🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Saudi Aramco със спад на печалбата от 20% за 2019 г.

Държавната петролна компания обяви, че ще свие капиталовите си разходи през настоящата година заради коронавируса и ценовата война с Русия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нетната печалба за 2019 г. на държавната петролна компания Saudi Aramco спадна с повече от 20% спрямо година по-рано - от 111 млрд. долара до 88 млрд. долара, съобщава Reuters. Финансовият резултат на саудитския гигант се оказа и малко под очакванията на анализаторите, които прогнозираха печалба от 347.6 млрд. риала (92.6 млрд. долара). Приходите са се свили до 1.11 трлн. риала спрямо 1.19 трлн. риала през 2018 г. Това се случва само три месеца след като Saudi Aramco излезе на борсата в най-голямото първично публично предлагане изобщо.

Акциите на държавната компания достигнаха най-високото си ниво от 38.70 риала по време на втория ден от търговията, а миналата седмица те паднаха под цената си по време на борсовия си дебют за пръв път. Спадът дойде, след като Саудитска Арабия и Русия влязоха в ценова война за петрола, която последва краха на дългогодишно споразумение за ограничаване на производството. На IPO-то на Saudi Aramco се гледа като на кулминация на дългогодишните усилия на престолонаследника на кралството Мохамед бин Салман за диверсификация на икономиката от петрола. Първият публикуван финансов отчет на компанията след борсовия й дебют показва, че печалбата бележи спад месеци преди пандемията от коронавирус да удари цените на петрола.

Първичното публично предлагане на Aramco през декември събра 25.6 млрд. долара. То оцени компанията, която доставя около 10% от петрола в света, на 1.7 трлн. долара, значително под целта на престолонаследника Мохамед бин Салман за пазарна капитализация от 2 трлн. долара. Книжата на компанията се търгуваха на цена от 27.80 риала в понеделник с близо половин процент под цената им от последната сесия, увеличавайки спада си тази година до 18%. Така пазарната капитализация на компанията се сви от пика си от 2 трлн. долара през декември до около 1.5 трлн. долара сега. Въпреки това Aramco заяви, че ще изплати дивиденти на стойност 75 млрд. долара през 2020 г.

Причините за спада

"По-ниската печалба се дължи основно на по-ниските цени на суровия петрол и обемите на производство, съчетани с намаляващите маржове за рафиниране и обезценката от 1.6 млрд. долара, свързана с химическата компания Sadara", заяви представител на компанията в изявление. Saudi Aramco все пак остава най-печелившата компания в света, побеждавайки петролните компании от Запада като Exxon Mobil и технологични гиганти като Apple, който реализира печалба от 55 млрд. долара през последната си пълна финансова година, която завърши през септември.

Саудитският гигант е произвеждал по 13.2 млн. барела петролен еквивалент на ден през предходната година, което е понижение спрямо 2018 г., когато е произвеждала 13.6 млн. барела. Aramco има доказани запаси от въглеводороди от 258 млрд. барела петролен еквивалент през 2019 г., малко под отчетените през 2018 г. 256.9 млрд. барела. След атаката с дрон през септември, която първоначално намали производството, компанията възстанови нивата на продукцията за 11 дни.

"Чуждестранните инвеститори могат да разглеждат последните събития като потвърждение, че стратегическата посока на Aramco се ръководи от нейния мажоритарен акционер, който се движи от националния интерес на Саудитска Арабия, а не цели просто да увеличава максимално възвръщаемостта на тази компания", заяви анализаторът от Tellimer Хаснаин Малик.

По-малко разходи през 2020 г.

Компанията заяви, че ще намали капиталовите разходи през 2020 г. поради пазарните условия в резултат на бързото разпространение коронавируса, както и "скорошната нестабилност на цените на стоките". Aramco очаква капиталовите разходи през тази година да бъдат между 25 и 30 млрд. долара, което е осезаемо по-малко от 32.8 млрд. долара през 2019 г. и 35.1 млрд. долара за 2018 г. Саудитската компания свива диапазона от преди това планираните 35 до 40 млрд. долара, обявени в проспекта за първичното му публично предлагане. Петролният гигант заяви, че разходите за 2021 г. и след това са в процес на преразглеждане.

"Вече предприехме стъпки за рационализиране планираните капиталови разходи за 2020 г.", коментира главният изпълнителен директор Амин Насер. "Като взема предвид влиянието на пандемията върху икономическия растеж и търсенето, Aramco възприема "гъвкав подход към разпределението на капитала", добавя той.

Все още няма коментари
Нов коментар