🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vision Fund отчете 8.9 млрд. долара загуба за тримесечието

Загубата за японската SoftBank за периода е 6.5 млрд. долара и е първата от 14 години

Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон
Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон
Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон    ©  Reuters
Изпълнителният директор на SoftBank Масайоши Сон    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японската технологична компания SoftBank отбеляза първата си тримесечна загуба за последните 14 години на стойност 6.5 млрд. долара. Огромната част от нея е заради преоценката на инвестицията на фирмата в стартъпа за споделени пространства WeWork. Сметката е с една идея по-сложна, защото загубата се начислява като част от общата загуба на фонда Vision Fund, в който SoftBank участва заедно с правителството на Саудитска Арабия. За периода юни до септември Vision Fund, най-големият стриктно технологичен фонд в света, губи 8.9 млрд. долара.

Драмата около WeWork се разигра в рамките на два месеца – фирмата първо подаде заявление да излезе на борсата, след което получи повече от студена реакция от страна на пазарите и се отказа от намеренията си. Причината за студената реакция беше, че много от потенциалните инвеститори се усъмниха и в бизнес плана на компанията, и в представянето ѝ, и в това доколко тя наистина е технологична, предвид че отдава споделени пространства за работа. Последва напускане на основните мениджъри във фирмата, нова инвестиция от страна на SoftBank и преоценка в пъти надолу на стойността на фирмата.

С извинение

Масайоши Сон, изпълнителният директор на SoftBank и човекът, който почти еднолично насочва инвестициите на Vision Fund, призна грешката си. "Направих грешно инвестиционно решение и поемам отговорността си за него", каза 62-годишният Сон по време на пресконференция. Сон е известен с това, че рядко дава обяснения за инвестициите си и още по-рядко за неуспешните такива.

В този случай обаче позицията му е различна, като сега призна, че не е обърнал внимание на проблемите в корпоративната структура на WeWork, която до голяма степен се крепеше изцяло около един човек – вече напусналия изпълнителен директор Адам Нойман. Въпреки това Сон продължава да смята, че WeWork е солиден бизнес, който след оздравяването си ще излезе на печалба.

Проблемът през тримесечието обаче не е само в WeWork, от която SoftBank отписа общо 3.4 млрд. долара и очаква тази сума да нарасне до 4.6 млрд. долара до края на годината. Vision Fund (съответно и SoftBank) губи пари и от инвестицията си в Uber, чиито акции не се представят добре след излизането на фирмата на борсата. Напълно аналогичен е случаят със Slack, компанията, която стои зад едноименното чат приложение.

Контрасти и дългове

Загубата чисто за SoftBank от 6.5 млрд. долара контрастира силно с резултата на фирмата през третото тримесечие на 2018 г. - само година по-рано фирмата постига същия резултат, но с положителен знак. Очакванията на анализаторите беше за сравнително малка загуба - под милиард.

Лошите резултати вероятно ще поставят във фокуса на инвеститорите и проблемите на SoftBank по отношение на дълга. Компанията дължи общо 87 млрд. долара – 51 млрд. долара в облигации и 36 млрд. долара към банки. Две от четирите големи рейтингови компании - Moody’s и S&P, са сложили на дълга на фирмата рейтинг "боклук" (junk).

Общо според отчета на компанията Vision Fund е инвестирал до този момент 70.7 млрд. долара в 88 компании. Тези инвестиции в момента струват 77.6 млрд. долара, като в крайната сума не влизат парите, които фондът е направил от успешни изходи.

Все още няма коментари
Нов коментар