Wizz Air възстановява полетите си между Лондон и Варна

Положителната новина в авиацията дойде, след като тя беше приземена на около 80%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air обяви, че възстановява полетите си между Варна и Лондон. Те започват да се изпълняват отново от 16 април, като ще бъдат 3 пъти седмично.

Това е една от първите малки положителни новини в авиацията, след като тя беше приземена на около 80%. Всичко останали полети на нискотарифната авиокомпания от Варна остават отменени до 1 май.

Почти без трафик

На софийското летище Wizz Air остава в топ 5 на превозвачите и по време на коронакризата заедно с Ryanair, "България ер", EasyJet и Lufthansa. Сривът на столичната аерогара е огромен, като за периода 16 - 29 март пътниците са 4.3 пъти по-малко спрямо година по-рано.

По отношение на прелитащия трафик над страната сривът е около 80%, след като и трите големи авиокомпании от Близкия изток спряха над 85% от полетите си.

Проблемите на авиокомпаниите

Случващото се ще нанесе много сериозен удар върху авиоиндустрията навсякъде по света. В Европа изпълнителният директор на Lufthansa Карстен Шпор заяви, че авиокомпанията губи по 1 млн. евро на час, след като пандемията от коронавирус парализира пътуванията, и предупреди, че германският авиопревозвач ще има нужда от държавна помощ, за да оцелее. Lufthansa е влязла в кризата с кешови резерви от около 4 млрд. евро и предприе драстични стъпки за съкращаване на разходите. Миналата седмица групата съобщи, че закрива нискотарифната си авиокомпания Germanwings и се разделя с 40 самолета от флотата си от 763.

Френското бизнес издание Les Echos пък съобщи, че Air France KLM е поискала няколко милиарда евро финансова помощ от френското правителство, докато договаря заем от банки, който ще бъде гарантиран от Франция и Холандия.

Полската LOT също най-вероятно ще се нуждае от държавна помощ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kosmev avatar :-?
    Убитака

    Към днешна дата в Англия има регистрирани 11 329 смъртни случая от коронавирус.
    Ако приемем, че средната смъртност е 1%(реално в държави, където се тества масово е по-малка), то излиза, че там има над милион вирусоносителя.
    Или 1 на 60 човека.
    Т.е. във всеки полет, кацащ от там, ще има трима болни.
    Това дори и генерала, облечен като лесничей, може да го сметне....
    Каква е логиката да закриеш държавата и да генерираш десетки хиляди безработни, а да пускаш гарантирано болни хора на място, което е под карантина!?
    Ако преди месец бяха обявили, че ще каца самолет от Ухан, щеше да настане паника. В момента Лондон е в пъти по-заразен, а ни пускат даже редовна линия....

    Нередност?
Нов коментар