🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първа инвестиционна, втора държавна

За да се справи с последната пречка към чакалнята за еврото, държавата придобива скъпо под 20% дял в ПИБ, за който ще плати около 140 млн. лв.

Икономическият министър Емил Караниколов очаквано обясни сделката с разчистване на пътя към чакалнята за еврото, но не коментира високата цена
Икономическият министър Емил Караниколов очаквано обясни сделката с разчистване на пътя към чакалнята за еврото, но не коментира високата цена
Икономическият министър Емил Караниколов очаквано обясни сделката с разчистване на пътя към чакалнята за еврото, но не коментира високата цена    ©  Цветелина Белутова
Икономическият министър Емил Караниколов очаквано обясни сделката с разчистване на пътя към чакалнята за еврото, но не коментира високата цена    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Държавата участва в увеличението на капитала на банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, за да приближи България еврото.
  • Тя ще плати за новите акции почти два пъти над борсовата им цена, или около 140 млн. лв. за под 20%.
  • Малкото успокоение е, че скоро надзорът над банката може да е европейски, т.е. по-стриктен.

В своята система на валутен борд България не разполага с кредитор от последна инстанция - БНБ няма право да предоставя ликвидност на банките. Изглежда обаче, управляващите са решили да компенсират този недостатък, като поемат ролята на купувач от последна инстанция.

Накратко темата е, че държавата ще придобие дял в ПИБ, като участва в борсовото увеличение на капитала й от общо 200 млн. лв. Това става при цена доста над пазарната, която закономерно предизвика минимален пазарен интерес. Все пак на финалната права се е намерил и частен инвеститор, който да я плати. Според източник на "Капитал" той (а в по-оптимистичната версия няколко инвеститора) ще придобие над 30% от новите акции, докато държавата ще плати останалите близо 70%, или около 140 млн. лв. А срещу тях ще придобие около 18.7% от капитала на ПИБ.

Засега точното съотношение не е известно, нито конкретните имена на новите частен и държавен инвеститори. Не е ясно дали държавата участва пряко или през някое свое дъщерно дружество. Във финансовите среди най-често споменавана беше държавната ББР, но от банката не отговориха на въпросите на "Капитал". Уверенията на принципала й - икономическия министър Емил Караниколов са, че яснота ще има още в петък (след редакционното приключване на броя - бел. ред.).

Очаквано

Дотук се стигна след почти една година сложни пируети. Миналото лято ЕЦБ констатира капиталов недостиг в ПИБ (263 млн. евро) и Инвестбанк (51 млн. евро), който те имаха девет месеца да попълнят. Това се превърна в основното препятствие на България по пътя към ERM II и банковия съюз, които още през 2018 г. бяха очертани като политически приоритети с широк консенсус. В края на 2019 г. и двете банки обявиха планове за капитализиране, но в началото на 2020 г. премиерът Бойко Борисов рязко замрази устрема към еврото, а Комисията за финансов надзор не одобри проспекта на ПИБ.

Така целият проект остана на трупчета за няколко месеца, докато изведнъж през април насред вече настъпващата корона криза Борисов не направи нов поворот, вероятно движен и от очаквания, че по-тясната интеграция ще докара повече облаги и спасителни фондове. И ударно наново вкараният проспект от ПИБ беше одобрен.

Първоначално през декември 2019 г. банката планираше да набере 200 млн. лв., като предложи 40 млн. акции по 5 лв., въпреки че на борсата акциите й се търгуваха около 3 лв. След това въпреки вече предизвестената рецесия и очакванията за сериозни щети за банките беше направен опит дори да се прокара увеличение на 8 лв., но като крайно беше върнат първоначалният вариант. Така сега държавата придобива "само" два пъти по-скъпи от борсовата цена акции, като обосновката в проспекта на ПИБ е, че заради ниската ликвидност на българската борса цената не отразява действителността и затова са взети предвид и оценките от банковите придобивания в страната от последните години.

