Надпреварата за фирмените грантове започва в понеделник и ще приключи веднага

Безвъзмездна помощ за малки компании ще се дава по ред на постъпилите заявления, като се очаква бюджетът от 173 млн. лв. да бъде изчерпан същия ден

Безвъзмездната сума за една компания ще е между 3 хил. и 10 хил. лева
Безвъзмездната сума за една компания ще е между 3 хил. и 10 хил. лева
Безвъзмездната сума за една компания ще е между 3 хил. и 10 хил. лева    ©  Надежда Чипева
Безвъзмездната сума за една компания ще е между 3 хил. и 10 хил. лева    ©  Надежда Чипева

Първата и засега единствена процедурата за предоставянето на безвъзмездна помощ за микро- и малките фирми в отговор на породената от коронавируса криза ще бъде отворена на 11 май. Става дума за общо 173 млн. лв. от бюджета на оперативна програма "Конкурентоспособност", които ще бъдат достъпни за компании от всички сектори на икономика (с изключение на тези от селското стопанство), които са регистрирали спад от минимум 20% в оборота за април 2020 г. спрямо средно месечния оборот за 2019 г.

Кандидатстването ще се извършва изцяло електронно чрез системата ИСУН 2020 и при максимално облекчена административна процедура. Ще бъде необходимо единствено попълването на основни данни, размер на исканото финансиране, както и фирмената банкова сметка. Всички данни само ще се декларират, а проверки ще се извършват по служебен път.

Важният момент тук е, че класирането ще се извършва по реда на тяхното постъпване, до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата. Очакванията са да бъдат подпомогнати около 35 хил. фирми, като е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Това значи, че само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа, въпреки че официално срокът за кандидатстване е до 30 дни след старта на процедурата.

Малкият бизнес очаква именно тази схема за подпомагане, тъй като е с широк обхват, облекчена процедура и най-вече безвъзмездни средства. Минимален размер на заявената безвъзмездна финансова помощ от дадена фирма е 3000 лева, а максималният - 10 000 лева. Грантът не може да надвишава или да е по-малко от 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г., което значи че ще могат да кандидатства фирми с минимален годишен оборот 30 хил. лв. А тези с над 100 хил. ще получат максимум 10 хил. лв. помощ. Задължително изискване е юридическите лица или еднолични търговци да са с персонал до 50 души.

Допустимите разходи, за които ще може да се ползват грантовете, са за: суровини, материали и консумативи; за външни услуги (вкл. режийни разходи); за персонала (вкл. разходи за възнаграждения и разходите за осигурителните и здравни вноски за сметка на работодателя, но с изключение на служители, за които се ползва мярката 60/40).

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 3
    • + 4

    Айде пак простотии. Първият по време бил първи по право!

    Или давате на всички или не давате на никого. В Германия дадоха по 9 000 евро на всеки малък бизнес, докторска практика и т.н. Ние ще използваме пак далавери - който има вътрешна информация и е предварително подготвен - ще му помогнем. Аз им отговарям на критериите но това е обидно и няма да участвам в такова нагло разпределяне на парите, така, че пак да вземат само нашите. Дори и трохите, от по 3-4000 лева. Но тук има и друг момент. Защо раздават единствените пари от които фирмите могат да направят технологична модернизация? Има толкова много пари по регионално развитие! Не съм получавал никакви пари от държавата нито от еврофондовете нито от обществени поръчкки, а съм платил сигурно повече данък печалба през годините 1995- 2012 от Лукойл и Мултигруп взети заедно.От идването на Борисов нормалния бизнес изчезва и на негеве място се създадоха близки до мафията частни монополи и фирми прогизнали от поливане и озточване на еврофондове. Пазарните субекти останахме малко. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ МАФИЯТА !!!

