🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Huawei ще използва собствената си операционна система в повече продукти

Забраната за работа с операционната система на Google принуждава китайската компания да търси алтернатива

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китайският технологичен гигант Huawei работи над разширение на собствената си операционна система - Harmony OS. В резултат на забраната за съвместна работа на американски бизнеси с гиганта китайската технологична компания не може да продължава да използва Android – операционната система на Google, с която продуктите ѝ работят в момента. Плановете на компанията за 2020 г. включват разработването на повече продукти, които да оперират с новата софтуерна платформа, съобщава Reuters.

Huawei представи HarmonyOS като алтернатива на Android през август тази година, едва три месеца след като бяха влезли в сила американските бизнес рестрикции. Неочакваното тогава беше, че фирмата представи HarmonyOS като операционна система за умни устройства като телевизори и колони, но не и като такава за смартфони. Засега сред продуктите, които използват Harmony OS, са телевизорите Vision, Honor Vision и Honor Vision Pro.

Въпреки трудностите технологичната компания продължава да отбелязва положителни финансови резултати. През първите 9 месеца на 2019 г. приходите са нараснали с 24% до 112 млрд. долара, твърди компанията. Но влизането в търговския черен списък на САЩ вероятно ще забави растежа на гиганта. Bloomberg пише, че от компанията очакват годишните приходи в бизнеса с потребителски устройства да спаднат с около 10 млрд. долара в резултат на регулациите.

Забрана за работа с Huawei

Черният списък на САЩ, в който попадна и Huawei през май, се състои от над 270 страници с имена на дружества, които според властите застрашават националната сигурност. Американски бизнеси не могат да си съдействат с включените в списъка компании, освен ако не са получили необходимия лиценз от правителството. Длъжностни лица твърдят, че телекомуникационното оборудване на Huawei може да се използва за шпионаж, поради което представлява опасност за националната сигурност и следователно трябва да бъде включено в списъка. Освен това САЩ натиска и съюзниците си в Япония, Австралия и Европа да избягват продуктите на Huawei.

През октомври представители на Huawei признаха, че санкциите на САЩ вече вредят на бизнеса им, пише Financial Times. Според Джой Тан, старши вицепрезидент по връзките с обществеността в Huawei, въпреки че по-голямата част от американските части за смартфони вече са подменени, остава въпросът с операционната система на Google, както и приложенията на компанията.

Дори след разработването на алтернативен Android ще минат години, докато преходът бъде завършен, тъй като потребителите на китайската марка са привикнали към текущата операционна система. Тези от тях, които вече разполагат с мобилно устройство на Huawei, ще могат да продължат да използват някои от продуктите на Google благодарение на временно разрешение на американските доставчици да продължат да обслужват съществуващи устройства. Новите модели обаче могат да използват само базов Android и това накара Huawei да не представи някои от новите си смартфони като флагмана Mate 30 в Европа, традиционно силен за фирмата пазар.

Някои от американските производители са против забраната, като главният им аргумент е, че китайският технологичен гигант ще започне да се снабдява с необходимото оборудване от чуждестранни конкуренти, включително Южна Корея, Япония и Тайван. "Освен ако забраната не елиминира напълно Huawei, резултатът ще бъде намален дял на САЩ на световния пазар в технологичните области, което ще ощети, вместо да помогне на конкурентоспособността на американските технологични компании", казва Робърт Д. Аткинсън, основател на Американската фондация за информационни технологии и иновации.

Все още няма коментари
Нов коментар