Фондът на фондовете ще даде 170 млн. лв. гаранции за корпоративни заеми

Кредитите ще са за оборотни средства, дългосрочни, през търговските банки, а за малките и средните фирми ще опитат да са безлихвени

Условията по съществуващи схеми за микропредприятия и фондове за дялови инвестиции ще бъдат облекчени, обяви изпълнителният директор Светослава Георгиева
Условията по съществуващи схеми за микропредприятия и фондове за дялови инвестиции ще бъдат облекчени, обяви изпълнителният директор Светослава Георгиева
Условията по съществуващи схеми за микропредприятия и фондове за дялови инвестиции ще бъдат облекчени, обяви изпълнителният директор Светослава Георгиева    ©  Фонд на фондовете
Условията по съществуващи схеми за микропредприятия и фондове за дялови инвестиции ще бъдат облекчени, обяви изпълнителният директор Светослава Георгиева    ©  Фонд на фондовете

Фондът на фондовете ще предостави гаранции от 170 млн. лв., които ще позволят на търговските банки да отпускат кредити на компании при облекчени условия. Това е основната мярка, която се предвижда в подкрепа на бизнеса заради кризата с коронавируса, стана ясно на брифинг на ръководството на фонда. Очакванията са, че това ще ангажира ресурс до 850 млн. лв., който ще подпомогне фирмите с оборотни средства. Парите, които като произход са еврофондове, трябва да станат достъпни за бизнеса до две-три седмици, след като приключат преговорите с банките. Но при държавната структура процедурите, поне дотук, често течаха бавно.

Фондът предвижда и да използва част от съществуващите си инструменти за микропредприятия и иновативни фирми, които ще бъдат предоставяни при облекчени условия. "Смисълът на този тип инструменти в кризата се засилва, тъй като те ще запълнят дупки, които частното финансиране не би могло", каза изпълнителният директор Светослава Георгиева.

През банките

Основният инструмент за подкрепа ще бъде портфейлната гаранция. Това е нов продукт за фонда и е подобен на този, който предлага Българската банка за развитие. По тази схема фондът ще предостави 170 млн. лв. гаранции на търговските банки, които могат да обезпечат кредитен портфейл за бизнеса до 850 млн. лв. общо. За един заем фондът има готовност да покрие гаранция до 1.8 млн. евро (около 3.6 млн. лв.), но колко над това ще получи дадена компания зависи от съответната банка.

Заемите ще се отпускат предимно за оборотни средства, а срокът им ще бъде значително по-дълъг от традиционния - до 10 години. Друго предвиждано облекчение е да се предлага гратисен период по лихвите за периода на кризата, както и да няма такси. Обмисля се и вариант, при който кредитите към малки и средни предприятия да бъдат безлихвени. Крайните параметри ще зависят от това какво ще бъде договорено с банките, като от фонда са готови да представят и лихвена субсидия, която да покрие това, което финансовите институции биха получили на пазара. По думите на зам.-председателя на управителния съвет и изпълнителен директор Александър Георгиев този продукт е много удачен и за периода на възстановяване след кризата, когато банките все още ще се чувстват несигурни да финансират бизнеса, но биха го направили с такава гаранция.

Намеренията са кредитите да станат достъпни за фирмите до две-три седмици, но преди това трябва да се договорят условията с банките. Обмисля се също гаранциите да са ретроактивни, като за всички кредити, отпуснати след началото на извънредното положение, ще могат да се прилагат облекчените условия.

За най-малките

Другите инструменти вече са част от арсенала на фонда. Един от тях е насочен към най-малките - микропредприятията, както и към наскоро създадени фирми. Към момента този инструмент разполага с 24 млн. лв., като по думите на Георгиева има възможност да се осигури и допълнително финансиране, ако тези средства се изчерпат. "Този инструмент таргетира една група крайни получатели, които нямат достъп или нямат лесен достъп до банково финансиране. Това са фирми без кредитна история, които банките обикновено не са готови да финансират", каза тя. По тази схема микрофирмите ще могат да получат до 50 хил. лв. кредит за оборотни средства или за инвестиционни цели при облекчени условия. Обсъжда се и възможността за безлихвени кредити.

За стартиращи иновативни предприятия, които се занимават с високи технологии, също ще бъде опростена процедурата за финансиране по друга съществуваща схема. Очакванията са, че такива фирми ще помогнат за по-бързото възстановяване на икономиката след кризата. Наличният ресурс по схемата е 150 млн. лв. и се предоставя през фондове посредници под формата на дялови инвестиции.

Фондът предвижда да разшири и продукта си за общини и организации, които изпълняват проекти за развитие на градската среда, така че той да бъде достъпен и за най-засегнатите сектори като транспорт и туризъм. Планира се наличният ресурс, който е малко над 350 млн. лв., да може да се предоставя и за оборотно финансиране за периода на кризата, а условията за кандидатстване да бъдат облекчени.