🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЦМ получи 65 млн. евро от ЕИБ за следващия си мегапроект

Пловдивският завод ще модернизира и разшири рафинерията за олово и електролизната инсталация за цинк

Новата инвестиция ще надгради предишния голям проект за технологично обновление и разширение на производството
Новата инвестиция ще надгради предишния голям проект за технологично обновление и разширение на производството
Новата инвестиция ще надгради предишния голям проект за технологично обновление и разширение на производството    ©  Надежда Чипева
Новата инвестиция ще надгради предишния голям проект за технологично обновление и разширение на производството    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отпуска 65 млн. евро заем на пловдивския производител на олово и цинк КЦМ. Средствата ще позволят на компанията да повиши производството си с 25% и да увеличи значително дела на използваните вторични суровини. Заемът е гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции - централният стълб на плана "Юнкер", съобщиха от ЕИБ.

Средствата са част от финансирането за много по-мащабната програма, която КЦМ обяви преди няколко месеца. Тогава стана ясно, че компанията планира да инвестира около 150 млн. евро, като част от проектите ще й позволят да произвежда и други метали освен олово и цинк. Новата мегаинвестиция ще надгради приключилия преди няколко години проект за технологично обновление и разширение на производството на почти същата стойност.

Повече вторични суровини

Финансираният от ЕИБ проект предвижда модернизиране и разширяване на завода за рафиниране на олово и благородни метали, както и модернизиране на инсталацията за електролиза на цинк. Срокът за изпълнение е до 2023 г. В резултат на инвестицията заводът не само ще подобри екологичните параметри на производство и работната среда, но ще увеличи и капацитета си за рециклиране на различни видове оловни и цинкови вторични суровини. В момента около 20% от използваните суровини са вторични, като целта е делът да достигне близо 35%. Това е доста над средното ниво в Европейския съюз, където комбинатите за цинк и олово използват не повече от 10-15% вторични суровини, се посочва в съобщението на ЕИБ.

"С помощта на плана "Юнкер" нашият заем ще помогне на КЦМ да използва природните ресурси по по-добър начин и да намали енергийния интензитет на своята продукция. Тези два фактора ще увеличат конкурентоспособността на компанията", коментира вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

По думите на главния изпълнителен директор на групата "КЦМ 2000" Румен Цонев с подкрепата на ЕИБ компанията ще навлезе уверено в следващия си инвестиционен период, през който ще затвърди позицията си на водеща европейска компания в областта на рециклирането.

Не само олово и цинк

Преди няколко месеца от КЦМ съобщиха, че се подготвя следващата голяма инвестиционна програма - "Технологично интегриране на КЦМ", която ще бъде от порядъка на 150 млн. лв. и ще бъде частично финансирана от компанията. Засега няма информация дали и друга финансова институция ще участва със заем. Една от целите на програмата е по-пълно да се оползотворяват използваните като суровина концентрати, така че освен двата основни метала от тях да се извличат също мед, кобалт и антимон.

Почти 150 млн. евро бяха инвестирани и в започналия през 2008 г. проект за технологично обновление и разширение на производството. Общо 95 млн. евро от средствата бяха предоставени като заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и Уникредит Булбанк. Последните около 25 млн. лв. от цялата сума бяха вложени в приключилия миналата година проект в цинковото производство за пречистване на разтворите от микропримеси, което позволява на завода да преработва концентрати с повече примеси.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 3

    КЦМ е ЧАСТНО (не ПУБЛИЧНО) акционерно дружество.
    Регистриран капитал със счетоводни активи от около 15млн евра.
    Собствен капитал и пасив - горе доле толкоз.
    Опъва кредит от 65млн евра по "ишиас" плана Юнкер за 65 млн евра.
    На всеки да му се падне!
    Защо европейските балъци бецалят на НЕПУБЛИЧНИ компании кинти?
    Ами щото са балъци.
    Тайна-майна, брато и далаверата да върви.
    Един ТРИЛИОН са това и трябва да си ги наместим по джобовете в срок да спасим планетата.

    Нередност?
  • 2
    elanafh avatar :-|
    elanafh
    • + 3

    Горните числа (15 млн. евро) нямат нищо общо с истината. Даже печалбата за една година е доста повече от това число.

    Нередност?
Нов коментар