🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът ще е резервиран при наемането на нови служители до края на годината

Най-предпазливи са работодателите от сектор строителство, някои услуги и търговия, показва изследване на Manpower

   ©  Юлия Лазарова

Работодателите ще са предпазливи при наемането на нови служители през последните три месеца на годината, като почти 80% от компаниите няма да променят числеността на персонала си. Това показва традиционното проучване на Manpower за заетостта, което компанията прави на всеки три месеца.

Прогнозата на фирмите се подобрява спрямо предишното тримесечие, но все още е доста под тази, дадена за същия период на миналата година. Проучването е сред 426 работодатели от България, които са отговорили на въпроса как очакват да се промени общата заетост в тяхната компания през последното тримесечие на годината в сравнение с периода юли - септември.

Общата картина

Цялостното очакване е заетостта да се увеличи с 1% на годишна база през четвъртото тримесечие. Въпреки това от допитаните компании 8% казват, че ще намалят броят на служители си, а само 6% заявяват, че ще го увеличат. Причината е, че единствено големите предприятия с над 250 души персонал са посочили, че смятат да набират нови кадри. При малките и микропредприятия, които съставляват по-голямата част от фирмите в извадката и са най-засегнати от корона кризата, намеренията са за намаляване на персонала, а при средните - той да бъде запазен същия брой.

Силно забележима е разликата в намеренията на компаниите да наемат или освобождават хора според местоположението им. Докато в регион Пловдив и регион Варна прогнозите са за увеличаване на заетостта с около 5-6%, в Русе и Бургас процентите са подобни, но с обратен знак, т.е. има очакване за намаляване на заетостта. В регион София пък, който обхваща цяла Западна България, не се прогнозира промяна. В сравнение с предходното тримесечие очакванията са по-добри във всички региони, като "шампион" е Бургас, където подобрението е с 16%.

Сравнение на резултата за България с останалите страни, в които Manpower прави подобни анализи на заетостта, показва очаквания, които са сравнително сходни с повечето страни от Европа. Най-голям оптимист за последното тримесечие на годината е бизнесът в Тайван, САЩ, Турция, Япония и Гърция. От европейските държави най-негативни са очакванията в Испания, Хърватия и Великобритания.

Очаквания по сектори

Най-много хора през последното тримесечие на годината ще наемат компаниите от сектор ресторанти и хотели (7% нетна прогноза за заетостта) и финансови услуги (5%). Най-песимистично настроени са фирмите от сектор търговия, както и "други услуги", където се прогнозира нетен спад на заетостта.

Като цяло очакванията на бизнеса се подобряват значително спрямо периода юли - септември. При хотелите и ресторантите плановете за наемане на персонал се подобряват с цели 23 пункта, а се влошават единствено в търговията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Навсякъде е така !Сега ще има рязане на заплати и допълнителни бонуси и стимули!Така се "работи" у нас!!!!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6

    За това прокопиевската групировка нека дестабилизира държавата. Да може на семействата в тази държава да им е по-зле. Нека залъгва полезните идиоти, че правителството ги краде и е корумпирано. Идат едни 30 милиарда евро и двете групировки с медиите си ще ни докарат една гражданска война.

    Нередност?
Нов коментар