🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Делът на КТБ в "Булгартабак" е купен от неизвестната софийска "Норд ВЕ"

Фирмата, платила 2 млн. лв. за 6% от акциите, е собственост на Красимир Киров, като за 2018 г. няма дейност

Централата на "Булгартабак" в столицата е сред по-съществените активи, останали в холдинга след спирането на цигареното производство
Централата на "Булгартабак" в столицата е сред по-съществените активи, останали в холдинга след спирането на цигареното производство
Централата на "Булгартабак" в столицата е сред по-съществените активи, останали в холдинга след спирането на цигареното производство    ©  Анелия Николова
Централата на "Булгартабак" в столицата е сред по-съществените активи, останали в холдинга след спирането на цигареното производство    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Купувачът на голямата част от пакета акции на "Булгартабак холдинг", продаден миналата седмица от синдиците на Корпоративна търговска банка на борсата, е неизвестната фирма "Норд ВЕ", собственост на Красимир Киров. Това става ясно от седмичния бюлетин на Централния депозитар, където се вписват всички сделки с публични компании, в които се преминава праг, кратен на 5%.

"Норд ВЕ" е създадена през 2016 г., като съдружници и управители са Красимир Киров и Ангел Манолов. Ден след покупката на пакета акции на "Булгартабак" обаче с договор между двамата Манолов продава своите дялове на Киров за 100 лв. и така той става едноличен собственик.

Според данните от Централния депозитар "Норд ВЕ" е придобила общо 5.9315% от капитала на холдинга. Пакетът на КТБ беше малко над 6%, но в системата на борсата е имало въведени и други поръчки купува, така че явно малки бройки са попаднали и в други инвеститори. Цената, която плаща "Норд ВЕ", е 4.5 лв. на акция, или малко под 2 млн. лв. общо.

Самата фирма на Киров за 2018 г. отчита нулеви приходи, като ситуацията е същата и за 2017 г. Според баланса й единственият й актив са 1.5 млн. лв., отпуснати като "други заеми". От страна на пасива стои аналогична сума като други задължения.

Красимир Киров има дялове и участие в управлението в още няколко компании. Сред тях е регистрираната в Ямбол "Ултра билд", където той има 33.2%. Тя има почти 1 млн. лв. оборот и 113 хил. лв. печалба за 2018 г. Управител на фирмата е Стефан Стефанов, който преди това е бил в борда на "Трейс Ямбол".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tssb avatar :-|
    Никола
    • + 6

    този Краси сигурно от началото на годината все на монитора стои,че успя в 10.47 да си подаде поръчката.Ако беше дал 17 ст, повече щеше да купи целия пакет,ама стиснат.... :) КФН няма ли да разследва за изтичане на вътрешна информация?През кой посредник е подадена поръчката?

    Нередност?
  • 2
    schroeder avatar :-|
    schroeder

    Няма да се изненадам, ако та фирма е свързана отново с онзи тарикат Цецо Василев

    Нередност?
Нов коментар