🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл

Приложението позволява на клиентите й да ползват телефона си за разплащания и теглене на пари от банкомат

Дневник    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Райфайзенбанк България пусна собствен дигитален портфейл, който позволява на клиентите ѝ да плащат на ПОС терминали и да теглят пари от банкомати не с карта пластика, а с мобилния си телефон. Продуктът е разработен за нуждите на австрийската банкова група и България е сред пилотните пазари, на които се предлага. Това е втората банка у нас, която дигитализира банковите карти на клиентите си, освен Първа инвестиционна банка (ПИБ), като функционалността е достъпна и през финтех компании като phyre, Revolut, ApplePay и други.

Телефонът става портфейл

Апликацията на "Райфайзен" се нарича RaiPay и може да бъде изтеглена безплатно от магазина Google Play. Засега се инсталира само на телефони с операционната система Android, а скоро функционалността ще е достъпна и за притежателите на iPhone, който работи с друга операционна система - iOs. Важна особеност за желаещите да ползват мобилния портфейл е телефонът им да е снабден с NFC технология, която прави възможна комуникацията с безконтактните ПОС терминали и банкомати.

След инсталацията на приложението клиентите на Райфайзенбанк могат да добавят в него картите си, но само тези, издадени от банката - като дебитни, така и кредитни. След като пластиките се дигитализират, телефонът се превръща в техен физически заместител и може да се ползва за разплащания на безконтактни ПОС терминали или за теглене на средства от безконтактни банкомати. Това става с отключване на телефона, стартиране на портфейла и доближаване на апарата до четящото устройство.

Сигурност и предимства

Портфейлът е снабден с необходимите защити. Ако е качил няколко карти, при употреба потребителят първо избира с коя карта би желал да направи плащането или да тегли пари. Има и функция това да става по подразбиране.

При плащане на суми над 50 лв. се изисква потвърждение по предварително избран от потребителя начин - с код, който трябва да се въведе на екрана на телефона, или с pattern (свързване на точки по предварително зададен от потребителя начин). Приложението съхранява история на транзакциите, което позволява проследяване и анализ на разходите си.

"RaiPay е още едно допълнение към портфолиото ни от дигитални продукти – онлайн откриване на сметки, електронно подписване на кредити, безконтактни банкомати и мобилно банкиране", коментира Ани Ангелова, изпълнителен директор на Райфайзенбанк с ресор "Банкиране на дребно", при пилотното пускане на портфейла на пазара. Преди да се случи това, той е бил в дълъг тестови период, обясниха от банката. Освен в България мобилният портфейл вече работи и за клиентите на банковата група в Румъния.

Мобилният портфейл не е интегриран с приложението на Райфайзенбанк за мобилно банкиране, така че потребителите, които го ползват, ще имат две приложения на телефона си. То също е обновено и вече е с ново име - RaiMobile, както за телефони с Android, така и за телефони с iOS. Чрез приложението могат да се извършват основните банкови операции като проследяване на наличността по сметки, информация за кредити и депозити, парични преводи, плащане на битови сметки. Платежните услуги през мобилното банкиране са с средно с до 68% по-евтини, отколкото ако се правят на гише в банков офис, което е сред стимулите за ползването на дигиталния канал за банкиране, смятат от Райфайзенбанк.

Пазарът познава услугата

Това е втората банка на пазара след ПИБ, която предлага опция за дигитализиране на банкова карта и използването на мобилен телефон за разплащане или теглене от банкомат. Услугата мобилен портфейл е достъпна и през финтех компании, като например българската phyre (която позволява зареждане на портфейла с карти от всяка банка, като едновременно с това дигитализира и карти за лоялност) или международната Revolut, която може да се дигитализира не само на смартфон, но и на смарт часовници.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aqa_boy avatar :-|
    aqa_boy
    • + 1

    Как може да се дигитализира револют на телефон или смарт часовник в България - не става нито със самсунг пей нито със андроид пей в БГ.

    Нередност?
Нов коментар