🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЦМ ще увеличи производството с близо 30%

До 2023 г. заводът ще произвежда 200 хил. т олово и цинк с проект за 130 млн. евро

В момента заводът произвежда около 150 хил. тона олово и цинк общо
В момента заводът произвежда около 150 хил. тона олово и цинк общо
В момента заводът произвежда около 150 хил. тона олово и цинк общо    ©  Михаил Ванчев
В момента заводът произвежда около 150 хил. тона олово и цинк общо    ©  Михаил Ванчев
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

С инвестиция за 130 млн. евро пловдивският завод КЦМ ще разшири производството на основните метали олово и цинк до общо 200 хил. т годишно от около 150 хил. т в момента. Проектът "Технологично интегриране на КЦМ" започва през 2020 г. и е планирано да се осъществи изцяло до 2023 г. Половината от финансирането е осигурено от Европейската инвестиционна банка, с която наскоро беше сключено финансово споразумение. Другата половина от средствата предстои да бъде договорена, казаха от КЦМ.

Според изпълнителния директор на КЦМ Иван Добрев в момента интересите на банки и инвеститори са максимално сближени. Кредитът, отпуснат от ЕИБ, е за срок 10 години с три години гратисен период, през които екипът на КЦМ ще изпълни проекта изцяло.

Нови съоръжения и повече вторични продукти

Проектът включва няколко части, които ще се изпълняват едновременно, без да се прекъсва производството на компанията. Основните от тях са реконструкция на отделение рафинация в оловно производство и нов автоматизиран електролизен цех в цинково производство. Друга част от големия проект е свързана с разширяване капацитета за преработване на вторичните суровини. Целта е не само да се увеличат възможностите за преработка на първични суровини, но и да се постигне съответното увеличение на преработката на вторичния ресурс.

Компанията вече разполага с технологии за преработка на вторични суровини като стари акумулатори в оловното производство и прахове от стоманодобива в цинковото производство. Освен това интегрираната технология с производство на олово и цинк на една площадка позволява да се оползотворяват генерираните междинни продукти на двата завода. Това е едно от основните предимства на предприятието пред други заводи в Западна Европа, които произвеждат само единия от двата метала. След построяването на новите мощности общата стойност на активите на КЦМ ще нарасне от 725 млн. лв. през 2018 г. до близо 1 млрд. лв.

Собствен екип

Опитът на КЦМ с предишния голям проект - "Технологично обновление и разширение на производството", е показал, че при такива големи инвестиционни и технологични проекти компанията разчита на собствен екип за неговото управление. Този опит ще бъде приложен и при новия проект. Част от инсталациите ще бъдат проектирани и управлявани от "КЦМ технолоджи" - инженеринговата компания на групата "КЦМ 2000". Базовият инженеринг на друга част от инсталациите ще бъде изработен от външни технологични доставчици, които вече са доказали своето партньорство с КЦМ, а работните проекти ще бъдат изпълнени от "КЦМ технолоджи", обясни Добрев.

Изпълнението на новия проект започва в напълно реновираната сграда "Развитие". "В тази сграда, построена още в началото на историята на КЦМ, винаги са започвали плановете за реновиране на нашите производства. Оттук са били управлявани новите проекти и затова тя е свързана с нашето развитие", каза главният изпълнителен директор на "КЦМ 2000" Румен Цонев при откриването на обновената сграда.

В металургичното предприятие КЦМ работят около 1500 работници и специалисти, както и още 400 заети в другите компании от групата, разположени на индустриалната площадка край Пловдив. Общо в групата има заети около 3000 души, в това число работещите в минните компании на групата.

Все още няма коментари
Нов коментар