🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повечето работодатели очакват да наемат още хора през следващото тримесечие

Изследването на ManpowerGroup показва, че негативни са прогнозите единствено на хотелиерите и ресторантьорите

Не е ясно как ще се отрази коронавирусът, но засега безработицата остава ниска
Не е ясно как ще се отрази коронавирусът, но засега безработицата остава ниска
Не е ясно как ще се отрази коронавирусът, но засега безработицата остава ниска    ©  Цветелина Белутова
Не е ясно как ще се отрази коронавирусът, но засега безработицата остава ниска    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очакванията на българските работодатели за наемане на персонал през следващото тримесечие остават сравнително добри, като повечето планират да увеличат служителите си. Това показва последното обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта в периода април-юни. Макар че перспективите като цяло са скромни, резултатите не се различават съществено от предишното тримесечие и същия период на миналата година. От седемте изследвани сектора негативни са прогнозите единствено в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а увеличение на работната сила се предвижда във всичките пет региона на страната.

Умерено стабилно

Изследването, което е направено сред 620 работодатели в България, показва, че 11% от тях планират да увеличат броя на служителите си, 1% предвиждат да ги намалят и 87% не очакват промяна. Така нетната прогноза за заетост, която отчита разликата между положителните и отрицателните очаквания, става 10%, а след корекции за сезонните колебания стойността й е 6%. За сравнение, предходното тримесечие нетната прогноза беше 7%, а за второто тримесечие на миналата година - 5%.

"Въпреки че намеренията за наемане са умерени, обзорното изследване е стабилно и положително", коментира Иван Шербанов, оперативен мениджър на "ManpowerGroup България", като подчертава, че високият процент работодатели, които нямат планове да променят нивата на заетост, отразява тяхната предпазливост. "Все още е прекалено рано да се предвиди потенциалното влияние на COVID-19 върху наемането на служители в глобален мащаб, но реалността днес е, че безработицата остава ниска на много пазари и организациите по света все още трудно намират хората с точните умения", добавя той в официалното съобщение.

По сектори

През следващото тримесечие се очаква нивата на заетост да се увеличат в шест от седемте изследвани индустриални сектора. Негативна е тенденцията само в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", където прогнозата е отрицателна (-1%) и намалява с цели 12 процентни пункта. В същото време работодателите в сферата на строителството повишават прогнозите си с 3 процентни пункта спрямо предишното тримесечие до 11%, пак с толкова по-високи са очакванията и в областта на търговията, където достигат 8%. Без промяна или с леко намаление от предходния период са прогнозите за заетост в секторите "Финансови и бизнес услуги" (9%), "Промишленост" (8%), "Друго производство" (минно дело, земеделие, електричество и т.н., 6%) и "Други услуги" (публичен сектор, транспорт и др., 6%).

По региони

Увеличение на работната сила през второто тримесечие на 2020 г. се очаква във всичките пет региона на страната. Най-силни са перспективите за наемане във Варна, където нетната прогноза е 11%. След морската столица се нареждат Пловдив и Бургас, където работодателската прогноза за увеличение на служителите е съответно 10% и 8%. Предпазливи намерения за наемане имат работодателите в Русе и София - съответно 3% и 1%. Любопитна подробност е, че в сравнение с предишното тримесечие работодателите в София отчитат спад от 6 процентни пункта и най-слабото темпо на наемане от началото на изследването преди девет години. В същото време прогнозите за останалите региони остават сравнително стабилни.

По размер

Най-оптимистични са очакванията на работодателите от големите компании (над 250 служители), където нетната прогноза за заетостта е 19%. С прогноза от -1% микропредприятията (под 10 служители) отчитат застинал пазар на труда. При средните (над 50 служители) и малките (10-50 служители) предприятия прогнозите са за увеличение на заетостта със съответно 7% и 5%. Данните показват, че спрямо предходното тримесечие плановете за нови работни места отслабват в големите и микропредприятията.

Все още няма коментари
Нов коментар