И финансовият директор на ПИБ Живко Тодоров е отстранен

Това е втора ключова мениджърска рокада в банката в рамките на едва две седмици

Живко Тодоров (вляво)
Живко Тодоров (вляво)
Живко Тодоров (вляво)    ©  Първа инвестиционна банка
Живко Тодоров (вляво)    ©  Първа инвестиционна банка
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Договорът на главния финансов директор на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров е прекратен, като той напуска и управителния съвет на институцията. Това съобщиха от самата банка до инвеститорите на борсата, като решението е от 31 март и влиза в сила от днес 2 април.

Това е второ ключово мениджърско разместване в ПИБ само в рамките на две седмици. На 20 март договорът на главния изпълнителен директор Неделчо Неделчев също беше изненадващо прекратен, а постът му ще бъде поет от Никола Бакалов. Кой ще бъде новият CFO на банката засега не е известно, като и двете промени в борда още не са получили одобрение от БНБ и не са вписани в Търговския регистър.

Оставки или смени

Засега за причините за промените може само да се гадае, но непланираната бърза смяна на CEO и CFO на банката със сигурност дава сигнал за някакъв конфликт с акционерите. Няма информация и по чия инициатива е оттеглянето на двамата мениджъри и доколко е с добри чувства. При предишното съобщение за прекратяването на договора на Неделчев се изказваше благодарност за работата му и имаше анонс, че банката ще продължи да работи с него по стратегически проекти. Сега при Тодоров такива липсват.

Една хипотеза е банката да отстранява двамата заради резултатите на ПИБ. Банката все още не е покрила напълно капиталовия недостиг, констатиран от ЕЦБ. Частично това беше направено с помощта и на съществени еднократни счетоводни ефекти, но трябваше да бъдат набрани и 200 млн. лв. с увеличение на капитала през борсата. Проспектът на ПИБ обаче получи отказ от Комисията за финансов надзор през февруари, а сега операцията изглежда трудно осъществима. След срива на борсите около COVID-19 пазарната капитализация на цялата банка е под 200 млн. лв. при цени около 1.70-1.80 лв. на акция, докато първоначално в края на миналата година плановете бяха увеличението да е 5 лв., което оценяваше банката на 750 млн. лв.

Друго възможно обяснение е мениджърите да се оттеглят по своя инициатива заради несъгласие с останалата част на управителния и надзорния съвет или като крайно със собствениците. Двамата големи акционери в ПИБ с по 42.5% са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Преди да е официално

Вече на сайта на ПИБ в секцията за управителния съвет на банката информацията и за двамата е премахната. Понастоящем като главен изпълнителен директор е посочен Никола Бакалов. Освен него има двама изпълнителни директори - Светозар Попов (главен риск мениджър) и Чавдар Златев (отговарящ за корпоративното кредитиране), както и един член - Надя Кошинска (с ресор малки и средни предприятия).

Живко Тодоров е от не толкова дългогодишните кадри на ПИБ. Той е главен финансов директор от юни 2014 г., а от края на 2015 г. е и част от управителния и съвет. Прекарва банката през два прегледа на качеството на активите и стрес тестове - 2016 г. от БНБ и 2019 г. от ЕЦБ. Преди ПИБ е бил CFO на клона на Alpha Bank в България (който беше погълнат от Пощенска банка) в периода 2012-2014 г., а преди това е заемал същия пост и в клона на ING Bank в София.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • - 7
    • + 2

    Много съмнително бързи рокади по върховете на ПИБ за кратко време

    Нередност?
  • 6
    rwa50623960 avatar :-|
    Криси

    За жалост Диана К. заедно с колежката и Паулина Х. са професионални измамници вместо банкери.

    Нередност?
  • 7
    zsr55622118 avatar :-|
    Иван

    Аз лично не съм имал контакт с Диана К., но съм слушал от познати, че не и е чиста работата и че доста хора са подали жалба срещу нея, за некоректната и работа.

    Нередност?
  • 9
    rng14623959 avatar :-|
    Владимир

    Здравейте, Диана К. е лице, което със сигурност може да Ви звънне за да иска "дребна сума" от Вас за да ви мине някоя транзакция.

    Нередност?
Нов коментар