LVMH преговаря да купи американската Tiffany

Целта на френската компания е да подобри позициите си на пазара на бижута в САЩ

LVMH се ръководи от Бернар Арно, който е най-богатият човек в Европа
LVMH се ръководи от Бернар Арно, който е най-богатият човек в Европа
LVMH се ръководи от Бернар Арно, който е най-богатият човек в Европа    ©  Reuters
LVMH се ръководи от Бернар Арно, който е най-богатият човек в Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Френската компания LVMH, която е най-голямата група за луксозни стоки по продажби в света, преговаря да придобие бижутерската Tiffany & Co. Ако се стигне до сделка, американската компания, известна с диамантените си годежни пръстени, ще се присъедини към собственика на Louis Vuitton, Dior и Sephora, съобщава Financial Times, като се позовава на петима души, запознати с темата.

Големи амбиции

Поглъщането на Tiffany, която има пазарна капитализация от 11.9 млрд. долара, ще е една от най-големите сделки на LVMH досега. Освен че ще разшири позициите си в бижутерията, това би дало и на базираната в Париж компания по-голямо присъствие в САЩ, които са вторият по големина световен пазар по продажби на луксозни стоки след Азия.

Разположението на компаниите в сектора е сложно. Придобиване ще засили позицията на френската компания на пазара на бижута от висок клас, след като през 2011 г. купи и италианската компания в сектора Bug за 5.2 млрд. долара. Засега тя отстъпва лидерството в този сегмент. LVMH е собственик на Bulgari, но швейцарският й конкурент Richemont притежава производители като Cartier и Van Cleef & Arpels.

Не е сигурно обаче, че преговорите ще доведат до сделка. Източник твърди, че непредвиденото разкриване на информацията за интереса на LVMH, първо съобщена от Bloomberg, може да създаде проблеми. Представители на двете компании засега отказват коментар.

Интересите

Опитът за поглъщане идва в несигурен момент за американската компания, която се опитва да се справи с предизвикателства, включително скъпия долар и търговската война между САЩ и Китай. Основана от Чарлз Луис Тифани през 1837 г., компанията е известна с водещия си магазин на Пето авеню в Манхатън, Ню Йорк. Групата генерира нетни продажби от 4.4 млрд. долара през миналата година и в нея работят над 14 хил. души.

Акциите на Tiffany поскъпнаха с 22% от началото на годината, оценявайки компанията на близо 12 млрд. долара. Тези на LVMH се повишиха с 49%, а в петък поскъпнаха до близо рекордна стойност, с което пазарната капитализация на компанията достига 215 млрд. долара.

LVMH се ръководи от Бернар Арно, който е най-богатият човек в Европа. Компанията притежава 75 марки, има 156 хил. служители и търговска мрежа от над 4590 магазина. Ако се стигне до сделка, това ще е най-голямата за LVMH – повече от 7-те милиарда долара, които групата даде за придобиването на останалата част от Christian Dior през 2017 г. Покупката има потенциала да стане и най-голямата за европейска компания тази година. Това ще е и първата голяма сделка за Бернар Арно, откакто компанията му купи хотелската верига Belmond миналата година.

Все още няма коментари
Нов коментар