🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Загубите на авиокомпаниите ще са над два пъти по-големи от тези след финансовата криза

Общият им дълг ще нарасне до 550 млрд. долара в края на годината

Авиокомпаниите преживяват най-тежкия период в историята на сектора.
Авиокомпаниите преживяват най-тежкия период в историята на сектора.
Авиокомпаниите преживяват най-тежкия период в историята на сектора.    ©  Reuters
Авиокомпаниите преживяват най-тежкия период в историята на сектора.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авиокомпаниите ще отчетат рекордни общи загуби през тази година, като предвижданията са те да са над два пъти по-големи от тези след глобалната финансова криза. Това съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт, която прогнозира какво ще е състоянието на сектора в резултат на пандемията от коронавирус.

Според асоциацията авиокомпаниите ще отчетат обща загуба от 84 млрд. долара тази година и близо 16 млрд. долара догодина. През последната глобална рецесия загубите бяха 31 млрд. долара, съобщава Reuters.

В момента компаниите се опитват стъпка по стъпка да възстановят дейността си, която е една от най-пострадалите в резултат на карантината, въведена от редица страни за овладяване разпространението на заразата.

Най-лоши резултати

Дълговете на сектора нараснаха с внушителните близо 120 млрд. долара, а много авиокомпании, включително и най-големите, не успяха да издържат на кризата и се наложи да получат държавна подкрепа, отбелязват от асоциацията.

"Загубите тази година ще бъдат най-големите в историята на авиацията", заяви главният изпълнителен директор на организацията Александър де Жуниак пред репортери.

Те ще са между 15% и 30% от приходите тази година в зависимост от региона, като най-рано през 2022 г. може да се очаква връщане към печалба.

Авиокомпаниите ще приключат годината с общи задължения от близо 550 млрд. долара. По този начин дългът в сектора догодина ще бъде с 16 пъти по-висок от печалбите преди лихви, данъци и амортизации. За сравнение, през миналата година този показател е бил 4.6 пъти.

Глобалната свързаност също ще бъде намалена, като броят на връзките до градовете ще се намалее с около 25% до края на годината дори след възобновяването на полетите, счита асоциацията.

Франция подкрепя авиационния сектор с 15 млрд. евро

Франция обяви спасителен план за авиационната индустрия на стойност 15 млрд. евро, чиято цел е да подкрепи компаниите в сектора, засегнати от коронавируса. Мерките предвиждат също удължаване на субсидиите за служителите на непълно работно време, както и средства за развитие на по-чист въздушен транспорт. Пакетът включва и увеличаване на гарантираните от правителството заеми за Air France-KLM, както и укрепване на европейския производител на самолети Airbus и стотиците му френски доставчици. В сектора във Франция, който генерира 58 млрд. евро годишни приходи, работят около 300 хил. души.