🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изпълнителният директор и съосновател на WeWork подаде оставка

Адам Нойман ще загуби и голяма част от силата си в борда на директорите

Адам Нойман ще продължи да бъде част от компанията като президент, но със силно ограничени оперативни дейности
Адам Нойман ще продължи да бъде част от компанията като президент, но със силно ограничени оперативни дейности
Адам Нойман ще продължи да бъде част от компанията като президент, но със силно ограничени оперативни дейности    ©  Reuters
Адам Нойман ще продължи да бъде част от компанията като президент, но със силно ограничени оперативни дейности    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпълнителният директор и съосновател на компанията за отдаване на споделени работни места WeWork Адам Нойман се е съгласил да подаде оставка от поста, пише Financial Times. Нойман, 40-годишният директор на компанията, загуби голяма част от ореола си сред инвеститорите, след като планираното първично предлагане на борсата на WeWork беше отложено за неопределен период от време. Прекалено голямата концентрация на власт в Нойман беше основна причина за отлагането.

Нойман ще продължи да бъде част от компанията като президент, но със силно ограничени оперативни дейности. Настоящият вицепрезидент Себастиан Гунингам и финансовият директор Арти Минсън ще станат двамата съизпълнителни директори на компанията.

"Въпреки че бизнесът ни никога не е бил по-силен, през последните седмици вниманието към мен се превърна в голям проблем за компанията. Най-доброто решение за интересите й е да се откажа от поста си", коментира в изявлението си Нойман. Натискът върху него вероятно идва от японската SoftBank, най-големият инвеститор в стартъпа.

Нойман ще загуби и голяма част от влиянието си в борда на директорите. В момента неговите акции са с 20 пъти по-висока сила, отколкото тези на всички останали. Сега тежестта на гласовете ще бъде намалена до три пъти.

Къде е проблемът

Решението на Нойман идва едва няколко дни след като WeWork официално обяви, че отлага излизането си на фондовия пазар. То трябваше да бъде сред по-големите предлагания през последните години, но няколко фактора накараха компанията да се откаже от плановете си за неопределен срок.

Първият е бизнесът на WeWork. На практика компанията се занимава с преотдаване на площи за споделено ползване, т.нар. коуъркинг спейсове. Фирмата обаче твърди, че е технологична компания, която работи върху "бъдещето на работното място".

Вторият проблем е производен на първия: документите на WeWork към американската комисия по ценни книжа (SEC) бяха изпълнени повече с лозунги, отколкото с реални обяснения за това как работи компанията и какъв е бизнес моделът ѝ. Основният документ, започващ с думите "вярваме в силата на ние", стана жертва на обширни критики и дори откровени подигравки от всички големи финансови медии в САЩ.

Третият фактор се оказа самият Нойман, защото почти цялата власт в компанията е свързана с него и семейството му. Също според документите към SEC WeWork е платила на Нойман близо 6 млн. долара за самото име на фирмата – пари, които в крайна сметка вече бившият изпълнителен директор върна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар