🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската индустрия с очакван рекорден спад през април заради коронавируса

Предвижданията са понижението да се забави през следващите три месеца

Данните засилват очакванията германската икономика да отбележи най-резкия си спад след края на Втората световна война през второто тримесечие
Данните засилват очакванията германската икономика да отбележи най-резкия си спад след края на Втората световна война през второто тримесечие
Данните засилват очакванията германската икономика да отбележи най-резкия си спад след края на Втората световна война през второто тримесечие    ©  Reuters
Данните засилват очакванията германската икономика да отбележи най-резкия си спад след края на Втората световна война през второто тримесечие    ©  Reuters

Германската промишлена продукция отчете най-резкия си спад през април, тъй като пандемията от коронавирус принуди компаниите в най-голямата икономика в Европа да свият производството си. Индустриалното производство е спаднало със 17.9% на месечна база, показват данните на националната статистика. Анкета на Reuters прогнозираше спад с 16%. Производителите на капиталови стоки регистрират най-големия спад - 35.3%. Строителството се е понижило с 4.1%, а в енергийния сектор свиването е със 7.2%.

Лошо второ тримесечие

Тъй като мерките за овладяване на разпространението на коронавируса бяха приложени от средата на март, през април ограниченията взеха своя дан, заявиха от Министерството на икономиката. "Достигнато е най-ниското ниво. С постепенното облекчаване на защитните мерки и възобновяването на производството в автомобилната индустрия икономическото възстановяване започва сега", допълват от ведомството.

Данните засилват очакванията германската икономика да отбележи най-резкия си спад след края на Втората световна война през второто тримесечие. "Брутният вътрешен продукт на Германия вероятно ще се свие с повече от 10% през второто тримесечие, което никога не се е случвало в мирно време", каза икономистът от групата на VP Bank Томас Гитцел.

Правителството прогнозира, че икономиката ще се понижи с 6.3% през тази година, като очаква пакетът от фискални стимули за 130 млрд. евро да помогне на икономическата активност да се повиши отново през втората половина. В петък централната банка на страната прогнозира спад на икономиката през 2020 г. със 7.1% и възстановяване през следващите две години.

По-бавен темп на свиване

Промишлените производители в страната очакват, че продукцията им ще продължи да се свива през идните три месеца, но с по-бавен темп, посочва Икономическият институт Ifo. Индексът за очакванията в сектора на института е нараснал до -20.4 пункта през май спрямо -51 пункта през април. Това е най-големият месечен ръст от обединението на Германия преди три десетилетия. Но то означава само, че потъването сега става по-плавно, отбелязва шефът на проучванията в института Клаус Волрабе.

Подиндексът за очакванията в автомобилостроенето се е повишил до положителна територия. Според Волрабе обаче това не е изненадващо предвид факта, че много заводи спряха работа заради пандемията.