НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Правителството удължи извънредната COVID обстановка до края на юни

Причината са огнищата в Смолянско и Сливенско. Няма да има затягане на досегашните мерки

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че няма да затягат досегашните мерки
Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че няма да затягат досегашните мерки
Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че няма да затягат досегашните мерки
Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че няма да затягат досегашните мерки

Заради бързо нарастващия брой на новозаразени от коронавирус, особено в Сърница, Доспат и Ясенец, правителството удължи до края на месеца извънредната епидемична обстановка. "Разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за живота и здравето на хората е посочено в доклад на главния държавен здравен инспектор и това е причината за удължаване на извънредната обстановка", коментира здравният министър Кирил Ананиев.

Целта ни е да държим инфекцията под контрол до такава степен, че тя да не застрашава здравната система, без да пречим на социалния и икономически живот, каза д-р Ангел Кунчев.

През вчерашния ден са открити 79 нови заболели. Още 30 има в Смолянско, те обаче не са вписани в данните за вчерашния ден, а ще залегнат бройката за днешния, която ще бъде оповестена утре. В понеделник новозаразените пък бяха 83 на брой.

Досега най-високият брой регистрирани заразени в страната бе 90, но само за един ден - на 24 април, когато се смята, че е бил пикът на епидемията у нас.

Какво могат по закон здравните власти

Удължаването на извънредната обстановка позволява на здравния министър да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна или в отделни области и населени места. Мерките могат да включват временно затваряне на граници, карантиниране на населени места, затваряне на работещи производства, в които са установени множество заразени, задължително носене на маски и на открити обществени места, тоест - по улиците, задължително тестване, изолация и лечение на болните.

Глобите за физически лица, ако не изпълняват въведените временни мерки, са от 300 до 1000 лв. Глобата за нарушаване на задължителната карантина от контактните лица на заразени пациенти или при влизане от чужбина е 5000 лв.

Какви са мерките при сегашната извънредна обстановка

Мерките, най-общо казано, са комплекс, който изпълнява трите Д - дистанция, дезинфекция и дисциплина.

Дистанцията между хората на открити и закрити обществени места продължава да бъде минимум 1.5 метра. Кината, конферентните зали и театрите, които ще заработят от 15 юни, трябва да работят с 30% от капацитета си.

Здравният министър допусна, че ще разхлаби още мярката и ще допусне работа с 50% от капацитета и присъстващите в залите ще бъдат разположени през една седалка.

Насърчаването на миенето на ръце и дезинфекцията също остават от времето на извънредното положение.

По време на извънредната обстановка носенето на защитни маски е задължително в закритите обществени места - градски транспорт, държавни институции, магазини, културни институции и др.

Задължителна остава и двуседмичната карантина на влизащите в България от страни с повишена заболеваемост от коронавирус.

Здравният министър съобщи, че ще отпадне въведеният часови прозорец сутрин, през който само възрастни хора могат да пазаруват в аптеките и магазините. Той обаче се притеснява, че по време на спортните събития не се спазва дистанция.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ricardo avatar :-|
    ricardo

    По колко плащат като те пишат за заразен ?

    Нередност?
  • 3
    tulup avatar :-|
    tulup

    До коментар [#2] от "ricardo":

    По няколко милиона. Нали осъзнавате простата икономическа логика, че за да може някой да ви даде X пари за нещо, то трябва да е получил поне X пари за него. Та тези магически сили, които плащат по 1800 лв на болен, как по-точно изкарват поне 1800 лв от това, че да имат някаква изгода?

    Нередност?
  • 4
    fhs44598902 avatar :-|
    Black Label

    То положението не е хич добре и май твърде много се разпуснаха хората, а не трябваше така бързо. И са да не стане мерките от март и април да се върнат отново. В началото на лятото ще е доста неприятно.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Това е най-автентичното доказателство за безсмислието на предприеманите от правителството и щабаджиите му "мерки"! Пологовна Пунта Маращина!

    През март при 13 новооткрити вирусоносителя (не болни!!!) милицията блокира цяло Банско с 12 000 жители, с петима ОПЛ и затворена болница. Така и не стана ясно, ако ситуацията се влоши, кой щеше да лекува тия 12 000 българи? Или щяха просто да ги копат на долна станция?

    При по 20-30 новооткрити вирусоносителя (не болни!!!) дневно затвориха всички магазини, книжарници, ресторанти, кина, спортни зали, локали, стадиони, фитнеси, кафенета, галерии, театри - всичко! Блокираха градовете и София (за щастие) се изпразни.
    Още продължават да ни задължават да ходим като дебили с едни парцали на устите, които нито някой сменя на 2 часа, нито изобщо дезинфекцира - вади ги от джоба и диша в мръсотията им. Те гарантирано ще ни създадат повече проблеми с микроорганизмите, които отглеждаме на топло и влажно и вдишваме.

    Сега, когато по помаклъка в Сърница, Доспат и околните села вирусоносителите (не болните!!!) се откриват с десетки на ден - нищо не се прави, освен "мийте си ръцете и носете парцалите!? Нито някой смее да затвори селата с електората на Доган, нито да посегне на правата и свободите му.
    А как само посягаше на нашите права и свободи!
    Доганджиите не са ли заразоносители? Те не предават ли вируса? Той не беше ли смъртоносен като копеле на чума и ХИВ?!

    Пунта Мара ни е цялата работа.
    Борбата с "пандемията" - също.
    Самата корона - също е пунта Мара.

    Нередност?
Нов коментар