🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са купили дружество с 37.5 млн. евро кредит от ПИБ

Двамата основни акционери в банката са придобили от "Маркан" компанията с офис сграда в строеж в "София тех парк"

Сградата е почти завършена, като вече се предлагат 30 хил. кв.м на наематели
Сградата е почти завършена, като вече се предлагат 30 хил. кв.м на наематели
Сградата е почти завършена, като вече се предлагат 30 хил. кв.м на наематели    ©  ''Маркан''
Сградата е почти завършена, като вече се предлагат 30 хил. кв.м на наематели    ©  ''Маркан''
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Двамата основни собственици на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са купили по 50% от "Маркан Ти Ай". Дружеството няма самостоятелна дейност, но притежава 100% от "Фраксинус инвестмънт" - компанията, която през 2017 г. придоби 8 дка терен и право на строеж на административна сграда в "София тех парк" на "Цариградско шосе".

За сделката съобщиха от самата банка, тъй като ПИБ има договор за 37.5 млн. евро кредит с "Фраксинус", който след продажбата вече ще се води сделка със заинтересовани лица. Цената не е известна, като в Търговския регистър към момента няма отбелязано вписване на промени в собственика или мениджмънта на дружествата. Досега "Маркан Ти Ай" се притежаваше от "Маркан холдинг", в което акционери са Валентин Каназирев и Николай Йовев.

В странен момент

Сделката е интересна по няколко линии. На първо място това е моментът - ПИБ е насред опит да вдигне капитала си в отговор на констатирания недостиг от ЕЦБ при проверката й от миналата година. Банката внесе проспект в Комисията за финансов надзор в опит да набере до 200 млн. лв. от борсата, но регулаторът отказа да го одобри и сега се чака ПИБ да внесе преработен вариант. По правилата на Франкфурт ПИБ има до 9 месеца след резултатите от стрес теста (или април 2020 г.) да покрие недостига. Засега Минев и Мутафчиев не са заявили дали възнамеряват да участват в увеличението и да запишат от полагаемите им се акции, но ако да - всеки от тях трябва да набави по 42.5%, или 85 млн. лв. Предвид големия дълг от ПИБ, с който са финансирани придобиването и строежът, сделката за "Маркан Ти Ай" едва ли е за голяма сума, но все пак насочването на ресурс от акционерите в ПИБ в други направления е странно.

На второ място покупката е интересна, тъй като формално Минев и Мутафчиев не притежават много дружества извън ПИБ и свързаните с нея финансови дружества. Банката често е обвинявана, че кредитира множество реално свързани с акционерите й компании, но не и пряко притежавани от тях. Това е обяснимо и заради законовите ограничения за експозиции към свързани лица. Възможно е и това да е начало на процес по изсветляване на владенията на двамата и да последват и други корпоративни покупки от тяхна страна.

По закон банка може да отпусне кредит към фирма, контролирана от акционерите й, в размер на максимум 10% от капитала й или за ПИБ - около 100 млн. лв. на база последните й отчети. Сумарно всички експозиции към тях и свързани с тях лица не може да надвишават 20% от капитала.

Офис в държавния парк

Преди почти две години правото на строеж на офис сграда от 30 хил. кв.м в "София тех парк" беше продадено срещу 5.6 млн. лв. Историята на сделката беше повече от спорна - назначеното от тогавашния икономически министър Божидар Лукарски ръководство на държавния парк първо продаде без състезание и доста евтино правото да се строи на въпросния терен на вносителя на Bose Ясен Игнатов, който пък го препродаде само след ден срещу горница от 1.6 млн. лв. на компанията на "Маркан". Само няколко месеца по-късно държавата продаде съседен терен за подобна по размер сграда срещу почти 10 млн. лв.

Обявеният план за завършване на 12-етажната сграда е втората половина на 2020 г., като снимки на сайта на "Маркан" показват, че грубият строеж е почти завършен. Освен 30 хил. кв.м офиси и търговски площи сградата има и 15 хил. кв.м подземна част.

Освен финансирането по тази сделка, "Маркан" в момента строи и жилищен проект на "Г.М. Димитров", който е на свързана с ПИБ компания. Групата на Каназирев е сред най-големите компании за сградно строителство в страната. За 2018 г. има приходи от 76.8 млн. лв. за 2018 г. и печалба от 4 млн. лв. В момента "Маркан" инвестира в голям туристически комплекс до Самоков, в който планира да вложи 60 млн. евро в първата фаза и петорно повече на финала.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    jrj23598870 avatar :-|
    Marinov
    • - 5
    • + 12

    Заглавието е изключително подвеждащо и няма връзка с текста. Като го прочетеш и разбираш, че Минев и Мутафчиев са взели кредит от ПИБ, за да купят конкретната фирма. А всъщност след като изчетеш текста чак разбираш, че те са купили фирма, която притежава друга фирма, която има кредит от ПИБ отпуснат преди години. Това, честно казано си е малко ПИК-ска журналистика. Заглавието е БОМБА, ТАЙФУН, СКАНДАЛ, а текстът е разочароваща драсканица, в която няма нищо съществено. Не знам дали е търсено като ефект, за да се внушава нещо негативно по линия ПИБ или просто авторът от бързане не си е чел материала.

    Нередност?
  • 4
    stoner_boner avatar :-?
    Damyan Ganchev
    • - 4
    • + 3

    без коментар - "Преди почти две години правото на строеж на офис сграда от 30 хил. кв.м в "София тех парк" беше продадено срещу 5.6 млн. лв. Историята на сделката беше повече от спорна - назначеното от тогавашния икономически министър Божидар Лукарски ръководство на държавния парк първо продаде без състезание и доста евтино правото да се строи на въпросния терен на вносителя на Bose Ясен Игнатов, който пък го препродаде само след ден срещу горница от 1.6 млн. лв. на компанията на "Маркан". Само няколко месеца по-късно държавата продаде съседен терен за подобна по размер сграда срещу почти 10 млн. лв."

    Нередност?
  • 5
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 2
    • + 4

    Лукарски кога ще бъде разследван за продажбата на този имот?

    Нередност?
  • 6
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#2] от "evpetra":

    това е то свободата на словото - всякакви некомпетенти люде имат възможността да дрънкат каквото си решат

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#6] от "western_":

    Важно е кой ги слуша.

    Нередност?
Нов коментар