🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Витоша венчър" получи 35.6 млн. лв. от Фонда на фондовете за инвестиции в стартъпи

Инвестициите ще бъдат насочени към млади компании с потенциал за бърз растеж

Марин Илиев, Макс Гурвиц и Никола Стоянов от "Витоша венчър партнърс"
Марин Илиев, Макс Гурвиц и Никола Стоянов от "Витоша венчър партнърс"
Марин Илиев, Макс Гурвиц и Никола Стоянов от "Витоша венчър партнърс"    ©  Капитал
Марин Илиев, Макс Гурвиц и Никола Стоянов от "Витоша венчър партнърс"    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ресурсът на последния от трите фонда за начално финансиране от Фонда на фондовете ще бъде управляван от "Витоша венчър партнърс". Той е на стойност 35.6 млн. лв. и ще бъде насочен изцяло към стартъпи с потенциал за бърз растеж.

Партньори във фонда са Никола Стоянов от Aeternity Ventures, Марис Прии, бивш оперативен директор в естонския акселератор Startup Wise Guys, Пол Вайнбергер, бивш инвестиционен мениджър в австрийската Gamma Capital, Марин Илиев, бивш инвестиционен мениджър в NEVEQ, Максим Гурвиц, инвестиционен банкер и бивш партньор в Teres Capital, и Ерик Андерсон, бивш партньор в естонския фонд Tera Ventures. Общо през шестимата членове са преминали дялови инвестиции на стойност 140 млн. евро.

"Витоша венчър" бе избрана от втория път за мениджър на фонда, след като първата процедура бе прекратена и конкурсът по нея бе отменен заради оттеглянето на "Спринг Юръп". Това е обединение, в което ключова роля имаше Стоян Недин, който също така е и бивш партньор в Teres Capital заедно с Максим Гурвиц.

Нямаме бавна работа

Пред "Капитал" Максим Гурвиц коментира, че фондът трябва да започне инвестиционната си дейност в кратки срокове, до 4 месеца. Анализът на компаниите, в които ще инвестира той, ще бъде отговорност на Никола Стоянов, а Марин Илиев ще се занимава с организацията на самата инвестиционна дейност и следенето на прогреса на компаниите. Вайнбергер ще работи върху стратегията за подбор и бъдещите екзити на фонда, докато Марис Прии ще организира акселераторската програма.

Планът на фонда е да инвестира в 116 компании до 2023 г. По време на кандидатстването за ресурса от страна на Фонда на фондовете "Витоша венчър" е представила план за инвестиция в 14 компании, с които има вече подготвени сделки. Според Гурвиц те са сравнително напреднали компании. Всеки от партньорите има списък с по 30 компании, в които се обмислят инвестиции, като за момента не се споменават конкретни имена.

"Вече имаме уговорени партньорства с водещи световни фондове да правим активни коинвестиции. Сделките ще са от 15 хил. до 1 млн. евро във всяка от 116-те компании, в които планираме да инвестираме", коментира Гурвиц. Екипът е отворен да инвестира и в чужди компании, стига основна част от дейността на фирмите да бъде в България. Ако компанията не е регистрирана в България, по-голямата част от продажбите или екипа трябва да бъдат базирани в България.

Това ще бъде третият фонд, който да управлява ресурс с цел финансиране на стартъпи. Преди това Фондът на фондовете избра "Невек мениджмънт" и "Иновейшън акселерейтър България" да управляват съответно 53.4 и 30.5 млн. лв. със същата цел. Както и в другите подобни структури бъдещият избраник ще трябва да осигури и допълнителен ресурс, който в случая е с минимален размер 10% от публичния ресурс.

Все още няма коментари
Нов коментар