🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната банка очаква най-обхватния икономически срив от 150 години

През тази година прогнозата е глобалният БВП да се свие с 5.2%, а догодина спадът няма да се компенсира

При продължаване на заразата глобалната икономика може да се свие с 8% през тази година.
При продължаване на заразата глобалната икономика може да се свие с 8% през тази година.
При продължаване на заразата глобалната икономика може да се свие с 8% през тази година.    ©  Reuters
При продължаване на заразата глобалната икономика може да се свие с 8% през тази година.    ©  Reuters

Пандемията от коронавируса причини "бърз и масов шок", който предизвика най-широкообхватния срив на световната икономика от 1870 г. въпреки безпрецедентната държавна подкрепа. Това обяви Световната банка, която представи в понеделник доклада си за глобалните икономически перспективи.

Финансовата институция очаква световната икономика да се свие с 5.2% през тази година - най-тежката рецесия за последните 80 години, но големият брой страни, които търпят икономически загуби, означава, че мащабът на спада е по-лош от всяка рецесия от 150 години.

"Това е дълбоко отрезвяваща перспектива, като кризата вероятно ще остави дълготрайни белези и ще доведе до големи глобални предизвикателства", заяви вицепрезидентът на Световната банка Джейла Пазарбазиоглу, цитирана от AFP.

Финансовата институция предвижда възстановяване през 2021 г., но съществува риск втора вълна от огнища на заразата да го подкопае и да превърне икономическата криза във финансова.

Банката предвижда тежка година и за България, като свиването може да е 6.2%. Догодина ръстът се очаква да бъде 4.3%, което показва, че възстановяването няма да е пълно.

Икономистите се надпреварват да измерват въздействието на кризата, която оприличават на глобална природна катастрофа, но големият размер на въздействието в много сектори и държави затруднява изчисленията и прави прогнозите за всяко възстановяване силно несигурни. При най-лошия сценарий глобалната рецесия може да означава свиване с 8% според доклада на банката.

Но Пазарбазиоглу предупреди: "Като се има предвид тази несигурност, по-нататъшното намаляване на прогнозите е много вероятно."

Китай все още расте, но много малко

Въпреки че през тази година почти само в Китай ще бъде отчетен умерен растеж, дълбочината на забавянето на втората по големина икономика в света ще попречи на перспективите за възстановяване на развиващите се страни, особено на износителите на стоки, предупреди Световната банка.

Тя предвижда Китай да отчете ръст от едва 1%, а БВП на останалите големи страни и блокове да се свият значително - САЩ с 6.1%, еврозоната - с 9.1%, Япония - с 6.1%, Бразилия - с 8%, Мексико - със 7.5% и Индия - с 3.2%.

Положението може да се влоши, което означава, че прогнозите ще бъдат ревизирани още по-надолу, предупреждават от банката.

Макар и драматична, настоящата прогноза не достига по размер до Голямата депресия, в която се наблюдава свиване в световен мащаб с 14.5% от 1930 до 1932 г., докато следвоенният спад през 1945-1946 г. е 13.8%, обяснява Световната банка.

Все пак на фона на все още развиващата се пандемия остават някои "изключително високи" рискове за перспективите, особено ако болестта се задържи или се развие отново, което да доведе до следващо налагане на ограничения, които биха могли да увеличат глобалния спад до 8%.

"Прекъсванията на дейността биха отслабили способността на бизнеса да продължи да работи и да обслужва дълга си", предупреждава в доклада си банката.

Това от своя страна би могло да повиши лихвите по кредитите и допълнително да увеличи риска. "Тъй като нивата на дълга вече са на исторически максимуми, това може да доведе до каскадни неизпълнения на задълженията и финансови кризи в много икономики", се казва в съобщението на банката.

Но дори ако прогнозираното за 2021 г. глобално възстановяване от 4.2% се изпълни, "в много страни дълбоките рецесии, предизвикани от COVID-19, вероятно ще тежат върху потенциалния резултат за години напред".

Очаквания за БВП през 2020 г.

Китай 1%

САЩ -6.1%

еврозона -9.1%

Япония -6.1

Бразилия -8%

Мексико -7.5%

Индия - 3.2%.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар