Щабът забрани полетите между България и Великобритания (обновена)

След идеята да се спрат полетите на Wizz Air от Лондон до Варна в крайна сметка бяха стопирани всички полети между двете държави

Отмяната на полета на нискотарифната авиокомпания Wizz Air между Лондон и Варна прерасна в отмяна на всички полети между България и Великобритания.

Нискотарифната авиокомпания обяви на 13 април, че възобновява полета си от 16 април, като ще го изпълнява три пъти в седмицата: вторник, четвъртък и събота.

"Авиокомпанията Wizz Air ще бъде уведомена, че няма да може да извършва полети между Варна и Лондон, както възнамерява, заради опасността от разпространение на COVID-19", съобщи тази сутрин. До спирането на полетите на Wizz Air от Лондон се е стигнало след писмо на кмета на Варна Иван Портних.

"Полетите между Варна и Великобритания се спират до второ нареждане. Заповедта на директора на Гражданска въздухоплавателна администрация вече е факт", написаха радостно малко по-късно на сайта на община Варна.

"Благодаря за подкрепата на премиера Бойко Борисов и на генерал-майор Венцислав Мутафчийски, които реагираха много бързо, след като вчера изпратих писмо до Националния оперативен щаб с молба за преустановяване на полетите на авиокомпания Wizz Air Варна - Лондон до края на извънредното положение. Целта е опазване живота и здравето на гражданите", коментира кметът Иван Портних.

Странното решение

Първоначално решение да се стопират полетите на Wizz Air предизвика недоумение по няколко причини.

Първо, на летище София продължават да се извършват международни полети от най-различни дестинации и могат после да се придвижат до Варна с вътрешните вечерни полети на "България ер" (или с друг вид транспорт) до морската столица.

Броят на полетите и пътниците на летище София намалява драстично, но такива все още има. Те основно се изпълняват от "България ер" от някои точки в Европа, а Wizz Air също има полети, един от които от Лондон. От началото на корона кризата до 2 април Лондон остава топ дестинация, като години наред е номер 1 и представлява сериозен интерес за авиокомпании. За следващите няколко дни местата в самолетите на Wizz Air по полета Лондон - София бяха разпродадени, показа справка от по-рано през деня.

Второ, с въпросния полет можеха да се придвижат само български граждани, тъй като със заповед от 6 април беше забранено влизането на граждани от Великобритания, като според действащите разпоредби всички пристигащи от Обединеното кралство са длъжни да останат под карантина в продължение на 14 дни. Тоест не става въпрос за еднолично откриване на летния сезон от страна на лоукост компанията и за поток от британски туристи.

Трето, някои посолства на България в чужбина препоръчват използването именно на въздушен транспорт за прибиране към България. Такива например са препоръките от мисията в Берлин, като сайтът на посолството насочва към полетите на "България ер" от летище "Тегел". Съответно с прекачване в София може да се стигне до ... Варна.

Реално заразата може да кацне отвсякъде, макар и при намален трафик. Мярката няма да спре пристигащите в България и във Варна (било то и само от други държави извън Великобритания), но е допълнително административно ограничаване на даден авиопревозвач, усложнява и оскъпява пътуванията на гражданите и би могла да даде предимство на конкуренти. По аналогия със задължението, което държавата вече въведе на пазара на храни в странен опит за протекционизъм на българското.

С намесата на кмета и ГВА

В крайна сметка се оказа, че Гражданска въздухоплавателна администрация към министерството на транспорта не е действала избирателно и заповедта е за спиране на всички полети между двете държави.

Това ще засяга както Wizz Air, така и "България ер", като и двете извършваха полети от Лондон до София. Лондон е номер едно дестинация от летището, като явно интерес към нея има. От сайта на Wizz Air стана ясно, че няколко полета напред между Лондон и София са разпродадени.