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 2

    До коментар [#145] от "deaf":

    За такъв проблем не си спомням, но за граници не се използват корита на реки, а си има географски координати преди да е имало джи пи еси. Но виж за Булгаррено гледах мога да ти препоръчам една статия във 168 часа

    https://www.168chasa.bg/article/1175295

    Информацията е на един умен човек инж. Божидар Бабунов дясна ръка на тогавашния шеф на ДСО "Металхим", станал впоследствие и шеф на ДСО-то, когото аз имах честта преди години да срещна.

    Нередност?
  • 3
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 4

    Има 6 улични кучета, които храня и им помагам до оцелеят. Те застават пред мен аз им чупя по къшей хляб и давам на всяко в устата. Кучетата се дабли и не се опитват да вземат залъка на другите. В съседния цех има един пазач, който си гледа кучета, обаче хвърля по едно парче хляб и който го докопа и успее да набие другите го прибира. Един яде, а останалите гледат гладно. Неговите кучета винаги са с рани, неспокойни, бият се за територия и се движат на глутница с тартор. Явно помощта от по 3-4000 лева предлагана от държавата е такава. А иначе ходих в НАП да си извадя бележка, че не дължа нищо на държавата. Преведох едни лихви от 87 стотинки с 4 лева такса за банката. После ходих да вадя същата служебна бележка, че не дължа нищо на общината. След това си вадих електронен подпис, който беше уж безплатен, но трябваше да платя 80 лева.После трябваше да платя 500 лева на консултант, че да ме въведе в техния ИСУН, който не се оказа лесен за ползване. И като прочетох тази статия окончателно реших, че вече няма да се унижавам за европейските ви пари. Дръще си ги и дано станете ДЕБЕЛИ!

    Нередност?
  • 4
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 3
    • + 2

    А колко помощ дават в Тунис, Мароко и Молдова? Ние нямаме абсолютно нищо общо с германците и Германия и не следва да се сравняваме с тях
    До коментар [#] от "
    proizvoditel
    ":

    Нередност?
  • 5
    angelan avatar :-|
    one4all
    • - 1
    • + 1

    Някои истини и заблуди:
    - правителството подпомага малкия бизнес със 174 млн.
    - кой може и кой не да се възползва
    - опростена процедура:
    ???
    - Национално съфинансиране - 25 950 000 лева
    - Помощта не е предназначена за: предприятия, извършващи основната си икономическа дейност, които съгласно КИД 2008 (Приложение 7) попадат в Сектор С - код на икономическа дейност 10 „Производство на хранителни продукти” и код 11 „Производство на напитки”, както следва
    Документи:
    а/ Декларация за обстоятелствата по чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия – попълнена по образец (Приложение 1) .
    б/ Декларация за финансовите данни - попълнена по образец (Приложение 2)
    - Декларациите могат да бъдат подписани с КЕП и прикачени в ИСУН 2020.
    в/ Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата – попълнен по образец (Приложение 3), подписан с КЕП
    г/ Удостоверение за липса на задължения към общината по седалището на кандидата (издадено не по-рано от 6 месеца преди датата на представянето му) – оригинал или копие, заверено от кандидата.
    д/ Заявление за профил за достъп на ръководител на бенефициента до ИСУН 2020
    II. С цел удостоверяване на съответствието на кандидатите с изискванията на чл.25, ал.2 от ЗУСЕСИФ Управляващият орган ще набави служебно следните документи:
    а/ Удостоверение от Националната агенция за приходите за липса на задължения на кандидата(издадено не по-рано от 6 месеца преди датата на представянето му)
    б/ Удостоверение за липса на задължения към общината по седалището на УО
    в/ Свидетелство за съдимост на всички лица, с право да представляват кандидата, независимо от това дали заедно и/или поотделно, и/или по друг начин (издадено не по-рано от 6 месеца преди датата на представянето му) – оригинал или копие, заверено от кандидата.

