Третият фонд на партньорите от NEVEQ започва да финансира стартъпи

NV3 е учреден с ресурс на държавния Фонд на фондовете и частни инвеститори и разполага с 23.2 млн. евро

Съоснователите на NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров трябва да изберат компании, в които да инвестират до края на 2023 г.
Съоснователите на NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров трябва да изберат компании, в които да инвестират до края на 2023 г.
Съоснователите на NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров трябва да изберат компании, в които да инвестират до края на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Съоснователите на NEVEQ Златолина Мукова и Константин Петров трябва да изберат компании, в които да инвестират до края на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият от трите фонда за стартъпи, създадени с публичен ресурс, вече разглежда компании - кандидатки за финансиране. Очакванията са, че до края на годината ще са направени три или четири инвестиции, всяка от които може да е в размер до 1 млн. евро. Това съобщиха партньорите от NEVEQ, които дадоха старт на третия си фонд за дялови инвестиции, наречен "Фонд Ню вижън 3". Той разполага с общо 23.2 млн. евро, от които 19.1 млн. евро се насочват чрез държавния Фонд на фондовете от европрограма "Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020", а остатъкът добавят частни инвеститори от България, САЩ, Литва.

Готов за работа

С вписването в Търговския регистър от 12 септември "Фонд Ню Вижън 3", или NV3, вече започна да работи в подкрепа на гладния за финансиране предприемачески сектор в областта на технологиите. Регистриран е като алтернативен инвестиционен фонд, което е непозната на местния пазар форма на съществуване и ще се регулира от Комисията за финансов надзор. Учредители на фонда са 9 юридически и физически лица, сред които Фондът на фондовете, "Невек Кепитъл", литовската "Реналф Юръп", българските "Медия Тийм" със съдружник Мартин Захариев, "Оушън инвестмънтс" на Атанас Симеонов от "ВиП Секюрити", "ДиПиО Про" и частни лица. Фондът на фондовете участва в учредяването с най-голямата вноска от 19.1 млн. евро, "Невек Кепитъл" участва с 1.2 млн. евро, а останалите партньори се включват с финансиране от 100 хил. евро до 1 млн. евро.

Така набраният ресурс трябва да бъде инвестиран до 2023 г., като максималният размер на подпомагане за компания ще е до 1 млн. евро. Приоритетни за фонда сектори са финансовите технологии, изкуствен интелект, блокчейн и споделена икономика. Целевата група са млади компании с готов продукт и приходи, които търсят финансиране за растеж.

Срещу финансирането NV3 ще придобива миноритарни дялове в компаниите, а след период на професионална подкрепа, който ще продължава средно около 5 години, ще търси изходи от инвестицията чрез продажба на дела на стратегически инвеститор.

На ход са предприемачите

"В момента гледаме поне десетина проекта. До края на годината се надяваме три или четири от тях да бъдат завършени", каза за "Капитал" Златолина Мукова от NV3. Тя добави, че в перспектива екипът има още два пъти по толкова компании, които предстои да оцени. Тя насърчава предприемачите, които работят в някоя от приоритетните области и отговарят на критериите на фонда, да кандидатстват за финансиране. Фондът ще е базиран в "София тех парк", а контакти към него могат да се открият на уебсайта му - https://www.newvision3.com/.

"Екипът ни е достатъчно познат и много опитен. Започнали сме в този сектор преди 20 години - и като предприемачи, и като инвеститори. Стоим зад много изходи, включително и зад третия по големина в България", посочва Златолина Мукова, която е участвала във финансирането на над 20 компании и продажби на стратегически инвеститори като "Ваянт" (купена от PROS), "Финалитика" (купена от BISAM) и "Проперати" (купена от OLX).

Освен NV3 в България се очаква да заработят още два фонда за финансиране на стартъпи по европрограмата. Единият от тях ще се управлява от "Иновейшън Акселерейтър България" и ще е с ресурс от 30.5 млн. лв., а за другия, който ще разпредели 35.6 млн. лв., все още се избира мениджър.