ПИБ прекрати договора на главния си изпълнителен директор

Според съобщението на банката Неделчо Неделчев ще продължи да работи с нея по стратегически проекти

Неделчо Неделчев ръководеше банката близо три години от 2017 г., когато тя обяви планове за търсене на стратегически инвеститор
Неделчо Неделчев ръководеше банката близо три години от 2017 г., когато тя обяви планове за търсене на стратегически инвеститор
Неделчо Неделчев ръководеше банката близо три години от 2017 г., когато тя обяви планове за търсене на стратегически инвеститор    ©  Първа инвестиционна банка
Неделчо Неделчев ръководеше банката близо три години от 2017 г., когато тя обяви планове за търсене на стратегически инвеститор    ©  Първа инвестиционна банка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа инвестиционна банка (ПИБ) изненадващо оповести, че, считано от 20 март, договорът на главния й изпълнителен директор Неделчо Неделчев е прекратен. Според официалното съобщение, пуснато в петък вечер след затварянето на борсата, раздялата е дружелюбна и ръководството му благодари за отличната работа и заявява планове да продължава да си сътрудничи с него.

Същевременно обаче отстраняването на Неделчев по никакъв начин не изглежда планирано. Новината идва насред напрежението във финансовия сектор около мерките срещу коронавируса и насред все още течащото изпълнение от страна на банката на плана й за попълване на капиталовия недостиг, идентифициран от ЕЦБ миналото лято.

В съобщението на ПИБ не е посочено кой ще заеме поста, но на сайта на банката вече Неделчев липсва в управителния съвет, а като главен изпълнителен директор вече е посочен Никола Бакалов, който е най-новото попълнение на управителния съвет - едва от януари. По закон промените в управителните органи на банките стават само след одобрение на БНБ, така че формално нов CEO ще има чак след получаването на такова.

Смяна по време на криза

Таймингът на смяната в ръководството на ПИБ определено говори по-скоро за раздяла под натиск. От началото на COVID-19 заразата банката е една от най-пострадалите позиции на Българската фондова борса. Акциите й поевтиняват с около 50% от началото на годината до ниво 1.79 лв., като на моменти падаха и до 1.50 лв.

Пазарната й капитализация е под 200 млн. лв., докато в края на миналата година ПИБ обяви планове да набере рекордните за БФБ 200 млн. лв. чрез увеличение на капитала при 5 лв. за акция, което я оценяваше на 750 млн. лв.

Проспектът й получи отказ от Комисията за финансов надзор през февруари и от банката обявиха, че ще работят по преработването му и внасянето му наново. Дали това е свършено не е ясно, но при сегашната ситуация на пазарите обаче изглежда напълно невероятно банката да успее да набере такава сума. Увеличението на капитала е част от изискванията на ЕЦБ и едно от последните препятствия за влизането на България в ERM II и банковия съюз. Капиталовият план на ПИБ по принцип трябва да е изпълнен до 26 април, когато стават девет месеца от оповестяването на резултатите от проверката. Дори при одобрен проспект този срок вече е технически недостижим. България последно леко отложи намеренията си за влизане във валутния механизъм, а и очевидно има форсмажорни обстоятелства, но последно финансовият министър Владислав Горанов даде знак, че вирусът сам по себе си не е причина за ново забавяне.

Също така само преди два дни от банката публикуваха друго съобщение - за получено одобрение от БНБ да включи печалбата си за 2019 г. в отчета преди одобрението на общото събрание. То беше подписано от Неделчо Неделчев и още един от изпълнителните директори, което също е знак, че той до последно е работил активно.

Кой си тръгва и кой идва

Неделчо Неделчев пое ръководството на ПИБ през 2017 г. Тогава банката беше обявила планове да търси стратегически инвеститор. За целта като консултант беше наета Citibank, но до сделка така и не се стигна и мажоритарните собственици си останаха Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с по 42.5%. Впоследствие очаквано фокусът на Неделчев беше да подготви и прекара ПИБ през проверката на ЕЦБ. Резултатите показаха 263 млн. евро капиталов недостиг и последните близо девет месеца банката работи по покриването му.

Кариерата на Неделчев обаче е свързана с ПИБ и отпреди това. В периода 2007 - 2013 г. той беше член на надзорния съвет на банката. През 2013 г., когато стана ясно, че ПИБ ще купи МКБ Юнионбанк от германската Bayer LB, той ръководеше проекта по придобиването от страна на купувача. След това влезе и в надзорния съвет на МКБ Юнионбанк до вливането й в ПИБ през следващата година.

Когато той пое кормилото на ПИБ, дотогавашният главен изпълнителен директор Васил Христов бе понижен до директор на ритейл банкирането, а скоро след това напусна. Сега също на първи план раздялата е приятелска - банката благодари на мениджъра за "постигнатите високи резултати и неговия принос". "Сътрудничеството с него ще продължи и ще бъде насочено към стратегически проекти на банката като набиране на капитал и продажба на придобити активи", се казва в съобщението, без да се уточнява под каква форма ще е това партньорство.

Новият CEO не е посочен, но, съдейки от сайта на банката, това ще е Никола Бакалов, който също е дългогодишен кадър на ПИБ. Той работи там от 2000 до 2011, като се издига до директор "Картови разплащания". След това за кратко напуска и отива в управата на Алианц банк България, но през 2013 г. се завръща в групата на ПИБ като изпълнителен директор на здравния й застраховател "Фи хелт застраховане", какъвто е и до днес. През януари 2020 г. по съвместителство той е избран и за изпълнителен директор на ПИБ, отговарящ за ритейл банкирането, а само два месеца по-късно явно и ще поеме най-висшия пост в петата по активи банка в България.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 5

    Дами и господа, става дума за някакво гигантско недоразумение. Ние очакваме Тома Белев да бъде уволнен като председател на Асоциацията за защита на кафевия бръмбар. Вместо това, уволнен е изпълнителният директор на ПИБ!

    Нередност?
  • 4
    rwa50623960 avatar :-|
    Криси

    За жалост Диана К. заедно с колежката и Паулина Х. са професионални измамници вместо банкери.

    Нередност?
  • 5
    zsr55622118 avatar :-|
    Иван

    Аз лично не съм имал контакт с Диана К., но съм слушал от познати, че не и е чиста работата и че доста хора са подали жалба срещу нея, за некоректната и работа.

    Нередност?
  • 7
    rng14623959 avatar :-|
    Владимир

    Здравейте, Диана К. е лице, което със сигурност може да Ви звънне за да иска "дребна сума" от Вас за да ви мине някоя транзакция.

    Нередност?
Нов коментар