По методологията на ПИБ осреднено от двете се стига до справедлива цена 5.93 лв., а за финалните 5 лв. "е приложена отстъпка от 15% с цел привличане на по-широк интерес към емисията". Реално обаче този ефект не беше постигнат - през седмиците до аукциона в сряда нямаше нито една записана акция и на него се озоваха всички права, от които държавата е купила голямата част. Очакването, че точно това ще се случи, беше заложено още от самото начало, подклаждано не само от високата цена, но и от дълго трупаните съмнения, че банката кредитира свързани лица, и недоверието, че прочистването на проблемите им е реално, а не просто счетоводно.

Заобиколно

Друг проблем пред държавното капитализиране на ПИБ е, че то по същество представлява държавна помощ, особено ако става на над пазарни нива. Дори при сегашните отхлабени заради COVID-19 правила на Европейската комисия за държавна помощ се изисква капиталови инжекции да се случват на цена не по-висока от средната цена на акциите за последните 15 дни, а когато не са борсово търгувани - след оценка от независим експерт.

При ПИБ обаче явно се стъпва на възприетите от ЕК правила за рекапитализация на банки още при предишната криза. Там е записано: "В случаите, в които капиталовите инжекции от държавата са осъществени при равни условия със значително участие (30% или повече) на частни инвеститори, комисията ще приеме възнаграждението, договорено в сделката. С оглед на съображенията за ограничаване на конкуренцията, които възникват при подобни операции, освен ако условията на сделката значително променят стимулите на частните инвеститори, по принцип изглежда, че не е необходимо да има предварителни предпазни мерки за конкуренцията или стимули за излизане от схемата."

Така явно включването на неназован частен инвеститор с над 30% не само ще позволи да се постигне становище, че няма държавна помощ, но и ще доведе до липса на допълнителни условия към ПИБ за времето, докато я ползва. Засега обаче не е известно кой е инвеститорът, допринесъл с тази услуга по заобикаляне на правилата. Нито по какъв начин влиза държавата.

От БНБ отговориха уклончиво на въпросите на "Капитал" дали има постъпили при тях искания от лица да придобиват квалифицирано участие в ПИБ, каквото тя би трябвало да им даде предварително. "Изкупуването на правата от новата емисия акции на Първа инвестиционна банка е ключов етап в процеса за увеличението на капитала на банката съобразно установения график. Увеличението на капитала се извършва според съответния нормативен ред, при който БНБ се произнася в рамките на своя мандат.

Оповестяването на подробна информация, свързана с борсови сделки, следва приложимите правила на Българската фондова борса и Централния депозитар. Крайната оценка за изпълнението на капиталовия план на ПИБ ще бъде извършена от ЕЦБ", заявиха от централната банка.

Неоправдано

Обяснението на министър Караниколов защо държавата влиза в тази сделка е предвидимо и тривиално: това е последната пречка на България към ERM II и с това се разчиства пътят. Според него е трябвало до последния момент да се пази тайна, защото информацията, че държавата ще участва можело да откаже частни инвеститори.

Макар на пръв поглед логичен, този аргумент обаче има доста слабости. На първо място, въобще не е адресирана цената - при тези 40 млн. лв. по 5 лв. настоящите мажоритарни акционери на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев ще запазят общо над 60%, докато при пазарни нива щяха да имат около и дори под 50%. Ако целта е просто да се дадат едни пари и да се премахне една пречка, в проспекта на банката можеше спокойно да бъде вписана цена на акция 8 лв. или 50 лв. или защо не 200 млн. лв.

А другият и по-съществен недостатък е, че самата държава вече системно е виновник за натрупването на проблеми в по-местната част от банковия сектор и нерешаването им, докато не опре ножа о кокала. "И тук като при бензиностанциите и хазарта държавата се проваля с надзорни/регулаторни функции и влиза с бутонките. В случая пак на гърба на данъкоплатеца. Ще оправдаят с еврото и дебатът ще се забие там. Реално обаче отново плащаме цената на селективния надзор", казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Проблемите в ПИБ не са новост, а публична тайна, която регулярно изкристализира. През 2014 г. те станаха причина покрай КТБ и тя да бъде обхваната от банкова паника и да бъде спасявана от държавата. През 2016 г. бяха частично показани от прегледа на БНБ и съответно и частично почистени, така че през 2019 г. ЕЦБ да констатира още по-голям капиталов недостиг. Всичко това предполага, че ако държавата все пак трябва да капитализира банката в името на по-висша макроикономическа цел, намесата едва ли трябва да става на цена, каквато почти никой не е плащал за акциите й в близките десет години.

