🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три български софтуерни компании са сред най-бързо растящите в Европа и Африка

Botron, Accedia и ScaleFocus влизат в класацията Deloitte Technology Fast 500

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три български софтуерни компании - Botron, Accedia и ScaleFocus влизат в тазгодишната класация Technology Fast 500, която разглежда най-бързо растящите компании в Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) и се изготвя от Deloitte. Класацията е на база растеж в рамките на три години, в случая - между 2015 и 2018 г., но покрива компании, които сами подават данни за дейността си, т.е. включва само активните кандидати, а не всички възможни фирми.

Deloitte прави отделна класация за региона на Централна и Източна Европа, която публикува всеки ноември, но тя класира само 50 компании. Миналата година в нея влезе само Botron. Разглежданият период отново беше 2015-2018 г.

От трите български компании най-високо е класирана Botron. Дружеството "Ботрон" е отчело 503% ръст на приходите в рамките на три години, което отрежда на фирмата 267 място. Accedia (през дружеството "Аксидиа") отчита 280% растеж, което я класира на 382 място. ScaleFocus (през дружеството "Скейл Фокус") отчита 185% ръст на приходите между 2015 и 2018 г., с което се класира на 466-о място.

Българските представители

Най-високо класираната българска компания Botron разработва корпоративни решения за оптимизация и управление на процеси в големи бизнеси. Сред клиентите на фирмата са Apple, Tesla, Ericsson и американски държавни структури като NASA и ФБР. През юни тази година Botron бе придобита от американската Appfire за неупомената сума, но фирмата ще продължи да работи в България и да разраства офиса си в София.

Другите два български участника - ScaleFocus и Accedia, са в сферата на софтуерните услуги. ScaleFocus е на седмо място в годишната класация на "Капитал" К100 с общи приходи от 61.6 млн. лв. за 2019 г. Accedia от своя страна отчита 13 млн. лв. приходи, но за 2018 г., последната налична в Търговския регистър.

Извън българското участие класацията е почти изцяло доминирана от компании в сферата на финансовите технологии и разработката на софтуер. На първо място е финтех гигантът Revolut. За периода 2015-2018 г. приходите на компанията са нараснали с 39754%. След нея е друг финтех играч - OakNorth, с ръст от 30706%. Първата петица се затваря от Cloud&Heat Technologies, DivideBuy и Fineway. Пълната класация може да бъде разгледана на сайта на Deloitte.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар