🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската "Ботрон" попада в тазгодишната класация Deloitte Fast 50

Приходите на софтуерната компания растат с 503% в рамките на три години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една българска фирма е част от тазгодишното издание на Deloitte Technology Fast 50 – класация, която измерва растежа на технологични компании в Централна и Източна Европа в период от три години. Това е софтуерната фирма "Ботрон", чиито приходи между 2015 и 2018 г. са нараснали с 503%. Тя заема 40-а позиция.

"Ботрон" разработва бизнес софтуер, който се използва от над 3000 компании по целия свят, включително и повече от половината фирми в списъка Fortune 100. През 2015 г. приходите на "Ботрон" са 1 млн. лв. и печалба 305 хил. лв., докато през 2018 г. те вече са нараснали до 5.4 млн. лв. оборот и 1.6 млн. лв. печалба.

Тазгодишният победител в класацията е литовската Voltas IT, която отбелязва ръст на приходите си с 5734% за последните три години. Следват я Prusa Research (4527%) и Blindspot (4445%), като и двете компании са от Чехия. Петицата се оформя от словашката Itrinity (3066%) и хърватската Bazzar (2821%).

Класацията се изготвя всяка година, но има една особеност: Deloitte не преглежда данните от търговските регистри на всяка страна, за да открият кои са най-бързо растящите компании, а използва метод, при който фирмите трябва сами да кандидатстват. Съответно не е задължително това да са най-бързо растящите технологични компании в региона, а само най-динамичните сред тези, които са поискали да участват.

България се представя променливо в класацията. През миналата година липсваше българска компания в нея, докато през 2017 г. страната бе представлявана от две фирми. Тази година доминират компаниите от Чехия (19) и Полша (11). Представители има още от Хърватия (6), Литва (5), Словакия (3), Унгария (3), а Босна и Естония, също като България, са с по един представител. Средният ръст на приходите при всички компании от класацията е 1129%, като най-много са софтуерните компании – общо 31, следвани от тези в сферата на медиите и хардуера.