🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Агрола Еконивест" инвестира 5.3 млн. лв. в нова фабрика за преработка на плодове

Част от сумата е безвъзмездна по Програмата за развитие на селските райони

Част от насажденията на компанията
Част от насажденията на компанията
Част от насажденията на компанията    ©  “Агрола Еконивест”
Част от насажденията на компанията    ©  “Агрола Еконивест”
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Русенската фирма "Агрола Еконивест" ще инвестира 5.3 млн. лв. в нова фабрика за преработка на плодове в с. Новград, община Ценово. Строителството е подкрепено от Програмата за развитие на селските райони с безвъзмездни 1.903 млн. лева. Останалата сума ще бъде осигурена с банкови кредити, коментира за "Капитал" Георги Пейчев, съдружник и управител на фирмата.

Върху 3850 квадратни метра

Общата площ на новата фабрика ще бъде 3850 квадратни метра. Тя ще е с капацитет 1000 тона и ще включва техника и технологии за преработка, за бързо и за дълбоко замразяване на плодовете, както и за опаковането им. Суровината е от собствени фирмени насаждения на сливи, вишни и кайсии, които се простират на около 3500 декара в района на общината и в близост до фабриката.

"Овощните градини са изградени преди около 6-7 години с подкрепата на Програмата за развитие на селските райони. Досега от тях е получена само една реколта от кайсии, догодина се надяваме на пълен добив", коментира за "Капитал" Георги Пейчев.

Машините за новата фабрика са вносни, малка част от тях са възложени на български производители на нестандартно оборудване, уточни още Георги Пейчев. Според него оптимистичният и смел план за завършване на строителството е една година.

Цел - задграничните пазари

Съдружници в "Агрола Еконивест" са Георги Пейчев и Мариан Гочев. Според данните в Търговския регистър за 2019 година компанията отчита лек спад на общите приходи в сравнение с предходната година - 1.008 млн. лв. (1.023 млн. лв. за 2018), и на печалбата - 343 хил. лева (366 хил. лв. за 2018).

"Постоянно заетите във фирмата са около 20. Строителството на новото предприятие ще осигури 50 нови работни места", уточни Георги Пейчев.

Той коментира, че извънредното положение не е оказало съществено влияние върху работата на компанията."Осигурили сме маски, дезинфектанти, всичко необходимо за защита на служителите. Но те работят на открито и повечето от тях нямат контакти с други хора около себе си. Трактористът например е сам в трактора", обясни Пейчев.

"Фирмата е млада, но заниманията ни с овощарство не са самоцел. Имаме амбиции, знания, подготвени хора да се развиваме в тази ниша. Търсенето на пресни и замразени плодове расте. Нашата цел е да растем стабилно и след изграждане на предприятието да започнем да продаваме и зад граница", обобщи Георги Пейчев.