🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мюнхен, Амстердам и Франкфурт са най-застрашени от имотен балон в еврозоната

Трайно ниските лихви са помогнали за увеличаване на цените на жилищата, показва доклад на UBS

Франкфурт е единственият град в класацията с двуцифрен ръст на цените през тази година
Франкфурт е единственият град в класацията с двуцифрен ръст на цените през тази година
Франкфурт е единственият град в класацията с двуцифрен ръст на цените през тази година    ©  Reuters
Франкфурт е единственият град в класацията с двуцифрен ръст на цените през тази година    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рискът от имотен балон в еврозоната се е увеличил през миналата година заради трайно ниските лихви, които са помогнали за поскъпването на жилищата. Годишният индекс на швейцарската UBS Group - Global Real Estate Bubble, показва, че най-уязвимият град в света към имотен балон е Мюнхен, следван от Торонто и Хонконг, който беше на върха през 2018 г.

Неустойчивост на цените

Амстердам, Франкфурт и Париж са все по-застрашени от неустойчивост на цените, а за пръв път от четири години Лондон не е смятан за опасно надценен. Цените в британската столица са спаднали спрямо върха от средата на 2016 г. заради несигурността около преговорите за Brexit и по-високите имотни данъци, сочат част от основните изводи в доклада.

"На глобално равнище икономическата несигурност надвишава ефекта от понижаващите се лихви върху търсенето на жилища в градовете", казва Марк Хаефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management, цитиран от Bloomberg. Той отбелязва още, че в части от еврозоната ниските лихви са тласнали имотните цени към територията на риск от балон.

Франкфурт е единственият глобален град, където ръстът на цените е двуцифрен. Дори и при забавяне ниските лихвени проценти все още могат да тласнат цените до неустойчиви нива. Швейцарската банка отбелязва, че Ванкувър и Париж също са "на територията на риск от балон", пазарите на имоти в Цюрих, Лондон, Сан Франциско, Токио и Стокхолм са изправени пред "големи дисбаланси". В доклада се отбелязва, че цените са по-справедливи на жилищните пазари в Сингапур, Бостън и Милано, а Чикаго е "подценен".

Предпазливи инвестиции

По-ниските лихви карат инвеститорите да се насочват към други активи за сметка на облигациите. Това е една от причините за ръста на цените на имотите в много градове, особено в части от еврозоната, където доходността по държавните ценни книжа е станала отрицателна.

Матиас Холцхей, който ръководи поделението за инвестиции в швейцарски имоти на UBS Global Wealth Management, съветва инвеститорите да останат предпазливи към жилищните пазари на територията на риска от балон. И отбелязва, че регулаторните мерки за ограничаване на ново поскъпване вече доведоха до пазарни корекции в някои от градовете с най-надценени имоти.

Според Клаудио Сапутели, мениджър за недвижими имоти в банката, много домакинства нямат необходимите средства, за да отговарят на критериите за финансиране на банките, "което смятаме, че представлява един от най-големите рискове за стойността на имотите в градските центрове".

Цените във всичките четири града с най-голям риск от балон през 2016 г. - Лондон, Ванкувър, Стокхолм и Сидни, са намалели средно с 10% от съответните им върхове и не виждаме тази тенденция да се обърне, казва и Матиас Холцхей.

За пръв път от 2011 г. няма американски градове в класацията, където цените да прегряват, а заради регулаторните промени и проблемите с достъпността цените на жилищата в Ню Йорк изостават от средния растеж в страната, отбелязва Bloomberg.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 2

    Преди 5 год. синът си купи ап. в Амстердам за 185 х. евро, в началото на тази година го продаде за 270.

    Нередност?
Нов коментар