🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът "Витоша венчър партнърс" вече приема кандидатури за финансиране

Структурата към Фонда на фондовете официално заработи, макар и със забавяне

Vitosha Ventures    ©  Витоша венчър партнърс
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът "Витоша венчър партнърс" официално заработи, след като в понеделник подписа с Фонда на фондовете, откъдето чрез еврофинансиране идва по-голямата част от общата сума, която ще бъде инвестирана. От днес "Витоша венчър партнърс" отваря и възможността компании да кандидатстват за финансиране чрез сайта си.

Общата сума, с която инвестиционната структура разполага, е 35.6 млн. лв. "Витоша венчър партнърс" има мандат да направи общо 116 сделки, които ще варират между 15 хил. евро и 1 млн. евро, като заради промени от края на април през тази година фондът ще може да инвестира до 800 хил. евро без друг частен инвеститор. Досега това ограничение беше 200 хил. евро, а след преминаването на тази сума бе нужно присъствието на допълнителен частен капитал.

Пред "Капитал" един от партньорите във фонда, Макс Гурвиц, коментира, че причината за забавянето в подписването се дължи както на промяната в правилата за инвестиране и ситуацията около коронавируса, така и заради наличието на чуждестранни партньори във "Витоша венчър партнърс". Общо във фонда има шестима съдружници. Трима от тях са базирани в България - Гурвиц, Никола Стоянов и Марин Илиев. Чуждестранните представители са австриецът Пол Вайнбергер, естонката Марис Прий и базираният в САЩ Ерик Андерсън.

"Витоша венчър партнърс" бе избран от втория път да управлява финансовия ресурс, след като първата процедура бе прекратена и конкурсът по нея бе отменен заради оттеглянето на "Спринг Юръп". Това е обединение, в което ключова роля имаше Стоян Недин, който също така е и бивш партньор в Teres Capital заедно с Макс Гурвиц.

На вълни по пет

Фондът ще работи на две нива - от една страна, ще работи акселераторската му програма, която ще е насочена към зараждащи се компании, а от друга, ще са по-големите рискови инвестиции до 1 млн. евро. Акселераторът трябва да започне през септември, като според Гурвиц някои от фирмите, които ще кандидатстват за финансиране, по всяка вероятност ще бъдат насочени първо към него.

"Витоша венчър партнърс" бе обявена като мениджър на ресурса от Фонда на фондовете още през ноември миналата година, като макар формално споразумението между двете страни да не бе подписано, фондът работеше по подбирането на компании за инвестиции. Така според Гурвиц е възможно първите сделки да се появят в обозримото бъдеще.

"Има голяма вероятност да обявим първите си сделки до няколко седмици. Със сигурност ще имаме затворени сделки през лятото", коментира Гурвиц. "Първите вероятно ще са пет и ще продължим да затваряме и обявяваме сделките си на групи по пет."

Фондът на фондовете разполага с бюджет от 294 млн. лв., голяма част от който е предвиден за избраните вече четири фонда, които са в различен етап на инвестиране: "Витоша венчър партнърс" и "Иновейшън акселерейтър България", които управляват съответно 35.6 млн. лв. и 30.5 млн. лв. за инвестиции в стартъпи, както и "Ню вижън 3" и "Морнингсайд хил", които имат да инвестират съответно 53.4 млн. лв. и 67 млн. лв. рисков капитал.

Все още няма коментари
Нов коментар