КЗК не хареса и "Еврохолд" за купувач на ЧЕЗ

Аргументите в решението пак са слаби, а сроковете не са спазени. Резултатът е невъзможна продажба без политическо "да"

Ръководената от Юлия Ненкова комисия за втори път спира сделка за активите на ЧЕЗ със слаби аргументи
Ръководената от Юлия Ненкова комисия за втори път спира сделка за активите на ЧЕЗ със слаби аргументи
Ръководената от Юлия Ненкова комисия за втори път спира сделка за активите на ЧЕЗ със слаби аргументи    ©  Цветелина Белутова
Ръководената от Юлия Ненкова комисия за втори път спира сделка за активите на ЧЕЗ със слаби аргументи    ©  Цветелина Белутова

И вторият опит за продажбата на бизнеса на CEZ в България беше спрян по класическия за управляващите начин - през Комисията за защита на конкуренцията, по подобие на отхвърлените Петр Келнер и Гинка Върбакова. Само две седмици след като обяви, че започва задълбочено проучване на сделката, регулаторът излезе с решение, което забранява придобиването на дружествата на CEZ от "Еврохолд" срещу 335 млн. евро. Формалният мотив накратко е, че купувачът предоставя застраховки, които могат да дадат конкурентно предимство на "ЧЕЗ трейд" и "ЧЕЗ Електро" при сделки на енергийната борса. Реално е знак, че без политическо одобрение подобна продажба не може да бъде осъществена.

Решението на КЗК отново е основано на слаб аргумент - възможно припокриване. Нищо че точно същият проблем съществува при други на борсата - търговците на електроенергия на Христо Ковачки ползват застраховка от свързаната с Ковачки ОЗК за борсовите си сделки.

От "Еврохолд" казаха за "Капитал", че тепърва ще се запознаят с решението и при готовност ще обявят позицията си и дали ще обжалват в 14-дневния срок.

Героите от КЗК

И седемте комисари са подписали решението. Но един от тях - Анна Янева, го е направила с особено мнение. Тя твърди, че са нарушени процедурните срокове, които предвиждат 30 дни за представяне на становища, а в случая са минали само 14.

Докладчик по преписката е Красимир Витанов, номиниран от СДС по времето на Лукарски, бивш директор в "Булгартрансгаз" по времето на кабинета "Орешарски". Витанов влиза в ролята на докладчик в спешни ситуации, например когато само за осем дни се извърши смяна в собствеността на близкия до Пеевски "Техномаркет".

"Опасна" комбинация

Комисията по конкуренцията е установила, че сделката ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и в електроенергийния сектор. "Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти", пише в решението.

Според регулатора след финализиране на планираната сделка придобиваните предприятията ще имат гарантиран и финансово осигурен достъп до изискуемите застрахователни полици както като форма на гаранционно обезпечение за търговията с електрическа енергия, така и за поддържане на съответните лицензионни дейности. "Това обстоятелство ще създаде значително конкурентно предимство за новата група пред останалите участници на съответните пазари, осигурявайки изначално изпълнението на гаранционните (застрахователни) изисквания и на което предимство останалите участници трудно биха оказали въздействие", твърди КЗК.

Интересното тук е, че антимонополиситите не видяха подобна зависимост при групата на Христо Ковачки, върху която извършиха проверка това лято, след сигнал на работодателските организации.

Освен това търговията на борсата далеч не е основният бизнес на ЧЕЗ, който е да доставя електричество в Западна България.

Позицията на "Еврохолд"

От решението на КЗК става ясно, че според "Еврохолд" застраховката, предвидена като обезпечение по Закона за енергетиката, предполага разработването на специфичен продукт, който да отговаря на съответните нормативни условия. И счита, че продаваният застрахователен продукт от ЗД "Евроинс" не покрива тези изисквания и не е насочен към този целеви пазар. Също така "Еврохолд" изтъква, че съгласно европейската регулаторна рамка в енергийния сектор, общите европейски разпоредби, третиращи свързаност между отделни правни субекти, издаването на полици и най-общо всякакво финансово подпомагане на свързани лица, е регулаторно ограничено. Накратко, от кандидата заявяват, че не са имали такива сделки и че поемат ангажимент да не правят. Но КЗК намира обещанието за недостатъчно.

Оттук насетне може да последва многомесечно обжалване. Чешкият собственик вече обяви, че ако КЗК отново забрани сделката, ще се откаже да продава бизнеса си в България. Тази сделка всъщност вече изглежда невъзможна. Освен за харесвани от управляващите и КЗК купувачи.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 4

    Очакваме третия кандидат купувач да получи одобрение от КЗК, и той ще е ..... пам....пам ..... Христо Ковачки! Той вече ще бъде одобрен за 3 дни.

    Нередност?
  • 2
    tssb avatar :-|
    Никола
    • + 5

    То не са само евентуалните застраховки,които от Еврохолд обещаха да не правят. Дъщерното Еврохолд лизинг продава автомобили. Всеки автомобил има генератор(динамо),което произвежда ел.енергия и акумулатор,който я складира и я оттдава при стартиране.Е това ако не е производство и разпределение на ел.енергия... Как КЗК ще допусне да има конкурент на Ковачки,а и при него няма конгломерат,защото собствениците на застрахователния,енергийния и търговския бизнес с ел. енергия формално са различни лица- оф-шорни компании.Как КЗК да докаже,че са свързани?

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 7

    Браво на кака Юлия Комсомолката! Когато ЧЕЗ заведат второ арбитражно дело срещу България в ICSID, само ще помолим глобата да я плати тя от собствения си джоб! Както и да платят тези, дето и пращат СМС-ите!!

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Ето така ДПС не позволяваше да бъде продаден Булгартабак, докато не се появи на пазара техният човек. И къде е сега Булгартабак? Случаят е по-различен, но защо ли правя все пак някаква връзка?

    Нередност?
  • 5
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 2

    Фалиран, как къде. Източен, оглозган, фалиран! От УММ - Успелия Млад Мъж.

    До коментар [#] от "
    evpetra
    ":

    Нередност?
Нов коментар