🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Монбат" отчита четири пъти по-висока печалба

Приходите на групата се увеличават с 13% за деветмесечието

Основната част от приходите на дружеството идват от продажбите на акумулатори
Основната част от приходите на дружеството идват от продажбите на акумулатори
Основната част от приходите на дружеството идват от продажбите на акумулатори    ©  Георги Кожухаров
Основната част от приходите на дружеството идват от продажбите на акумулатори    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над четири пъти по-висока нетна печалба отчита "Монбат" за първите девет месеца на 2019 г. Това показват консолидираните данни на групата, които включват дейностите по производство на батерии и рециклиране. За същия период приходите й нарастват с над 13% (виж таблицата). Традиционно най-силният период за продажби е последното тримесечие на годината.

Продажби

Увеличението на продажбите е съпроводено и от ръст на разходите, най-вече за материали. Около 70% от разходите на компанията за единица продукт са за олово и зависят от цената на метала, която е била средно 1984 долара/тон за деветмесечието.

По-голямата част от приходите на компанията идват от двата й основни бизнеса - производство на оловно-киселинни акумулатори и рециклиране. Малък дял имат литиево-йонните батерии, които "Монбат" добави към дейността си след придобиване на развойната германска фирма EAS преди няколко години. Компанията отчита увеличение във всички сегменти, като най-голям е ръстът при италианския завод за рециклиране Piombifera.

"Монбат" продава продукцията си в над 60 държави, като най-важни пазари са Германия, Франция, Испания, Румъния и Италия. Близо 90% от приходите й за деветмесечието са от продажби в чужбина.

Печалба

Нетната печалба достига 12.4 млн. лв. към края на септември, като дружеството почти удвоява резултата си през третото тримесечие (6.4 млн. лв. в средата на годината). Спрямо същия период на миналата година печалбата нараства с 316%.

Над 50% е увеличението и на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA), която достига 27.5 млн. лв. в края на септември. Наскоро компанията представи пред инвеститорите прогноза, според която за цялата година EBITDA ще е в размер на 38 млн. лв. Макар и по-ниска от първоначалните очаквания, прогнозираната оперативна печалба все пак е с 57% по-голяма от миналогодишната.