ЕИФ подписа гаранционни споразумения с три български банки за 200 млн. евро

Те са за по-изгодно финансиране на бързоразвиващите се малки и средни компании в страната

За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е в размер на 1.1 млрд. евро, съобщи вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова
За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е в размер на 1.1 млрд. евро, съобщи вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова
За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е в размер на 1.1 млрд. евро, съобщи вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова    ©  Георги Кожухаров
За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е в размер на 1.1 млрд. евро, съобщи вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписа три нови гаранционни инструмента с Уникредит Булбанк, Обединена българска банка и ПроКредит банк (България) за подкрепа на бързо развиващи се фирми в България. Банките ще предоставятт финансиране за български малки и средни предприятия, както и банкови гаранции, акредитиви и експортни оборотни линии.

Очакванията са кредитните продукти да са с по-ниска цена, с по-малко обезпечение и по-дълъг срок и от тях да могат да се възползват около 4500 компании. Общият кредитен портфейл на трите банки по този инструмент се очаква да достигне 200 млн. евро. От съобщения на банките става ясно, че разпределението е - 100 млн. евро за Уникредит Булбанк, 75 млн. евро за ОББ, а кредитният портфейл на Прокредит банк се очаква да достигне 25 млн. евро. ЕИФ ще покрива до 50% от риска по всяка кредитна линия.

За миналата година Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд, е подкрепила инвестиции на стойност 359 млн. евро в България. Това съобщи вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова, която представи дейността на групата в България през 2019 г. По думите й подкрепата на групата в страната възлиза на 0.59% от БВП на страната.

"Благодарение на участието на Европейския фонд за стратегически инвестиции се очаква одобрените операции на обща стойност 546 млн. евро да привлекат нови инвестиции на стойност 2.7 млрд. евро в България", заяви тя.

През 2019 г. 3800 предприятия са се възползвали от възможностите и са осигурили близо 79 хил. работни места, показва отчетът на ЕИБ за България през 2019 г.

Проектите

Заем от 65 млн. евро за пловдивския производител на олово и цинк КЦМ е един от проектите, подкрепени от ЕИБ през изминалата година. Той е предназначен за финансиране на програмата за технологична модернизация и обновяване на дружеството. Банката е отпуснала и заем от 18 млн. евро за технологичната компания "Софтуер груп", която помага на доставчиците на финансови услуги да цифровизират дейността си.

Европейската инвестиционна банка е отпуснала и заем от 48 млн. евро за модернизиране и разширяване на полската група Maspex Group, която има производство и в България. Инвестициите ще бъдат насочени за по-слабо развити региони в България, Полша и Румъния. У нас част от заема в размер на около 3 млн. евро финансира модернизация на съоръженията за производство и съхранение на храни и напитки във Велинград.

Предоставен е и заем от 110 млн. евро за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Враг пред портата

Икономисти и Европейската инвестиционна банка ще направят анализ за икономическите последствия от коронавируса, съобщи Лиляна Павлова. По думите й заразата ще се отрази на европейската икономика и това вече е видно. "Виждат се ограничените доставки на автокомпоненти, но това може да се използва като възможност от европейските и от българските производители", коментира тя.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqb29617416 avatar :-|
    nqb29617416
    • + 2

    Като Лили Павлова как е ремонтирала стената на язовир Студена в Перник, не ми се мисли с тази програма в ЕИФ какви бакии е забъркала. Пълен некадърник.

    Нередност?
Нов коментар