Ако се направи съпоставка на разходите по тази държавна инвестиция с ползите от еврото, тя може би чисто финансово си заслужава. Само че постигането на политическа или икономическа цел с цената на потъпкване на базови принципи и с хвърлянето на пари на данъкоплатците най-малкото оставя лош вкус. А единственото (поне донякъде) приемливо обяснение би било, че това ще е за последно - не че при европейския банков надзор не се допускат пропуски, но този вероятно ще бъде следен доста изкъсо.

27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 5
    • + 14

    Докога ще се преструваме, че перачницата на пари ПИБ е "банка"?!? Гарантирано от Бойко! Не е ли очевадно вече?

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 4
    • + 17

    Поздрави на автора за заглавието! Доста находчиво!

    ПИБ стана от "Моята банка", "Нашата банка"! :)

    Сега след като държавата вече е част от акцонерната структура, поне ако закъса Фибанката няма да е толкова странно, като се наливат пари в нея. Все пак дръжавата ще трябва да защити инвестициите на народа :)

    Нередност?
  • 3
    majorman avatar :-@
    majorman
    • - 5
    • + 10

    След Банско и Алеко, нов гювеч за Цеко!

    А избирателите - пак ще пият една студена вода! Не мога да пиша как спасиха ПИБ от фалит през 2014, защото "Капитал" има навика да трие коментари, които "подриват доверието в банките" (и подлежат на евентуални глоби), но се сещате кой плати.

    Нередност?
  • 4
    fhs44598902 avatar :-|
    Black Label
    • - 3
    • + 7

    ББР са си направили сметката, щото сме близо до Еврозоната и от ЕЦБ със сигурност дебнат ситуацията. Ако нещо не е ок, тези от Европа няма да позволят да се случи. Нали са регулатор и гледат.

    Нередност?
  • 5
    danitoledov avatar :-|
    danitoledov
    • - 27
    • + 5

    До коментар [#2] от "crusible":

    ПИБ е най-проверяваната банка в България от големите европейски надзорни финансови институции и за толкова време е доказала своята адекватност на пазара. А и не виждам лошо при подкрепата на държавата, която доказва добро сътрудничество между публичния и частен сектор.

    Нередност?
  • 6
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 3
    • + 21

    Това не е "подкрепа", а подарък за Цеко и Ивайло. Всяка подкрепа трябваше да се случи на пазарни цени - т.е. двамата да загубят мажоритарния си дял. Всичко останало сега е подарък с наши пари, прикрит зад "добра кауза". Щом държавата плаща, трябва да стане собственик.

    Нередност?
  • 7
    bglionp avatar :-P
    Лъв
    • - 5
    • + 13

    До коментар [#5] от "danitoledov":

    Не се прави на разсеян, ГЕРБерски трол. ПИБ е едната от двете проблемни банки в България, и това са факти на ЕС, не е моя оценка. Иначе нямаше да го водим този разговор по тази тема,

    Нередност?
  • 8
    dhj1407579519374134 avatar :-|
    St Llv
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#5] от "danitoledov":

    И на база какво ги вадиш тия заключения? 20 лева на ден за писане на коментари по теми, от които очевидно нямаш идея? Можеш ли да напишеш нещо и за Георгиус от Кипър от позицията си на финансов гуру?

    Нередност?
  • 9
    danitoledov avatar :-|
    danitoledov
    • - 7
    • + 6

    Ето това е проблема на хората. Вече никой не уважава мнението на другия, когато е по-различно от неговото..

    Нередност?
  • 10
    jrj23598870 avatar :-|
    Marinov
    • - 11
    • + 6

    Каквото и да се беше случило то е ясно, че ще има хейт. Но пък нали голямата цел беше влизането в ERM II и банковия съюз, в този случай включването на държавата, мисля че е напълно обосновано.

    Нередност?
Нов коментар