🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Еврохолд" пласира облигации за 30 млн. евро

Голямата част от емисията е записана от дружество, близко дълги години до финансово затруднения фонд на "Интеркапитал"

Еврохолд България    ©  Еврохолд България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Еврохолд България" си е осигурило 30 млн. евро финансиране чрез емисия облигации, пласирана през ноември. До 2/3 от средствата се планира да отидат за рефинансиране на стари задължения, а освен това вече близо 9.6 млн. евро са насочени като вноска в капитала на дъщерния застрахователен подхолдинг "Евроинс иншурънс груп", става ясно от документи, подадени в Търговския регистър. Според решението на борда за тегленето на новия заем е възможно и част от средствата да се използват "за финансиране на начални разходи по сделката с CEZ в случай на положително одобрение от всички регулаторни органи".

Освен направлението на парите обаче любопитен и произходът им. Голямата част от емисията - 26.64 млн. евро е записана от "Марина кейп пропъртис" - дружество, свързано с "Интеркапитал пропърти дивелъпмънт" (ИКПД). Това е фонд, създаден от лицата зад някогашната партия "Новото време", и инвестирал във вилно селище "Марина Кейп" в Ахелой. Той дълги години изпитваше финансови трудности, стигнали до необслужване на негови задължения и искове за несъстоятелност. В последните месеци обаче "Интеркапитал" успешно реализира увеличение на капитала с 21.75 млн. лв. Te отново са осигурени от "Марина кейп пропъртис", което обаче беше и голям кредитор на фонда, като в голямата си част постъпленията се връщат обратно в компанията. Така ефективно се заменя дълг с капитал.

Новите облигации

Емисията на "Еврохолд България" е седемгодишна, като годишният лихвен процент е 3.25%. Главницата от 30 млн. евро се предвижда да бъде изплатена наведнъж на падежа - 26 ноември 2027 г. Облигационната емисия е обезпечена със застраховка от "Евроинс", което е дъщерно дружество на "Еврохолд". Предвидено е тя да бъде качена за търговия на БФБ, като след това холдингът ще трябва да отговаря и на определени финансови показатели.

Освен "Марина кейп пропъртис" облигации са записали още девет лица, някои от които също с косвени връзки с "Еврохолд" и ИКПД. Сред облигационерите влизат пенсионни фондове на "Бъдеще" и "Топлина" и взаимни фондове на "Капман" и "Компас". А също и "Бондс адвайзерс" (регистрирано в централата на холдинга) и "Фючърс кепитал" (участвало при предишно преструктуриране на дълговете на ИКПД).

По информация на "Капитал" основната цел зад операцията за "Еврохолд" е да структурира по-оптимално падежите по задълженията си. Това вероятно е подготовка за тегленето на нови заеми, което би било необходимо за финансиране на покупката на активите на CEZ в България. Сделката беше обявена още през 2019 г., но беше първоначално блокирана от КЗК, като чак след като съдът разпореди на регулатора да я преразгледа, той я допусна тази есен. Сега се чака произнасяне и от енергийния регулатор.

Интересният кредитор

"Марина кейп пропъртис" е създадено в края на 2016 г. Към момента по равно съдружници в него са две лица. Десислава Севлиевска е съпруга на един от основателите и движеща сила зад "Интеркапитал" Мирослав Севлиевски - депутат от НДСВ, а после от "Новото време" и за кратко енергиен министър. Малина Стратиева е дългогодишен мениджър в туризма, известна най-вече като изпълнителен директор на държавното дружество "Слънчев бряг", което притежаваше инфраструктурата в курорта. Двете са и управители на компанията, като могат да я представляват само заедно.

Преди Стратиева до 2019 г. собственик и съуправител на "Марина кейп пропъртис" е бил Янко Николов, който от 2008 г. работи в "Евроинс" - първо като директор на дружеството в Македония, а от 2017 г. - на това в Украйна. По подобие и обслужващото дружество на ИКПД "Марина кейп мениджмънт", което управлява апартаментите и търговските площи във ваканционния комплекс, има двама управители, представляващи го само заедно, като единият има косвени връзки с групата "Еврохолд". Назначаването на втори управител е честа практика за кредитор да си гарантира интересите при проблемен длъжник.

"Марина кейп мениджмънт" постепенно става най-големият кредитор на ИКПД като изкупува вземанията от други кредитори. Според проспекта за увеличението на капитала на фонда с до 24 млн. лв., дълговете му към "Марина кейп пропъртис" са близо 16 млн. лв. Там е предвидено, че при максимално записване на емисията 2.5 млн. лв. ще бъдат насочени към модернизация на ваканционното селища, а останалите за погасяване на дългове - приоритетно към "Марина кейп пропъртис" и за обратно изкупуване на облигации за 4.2 млн. лв. През 2018 г. ИКПД спря да ги обслужва и тъй като емисията беше застрахована в "Евроинс", тя трябваше да покрива пропуснатите лихви и главнични плащания. От проспекта става ясно още, че "Евроинс" е изкупил облигациите от държателите им и е бил единствен облигационер, а в края на годината ИКПД е изкупило обратно облигациите, но е останал да дължи на "Евроинс" цялата сума по договора.

Така от набраните от ИКПД 22 млн. лв. от "Марина кейп пропъртис" вероятно голямата част са се насочили обратно към него и към "Евроинс". По-неясно е откъде "Марина кейп пропъртис" се е сдобило със средства да запише облигации на "Еврохолд" за над 50 млн. лв. предвид дългогодишните финансови проблеми на групата около ИКПД. При описаните взаимоотношенията по оста кредитор-длъжник между двете групи изглежда логично между двете операции по рефинансиране да има връзка.

Все още няма коментари
Нов коментар