Обяснението за спирането на всички полети в заповедта е, че броят на случаите на COVID-19 във Великобритания през последните седмици рязко се увеличава и надхвърля разпространението в други държави. Великобритания все пак не е държавата с най-много случаи. По последни данни повече са тези в Германия например, но полети от Берлин към София има. Заповедта на ГВА цитира данни към 6 април и 1.2 млн. заразени и 65 хил. починали в световен мащаб, като ГВА при писането на заповедта дори не е актуализирала информацията. Според университета Johns Hopkins броят на доказаните случаи на COVID-19 в света в деня на заповедта е 2.1 млн., а починалите - 140 хил.

Остава въпросът какво ще стане с българските граждани, които искат да се приберат от Великобритания, като според текста на заповедта конкретен полет ще може да има след разрешение от ГВА. Заповедта не важи за превоз на товари и поща.

Явно след като е станало известно какъв ще е окончателният текст на заповедта на ГВА, възможността за резервиране на билети за някои полети на "България ер" между Лондон и София вече не съществува за определен срок от време.

* Статията е редактирана в 20.15 ч. в четвъртък

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    odf1570783559623717 avatar :-|
    A.K.
    • - 1
    • + 7

    Е какво, поредната чиновническа неадекватност.

    В момента в Британия умират повече хора за ден от колкото в пика в Италия и Испания, полети до там обаче си има и на никой не му хрумва да ги ограничи. После карантиналии играели хоро в Петрич след връщане то Борис-ландия.....абе смешна работа.

    Нередност?
  • 2
    vasilevnikolay avatar :-|
    Nikolay Vasilev
    • - 4
    • + 8

    Какво да кажа, това е абсолютно безумие. Ако ''*Ванеса е измислен герой и не смята да пътува към Варна'', То аз не съм измислен герой, и смятам да пътувам към България. Ако тази идиотщина е вярна, че всичко това е сътворено и е тръгнало от Иван Портних, то това си е чисто политическо ''самоубийство''. На този кмет българомразец ще кажа, че в Великобритания живеят и работят БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ които по неофициални данни са повече от гражданите на подопечният му град. Що се отнася до мотивите му, било то политически или икономически, в полза на една и във вреда на друга авиокомпания, няма да коментирам, нека всеки сам си направи свойте изводи. И разбира се изобщо не вяряам, че тази позиция е подкрепена от цялата медицинска общност на Варна.
    Това е чудовищна гавра със всички български граждани живеещи и работещи в Великобритания.Първо забраниха на чужди граждани да летят до България, като гръмко твърдяха че всеки български гражданин може да се прибере в родината си.От авио компанията два пъти ми канселираха лолета, сега съм го прехвърлил за 19 май, като цената на билета ми скочи двойно. Ако и тогава не мога да летя за РОДИНАТА си, публичнон ще изгоря българският си паспорт пред БГ. посолството в Лондон, като дам гластност и поканя съответните медий. Изглежда им трябваме и сме много добри, само когато испращаме пари в България, Според собствените им твърдения ние българите работещи зад граница сме най големият инвеститор във страната ни. Всяка година над 2 милиарда евро постъпват в държавата от нас. И сега какво стана, изведнъж станахме излишни. Няма друга държава в света, дори и в този тежък за всички момент, която да е абдикирала от собствените си драждани и да е отказала достъп до родината им. А на кмета Иван Портних ще му дам един съвет, ако иска да натрупа още повече политически дивиденти, и да покаже колко ''много'' е загрижен за здравето на съгражданите си, то нека да предложи на щаба в София да затворят и сухопътните граници за всички БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ желаещи да се приберат в РОДИНАТА си. И ако някой все пак реши да премине границата, да бъде отстрелян като вреден дивеч. По този начин ще си осигури най малко още един кметски мандат, а умниците в София било от щаба или от главна въздухоплаварелна администрация които му повярваха и сътвориха това безумие, ще получат всеобщата любов и уважение на милионите БЪЛГАРИ по света.

