🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Запознайте се с NextEra - най-скъпата енергийна компания в САЩ

Фирмата се превърна в лидер в зелената енергия, има по-голяма пазарна капитализация от тази на ExxonMobil и не показва признаци на забавяне

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За много инвеститори идеята да вложиш пари в американска петролна компания изглежда малко по-умна от това да ги напъхаш в блендер. Изправена пред covid-19 и стари опасения за ниска възвръщаемост, индустрията се опитва да увеличи ефективността. На 19 октомври ConocoPhillips обяви, че ще плати 9.7 млрд. долара за тексаската фирма за фракинг Concho Resources. На следващия ден други две компании за фракинг Pioneer Natural Resources и Parsley Energy обявиха, че се сливат в сделка за 4.5 млрд. долара. Собствениците на петролни компании обещават да поставят печалбите преди растежа. А какво ще кажете за фирма, която предлага и двете?

Докато американската петролна индустрия претърпява успехи и падения, най-скъпата енергийна компания в страната - NextEra, покорява висини. Тя е най-големият производител на вятърна и слънчева енергия в световен мащаб. Когато NextEra представи последните си тримесечни резултати на 21 октомври, тя обяви, че настоящите й проекти за зелена енергия възлизат на 15 гигавата - по-големи от цялото й настоящо портфолио от възобновяеми източници. Нетната й печалба се е увеличила с 13% на годишна база и е достигнала 1.3 млрд. долара.

Смяна на ролите

Петролните босове отдавна мислят производителите и доставчици на електроенергия за солидни, но стабилни, по-малки енергийни гиганти от петролните. "Имаме много по-големи очаквания за възвръщаемостта на капитала, който инвестираме", обяви шефът на ExxonMobil Дарън Уудс през 2018 г. Оттогава пазарната й капитализация спадна с 60%. Тази на NextEra скочи до 147 млрд. долара. Сега тя е американската енергийна компания с най-висока пазарна оценка. И няма намерение да спре.

NextEra няма глобалния обхват на европейските производители и доставчици на ток, които имат бизнес от Амазонка до Южна Африка. Но се превърна в гигант под ръководството на Джим Робо. Компанията има два основни бизнеса. Florida Power & Light е производител и доставчик на енергия, който печели от регулираната норма на възвръщаемост на капитала и обслужва повече от 5 млн. клиенти в слънчевия щат. NextEra Energy Resources изгражда и управлява проекти за електроенергия - предимно вятърни паркове, но също и слънчеви и ядрени, както и газопроводи. През 2020 г. нито един от тези бизнеси не изглежда революционен. Но NextEra разви стратегии за печалба отрано и ги приложи добре, твърди Майкъл Уайнстийн от инвестиционната банка Credit Suisse.

Компанията е най-големият производител на вятърна и слънчева енергия в света.

Florida Power & Light например беше сред първите, които замениха въглищните електроцентрали с газ и спечелиха от евтините доставки от американския шистов бум. Компанията подобри рентабилността си, като внедри машинното обучение, отбелязва Вивек Уадуа, който е съветвал фирмата и я представя в нова книга за иновациите. Тя расте плавно - приходите нарастват с 11% през третото тримесечие, а сметките на клиентите остават относително ниски.

Силната страна - ВЕИ

Но мащабните проекти за енергия от възобновяеми източници са силната страна на NextEra. Тя бързо се възползва от щедрите данъчни кредити, за да изгради вятърни паркове в Средния Запад. Когато Джим Робо пое компанията през 2006 г., тя вече беше най-големият производител на вятърна енергия в Америка. И се обзалагаше, че възобновяемите източници ще растат, а разходите за тях ще намаляват, докато тези на въглищната енергия ще се запазят. Несубсидираните разходи за вятърни и слънчеви паркове (разделени на експлоатационния им живот) са намалели съответно със 70% и 90% от 2009 г. насам. Повече от половината американски щати сега се опитват да наложат електричество им да бъде от възобновяеми източници. Логиката на замяна на старите въглищни съоръжения със зелена енергия, работеща с неограничен ресурс, е очевидна.

Инвеститорите са доволни

Инвеститорите са съгласни. NextEra превъзхожда не само другите компании, които произвеждат и доставят електричество, но и компаниите на пазара като цяло. Общата възвръщаемост на акционерите от индекса от американски енергийни компании е намаляла с 47% за последните три години, а на ExxonMobil - с 52%. Тази на NextEra се е повишила със 112% или с повече от широкия индекс S&P 500 (виж графиката). Агенциите за кредитен рейтинг харесват стабилността на Florida Power & Light. NextEra Energy Resources използва опита си, за да направи конкурентни оферти за договори, и използва мащаба си, за да намали разходите, обяснява Стивън Бърд от Morgan Stanley. Понякога NextEra продава акциите си на компания, в която има дял, и която използва паричните потоци от енергийни проекти, за да плати надеждни дивиденти.

Другите компании за производство и доставка на енергия са объркани. Бърд посочва още, че компанията Xcel Energy, която е един от най-големите клиенти на NextEra, в момента изгражда свои вятърни паркове. Но размерите и опитът на NextEra й дават предимство.

Тя може да порасне още повече с помощта на сливания. През 2019 г. компанията завърши покупката на базираната във Флорида GulfPower. Носят се слухове, че NextEra е хвърлила око на компанията от Северна Каролина Duke. "Няма друг производител и доставчик на ток, който да управляваме по-ефективно и по-добре за клиентите", споделя Роб през юли.

NextEra ще продължи да инвестира в производство и в електропреносната мрежа - през този месец тя увеличи планираните капиталови разходи до 60 млрд. долара за периода от 2019 до 2022 г. През второто тримесечие капиталовите разходи надвишиха тези на всички американски фирми с изключение на десет. Само ExxonMobil от енергийната индустрия е похарчила повече. Проектите включват големи фотоволтаични паркове и подземни електропроводи във Флорида, за да направят мрежата по-устойчива на бури.

NextEra вече е купила или наела много от най-атрактивните американски обекти за вятърна и слънчева енергия, твърди Уайнстийн. Понеже електрическата мрежа разчита все повече на възобновяеми източници, то търсенето им ще се увеличи. Предвиждайки силата на търговската марка и мислейки за бъдещето, NextEra също ще инвестира в тях.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар