🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът за рисков капитал Morningside Hill подготвя първите си инвестиции

До януари може да са факт първите два договора с компании, търсещи финансиране за растеж

Павел Велков е съосновател на Morningside Hill - фондът, който спечели конкурса в конкуренцията на още два кандидата
Павел Велков е съосновател на Morningside Hill - фондът, който спечели конкурса в конкуренцията на още два кандидата
Павел Велков е съосновател на Morningside Hill - фондът, който спечели конкурса в конкуренцията на още два кандидата    ©  Morningside Hill
Павел Велков е съосновател на Morningside Hill - фондът, който спечели конкурса в конкуренцията на още два кандидата    ©  Morningside Hill
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът за рисков капитал Morningside Hill започна да инвестира в проекти на компании с потенциал за растеж. Финансирането, което предоставя, е до 3.5 млн. евро, като основната част е публичен ресурс, предоставен чрез държавния Фонд на фондовете. Очаква се средствата да стигнат за подкрепа на 15 до 20 проекта в следващите три години, като срещу финансирането фондът ще взема миноритарен дял в капитала на компаниите.

На месец от първите сделки

След като през февруари бе избран да управлява новосъздадения фонд за рисков капитал, екипът на Morningside Hill вече е на финална фаза с първите си инвестиции. "Разглеждаме 10 - 15 компании, като с две от тях сме много напреднали и се надявам, че през януари ще сключим първите договори", каза Павел Велков, съосновател на фонда. Структурата разполага с 28.6 млн. евро, от които 24.1 млн. евро идват от програма "Иновации и конкурентоспособност", а останалите са добавени от фонд мениджъра и привлечения частен инвеститор "Транс - софт интернешънъл България".

Компаниите, които могат да разчитат на подкрепа, са малки и средни предприятия, които разполагат с готов продукт и имат утвърдени пазари, но се намират все още в ранен етап на своето развитие (до 5 години от създаването им). Няма ограничение в сектора, в който работят, но трябва да имат потенциал за растеж. Финансирането, на което могат да разчитат, е от 750 хил. евро до 3.5 млн. евро, като в зависимост от сумата инвеститорът ще придобива различен дял в собствеността на компаниите - обикновено между 5 и 20%, но не повече от 40% в една компания. Целта на фонд мениджъра е, след като изтече инвестиционният период, в който е съдействал за осъществяването на плановете за растеж, да потърси изход от подпомогнатата компания срещу печалба.

Кои са новите фонд мениджъри

Екипът на Morningside Hill е трупал опит в инвестициите в Европа, Америка и Африка. Ключовите лица в него са Павел Велков, Делян Ганев, Екатерина Велкова и Тодор Мутафчийски. Предстои фондът да открие свой офис в София, а компаниите, заинтересувани да работят с него, могат да намерят контакт от сайта на фонда в интернет.

Все още няма коментари
Нов коментар