    Нередност?
  • 6
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 3

    До коментар [#4] от "western_":

    Виж кво приятелю - ако ще дават помощ да я дават по списък. Какво е това да се редиш на опашка и първият по време да бъде първи по право. Другите на опашката да го ... Аз мога да живея и без тези трохи, както и досега, макар да плащам на държавна фирма наем, по 10 лева такса вход за преминаване на камион за 200м през нейна територия и по 20 лева такса за теглене на нейния кантар пълно-празно. Моята бивша съпруга в Германия без да се реди на каквито и да са опашки или да пише декларации си е получила директен превод по сметката си. Каквато и административна работа да е имало държавата си я е свършила сама. Вие разбирате ли за какви фирмички с какви обороти става дума? 30 000 оборот на година са си под 3000 лв. оборот на месец. Мислите ли, че те ще си имат назначени млади служители които да знаят и да могат да работят с държавната бюрокрация. Лошото е, че дори и консултантите, които ламтят за много пори, не си вършат работата., а те оставят сам да се блъскаш с бюрократи, които които по цял ден само това правят. Тук изобщо не говорим и за сумата, а за обидата, която ти нанасят с това боричкане за едни дребни трохи, които много от фирмичките преодолели "лесното" за бюрокрацията набавяне на документи и кандидатстване, които явно няма изобщо да бъдат получени. Но някой пак ще каже - нали ви дадох...

    Нередност?
  • 7
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 1
    • + 3

    А оборотът ми не е паднал само с 20%, а със 70%.. Но не се оплаквам, защото досега сами с колежката ми сме се справяли и пак ще оцелеем, въпреки, че сме недолюбвани от държавата. На държавата само сме давали и никога нищо не сме получавали или точили - става въпрос не само за ДДС и акцизи, а данък печалба, дума, която Лукойл не познава.. Някога ни включваха в топ 100 по оборот, но тогава бяхме само търговци и имаше все още някакъв свободен пазар, незаграбен от частни монополи и групировки. И въпреки това нямаме регистрирана офшорна фирма, като оня зализан шеф от "бизнесът" шеф на стопанска камара, който публично се хвали, че бил много богат и имал 88 офшорни фирми, пък ние дето не сме си плащали на държавата само сме мрънкали.! От 20 години се занимаваме само с производство В началото имахме 12-13 работника, а днес с колежката работим на всички 80 работни места. Но усещането на обида си стои...

    Нередност?
  • 8
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 4

    До коментар [#5] от "one4all":

    Това, което пиша по-горе съм посъветван от консултанта да си извадя предварително. Явно служебното набавяне на тези документи е новост и за консултанта ми - уж сериозна международна фирма.

    Нередност?
  • 9
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel

    А вие знаете ли, че по другите

    Нередност?
  • 10
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "one4all":

    След като твърдите, че фирми с годишен оборот от 30-100 000 лева са малки или средни фирми, то кой по дяволите и защо измисли тази минимална стойност на безвъзмездната държавна помощ от 100 000 лева или евро,, което беше условие за кандидатстване по единствената за фирмите програма Иновации и конкурентоспособност, по която фирмите могат да получат финансиране за модернизация? Защо изключихте малките фирми от програмата или това не е вярно? Това помощ за големите ли беше или за малките фирми? Защото проектът се формира от още поне половината на тези пари. фирмата получател /бенифициент/ трябва да намери от някъде всичките пари по проекта и да го изпълни. След обстойна проверка на основанията, процедурите, сроковете и начина на харченето на парите, бенифициентът в най-добрия случай може да си получи обещаната помощ. Но това явно рядко се случва. Мой познат заради тези огромни неизвестни предварително на него изисквания фалира заради такъв проект. И друго. Тази програма предполага споделяне на идеи и иновации. Какво става, ако си споделиш идеята с администрацията и после ти продадът идеята на друга фирма? Или както винаги да искаме пари за едно, а да ги харчим за друго?
    Този момент за авторското право е нормално уреден в САЩ дори за кандидатстване за кредит, койте е отказан!

    Нередност?
Нов коментар