    Нередност?
  • 3
    bsj01655282 avatar :-|
    bsj01655282
    • - 5
    • + 4

    А защо изобщо са били разрешени досега, кой проспа 1 месец пандемия в Лондон? А кой проспа Италия и Испания преди това? Ами Банско?
    Незабавно спиране на всички полети до осигуряването на хотели за карантина, където да се извозват всички пристигащи от чужбина. Включително по суша и вода.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 10

    Т.н. щаб е ситуиран със заповед на премиера като съвещателен орган към МС. Той не може нито да нарежда, нито да забранява., а само да СЪВЕТВА. Поне така е според устройствения правилник на МС.

    Това или е злоупотреба с власт, или коремният генерал е удобен бушон в елементарната полителектротехника на Борисов. Винаги може да даде накъсо, но дотогава ще вади кестените от огъня вместо него..
    Много познато. Никакъв опит за разнообразяване на бягството му от отговорност.

    А сънародниците ни в ОК нали помнят с какви въпроси посрещнаха Борисов: вижда ли Пееф сутрин в огледалото? Е, дедото от Банкя, казват, бил злопаметен и отмъстителен ...

    Нередност?
  • 5
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 4
    • + 4

    Всички пристигнали изобщо в България трябва да са под охраняема от МВР задължителна карантина 20 дни в обособени от държавата помещения край границите. Що за неморални хора не управляват? Ако съм на мястото на Мутафчийски ще си подам оставката. Явно Борисов, не се интересува от това колко българи ще пострадат от този вирус, а се вълнува само от рейтинга си и от отварянето хотелите на крадците и бандитите., Как е възможно цяла България да се държи по домовете, а върнали се от чужбина със самолет от Холандия и Англия болни с корона вирус, да се пропускат без дори преглед да си ходят в къщи. Тази сутрин по БНТ, БТВ и по НОВА показаха репортажи на върнали се от Англия и Холандия роми, някои от които са идентифицирани по телефон от селските лекари, че са със явни симптоми на корона вирус. Хората минали през аерогарата, взели са таксита, пътували с влак ... За кого е тази карантина.? Защо тези, които идват не се задържат на продължителна карантина в охранявани от полицията сгради край пункта, който са преминали?

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#5] от "proizvoditel":

    Абсолютно логично! Това го пише във всички учебници по епидемиология навсякъде по света: поставяне в карантинни лагери на всеки новопристигнал!
    Принудени сме да участваме в абсурден спектакъл, когато реално се карантинират здравите, а вирусоносителите скитат на воля.
    Циганските гета са бомбата със закъснител, не църквите. Но от криворазбрана толерантност ромеите ще разнесат заразата навсякъде.

    Нередност?
  • 7
    l.f.ant avatar :-|
    Ивайло

    Никак не е странно или необяснимо решението - питайте Спас Спасов, той ще ви обясни. 😉

    Нередност?
  • 8
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 2
    • + 4

    Бих предположил, че ТИМ продължават в разчистването на конкуренцията на импотентния си авиопревозвач "България Еър". След като ги изтикаха от вътрешните линии, сега се опитват чрез силно зависимия кмет да разкарат Уиз и от друга "тяхна" дестинация.

    Нередност?
  • 9
    ketivasko avatar :-|
    Ekaterina Ivanova
    • - 7
    • + 1


    До коментар [#] от "
    A.K.
    ":


    До коментар [#] от "
    Nikolay Vasilev
    ":

    Имахте цяла седмица да се приберете две седмици преди да е настъпил пика. В момента в Англия умират като мухи. Значи можеше да спрат полетите от Испания и Италия по време на пика за почти месец, и сега все още да не са пуснати, а вие в Англия сте Богопомазани и можете да сеете зарази по всяко време и където си искате

    Нередност?
  • 10
    mminchev avatar :-P
    Милен Минчев
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "kratun.ko":

    Празна ти е кратуната май, Кратунко. Или пък някой ти плаща да плюеш против правителството и националната авиокомпания. Пише си много ясно - забранено е за ВСИЧКИ авиокомпании да летят до Лондон - и така е редно, само ни трябват сега още "българи" да се връщат. Не знам как реши, че е конспирация, при положение, че засегната е и самата Бг Еър, и летище "Варна"...

    Нередност?
Нов коментар