🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Саудитска Арабия стана акционер в Boeing, Facebook и Citigroup

Суверенният фонд на кралството вече притежава акции за 10 млрд. долара от американски компании

Суверенният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е закупил миноритарни дялове в големи американски компании, включително Boeing, Facebook и Citigroup, показват данни на регулатора. Портфейлът на държавния инвеститор включва 10 млрд. долара вложени в акциите на компании в САЩ, съобщава Reuters. Публичният инвестиционен фонд (PIF), който управлява активи в размер на 300 млрд. долара, купува миноритарни дялове в компании по целия свят, възползвайки се от понижаването на цените в резултат на пандемията от коронавирус.

PIF разкрива дял в Boeing на стойност 713.7 млн. долара, в Citigroup - за 522 млн. долара, и във Facebook - 522 млн. долара. На 487.6 млн. долара се равнява делът в Bank of America, а този в Disney - на 495.8 млн. долара, показват документите до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ. Освен това фондът е купил и акции от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Според данните фондът акции за близо 514 млн. в хотелската верига Marriott и за 827.7 млн. в петролната компания BP.

"Саудитският суверенен фонд пазарува през първото тримесечие", туитна Али ал Салим, съосновател на консултантската фирма с централа в Дубай Arkan Partners, добавяйки, че сега фондът притежава акции за около 10 млрд. долара на публични компании в САЩ спрямо 2 млрд. в началото на годината.

Стратегията на PIF има два основни елемента - изграждане на международно портфолио от инвестиции и инвестиране на местно ниво в проекти, които ще помогнат за намаляване на зависимостта на Саудитска Арабия от петрола.

"PIF е търпелив инвеститор с дългосрочен хоризонт. Като такива ние активно търсим стратегически възможности както в Саудитска Арабия, така и в световен мащаб, които имат силен потенциал да генерират значителна дългосрочна възвръщаемост, като същевременно допълнително облагодетелстват гражданите на Саудитска Арабия и стимулират икономическия растеж на страната", се казва в съобщението на суверенния фонд.

PIF отделно участва с почти половината от капитала на японския SoftBank Vision Fund, който е с общо размер от 100 млрд. долара и беше засегнат от спада на пазарите. Миналия месец управителят на саудитския фонд Ясир ал Румаян заяви, че търси възможности за инвестиции в области като авиация, нефт и газ и развлечения, като смята, че ще има голям потенциал за инвестиционни възможности, след като кризата премине.

През април PIF разкри, че е купил 8.2% от ударената от коронавируса американска компания Carnival Corp, което доведе до скок на акциите на круизния оператор с близо 30%. Саудитският фонд купи дялове в Royal Dutch Shell, Total, Eni и Equinor по-рано тази година. PIF вече има дял от 2 млрд. долара в Uber Technologies и компанията за електрически автомобили Lucid Motors. Той беше собственик на малък дял в производителя на електрически автомобили Tesla, но последната официална информация показва, че няма акции в компанията на Илън Мъск.

Все още няма коментари
Нов коментар