и логистичен център. Новият завод е част от стратегията на "Хювефарма" голяма част от производствените й мощности да бъдат базирани в Европейския съюз, а тя да се превърне в глобален световен лидер във ветеринарната медицина.

По време на откриването Кирил Домусчиев изтъкна, че новите работни места, които откриват, са само 200, но за сметка на това са за високоспециализирани служители – биолози, химици и инженери. Към края на миналата година в "Биовет" са заети 1355 души. През миналата година компанията има приходи 300.8 млн. лв. (с 51 млн. лв. повече от 2017 г.) и печалба 28.8 млн. лв.

Строежът на новото съоръжение продължи близо две години. Изпълнители са "Главболгарстрой" и "Стримона", на които изпълнителният директор на завода Ангел Желязков благодари специално.

Подкрепа от държавата

Премиерът Бойко Борисов обяви по време на откриването, че е подготвил вертолет за пътуването до Пещера, но по здравословни причини досегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не се е включил в откриването.

"Всеки ден, през ден се откриват заводи и въпреки че Европа е в рецесия, ние държим ръст на икономиката над 3%. 40 млн. лв. от инвестицията на този високотехнологичен завод е в екология – министър Нено Димов специално дойде преди мен, за да види пречиствателната станция. Много е важно тези региони, в които е много трудно да се намерят инвеститори, да продължават да се развиват и затова подкрепяме общините за пътища и инфраструктура", каза Борисов.

Кметът на общината Николай Зайчев благодари на правителството, че е помогнало на общината. Новият завод на "Хювефарма" е инвестиция клас А, при която държавата би трябвало да подпомогне инвеститора със свързване на съоръжението с пътища и друга необходима инфраструктура.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 6

    Единствената заслуга на Бойко за тези инвестиции е, че не вдигна корпоративния данък. Всичко останало е мижи да те лажем. В България каквото се случва обикновено е на свой ход и това е огромна пропусната възможност.

    Нередност?
  • 2
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 4

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    Не обичам тиквеник, но аз ще съм доволен, ако държавата поне не пречи.

    Нередност?
  • 3
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 6
    • + 3

    Присъствалите на откриването трима министри трябва да отговорят на няколко въпроса, ако има микрофони, разбира се:
    1. Имаме ли толкова животни в България, които да имат нужда от тези продукти, След африканската чума, останаха ли прасета (освен едно, което е национален герой и властта си го къта)?
    2. Дори и да има животни, останаха ли читави хора, които да ги гледат, след Терминал 2?
    3. Във гореспоменатите фабрики ще се произвеждат ли амфетки за Близкия Изток? - въпроса е към баш министъра.
    4. Тези министри изобщо мислят ли за България?

    Нередност?
  • 4
    didco avatar :-|
    didco
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#3] от "Uprsport":

    Прекомерното четене на Капитал и Дневник води до изкривена представа за реалността!

    Нередност?
Нов коментар