Apple Pay стъпи в България за притежателите на Revolut и Monese Mastercard карти

Страната ни е една от 13-те европейски пазара, на които услугата става достъпна от днес

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Потребителите в България вече могат да ползват своя iPhone или часовник Apple като дигитален портфейл за разплащания, след като услугата Apple Pay бе пусната на 13 пазара в региона. За това съобщи Mastercard, чиито картодържатели могат да се възползват първи от услугата, но само в Revolut и Monese. С това конкуренцията при дигиталните портфейли се засилва, след като на местния пазар вече набраха популярност приложенията като това на Phyre, на телекомуникационната компания A1 и на дигиталната банка PaySera. Засега в България не е валиден виртуалният портфейл на Google Pay.

Моят телефон е моят портфейл

Услугата Apple Pay става достъпна в България първо за притежателите на карти Revolut и Monese, ползващи технологията на Mastercard. Те могат да се виртуализират върху смарт устройство на Apple като телефон, часовник, iPad или Mac и така да го превърнат в средство за разплащане в търговската мрежа или при покупки онлайн. Технологията, която се използва при интегрирането на банковата карта с мобилното устройство, ползва криптиране и токенизация, което е гарант за опазване на банковата информация на потребителя. Номерът на картата не се съхранява нито в Apple устройството, нито в сървърите на Apple, като вместо това се генерира уникален номер на устройството и всяка транзакция се оторизира с динамичен код.

Следващата вълна

В бъдеще, когато традиционните банки въведат услугата, тя ще стане достъпна и за притежателите на банкови карти Mastrecard. България бе един от 13-те пазара, на които услугата стартира на 26 юни. Другите от тази вълна са Хърватия, Кипър, Естония, Гърция, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Португалия, Румъния, Словакия и Словения. За да стане достъпна услугата, там Mastercard си партнира с Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa, Unicredit Bank.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ref40579080 avatar :-|
    ref40579080
    • + 1

    Това е чудесна новина, която отдавна чакаме. А в тази статия има доста подробна информация как може да се ползва Apple Pay в Бъргария с Revolut - https://www.vivainvest.eu/apple-pay-v-balgarija-s-revolut/

    Нередност?
  • 2
    ref40579080 avatar :-|
    ref40579080

    Ето и малко повече информация за Monese и Apple Pay в България. Основни предимства и недостатъци и начини на ползване https://www.vivainvest.eu/monese-apple-pay-bulgaria/

    Нередност?
Нов коментар