Nokia може да преструктурира бизнеса си

Според Bloomberg концернът може да продаде част от активите си или да търси сливания

Технологичното поделение на Nokia, което управлява патентното й портфолио, е отчело ръст на приходите от 3% през изминалата година, до 1.24 млрд. евро
Технологичното поделение на Nokia, което управлява патентното й портфолио, е отчело ръст на приходите от 3% през изминалата година, до 1.24 млрд. евро
Технологичното поделение на Nokia, което управлява патентното й портфолио, е отчело ръст на приходите от 3% през изминалата година, до 1.24 млрд. евро    ©  Reuters
Технологичното поделение на Nokia, което управлява патентното й портфолио, е отчело ръст на приходите от 3% през изминалата година, до 1.24 млрд. евро    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Акциите на Nokia поскъпнаха в края на седмицата, след като Bloomberg съобщи, че финландският телекомуникационен концерн обмисля да продаде част от активите си или да направи придобивания. В началото на седмицата възходящият им ход на борсата в Хелзинки продължава. Според агенцията, която се позовава на вътрешни източници от компанията, Nokia обмисля стратегически възможности, като за целта е наела консултанти.

Предисторията

Nokia се конкурира с китайската Huawei и шведската Ericsson за поръчки за оборудване за изграждане на 5G мрежа. Новата мрежа от пето поколение се очаква да е ключова за функционирането на безпилотни автомобили и военни комуникации.

След като финландският концерн придоби Alcatel-Lucent през 2016 г., сделката остави само три играча на пазара. Тя изглеждаше като стратегически успех за изпълнителния й директор Раждев Сури. Въпреки това сливането не доведе до очакваните резултати и поради това вече се мисли за промяна. Придобиването на френския производител на мобилни телефони доведе до намаляване на разходите, но и измести фокуса на телекомуникационната компания да стане пазарен лидер при доставчиците на мрежи от пето поколение.

Време за наваксване

Инвеститорите "наказаха" Nokia заради това, че на практика почти не участва в първата фаза на въвеждането на 5G мрежите по света. Цените на акциите на телекомуникационния концерн загубиха почти една трета от стойността си през изминалата година. Дори кампанията на американския президент Доналд Тръмп срещу конкурентната Huawei не помогна на Nokia да възстанови частично позициите си.

Не е изключено финландската компания да предприеме сливане с Ericsson или да си партнира с нея в някои сфери на бизнеса, пише Bloomberg. Въпреки това този ход би имал огромни пречки, включително политически натиск и антитръстов контрол. Малкото останали конкуренти на пазара също са причина компанията да насочи поглед и към друго решение. Това би било Nokia да продаде бизнеса си на друго дружество в периферията на технологичния сектор.

Мнения и спекулации

Решението на председателя на борда на директорите Ристо Сииласмаа да се оттегли от поста през декември 2019 г. също засили спекулациите, че компанията обмисля значителни промени.

Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар обяви през февруари, че САЩ и всички нейни съюзници трябва да помислят дали да инвестират в Nokia и Ericsson, за да преборят доминацията на Huawei в 5G технологията. Изявлението му засили спекулациите за сливане и придобиване между двете компании.

Според източник, близък до телекомуникационния концерн, твърденията в доклада на Bloomberg не са верни. От Nokia отказват коментар по темата. Анализатори от JPMprgan коментират, че "ако се търсят стратегически възможности, то приложими биха били продажбата й на друга компания извън технологичния сектор".