Близо 60% от компаниите са замразили назначенията в пика на епидемията

Повечето работодатели не смятат да намаляват заплатите, показва проучване на Mercer

Проучване на Mercer показва, че само 3% от фирмите са увеличили служителите си през април.
Проучване на Mercer показва, че само 3% от фирмите са увеличили служителите си през април.
Проучване на Mercer показва, че само 3% от фирмите са увеличили служителите си през април.    ©  Цветелина Белутова
Проучване на Mercer показва, че само 3% от фирмите са увеличили служителите си през април.    ©  Цветелина Белутова

Близо 60% от компаниите са замразили новите назначения в пика на епидемията, а повечето от тези, които са продължили да наемат хора, са променили начина, по който го правят. Това показва проучване на консултантската компания в областта на човешките ресурси Mercer за това как компаниите реагират на кризата. То е проведено в средата на април сред 74 компании в България, предимно чуждестранни. Повечето работодатели не смятат да намаляват заплатите на служителите си, а почти 40% казват, че не биха го направили дори и ако се наложи временно да спрат работа, сочат още резултатите от проучването.

Трудов пазар

Наемането на нови служители до голяма степен е намаляло в пика на епидемията, като 59% от компаниите са спрели назначенията. Донякъде добра новина е, че нито една от анкетираните компании не е предприела намаление на персонала с повече от 30%, а при 3% от участниците в изследването дори има увеличение на броя на служителите. Самият процес на наемане на хора, доколкото това се е случвало, също е претърпял промяна, като тя е по-видима при офис позициите (68%) и по-малко (52%) при позициите в производството.

Въпреки пандемията и свития пазар на труда за бизнеса все още е трудно да намери добри кадри. "Пазарът винаги е бил предизвикателен и ще продължи да бъде, тъй като с всеки ден не само изискванията на бизнеса стават все по-високи, но и служителите от своя страна стават по-взискателни. Променят се и възприятията за работния процес все повече като изживяване и все по-малко като ангажимент", коментира за "Капитал" Нели Калчева, управител на компанията "Марш", която в България отговаря за брандовете Mеrcer, Marsh и MercerMarshBenefits. Според нея обаче добрите оферти по-лесно привличат кандидати. "Факт е, че в момента компаниите, които успяват да се задържат на пазара без сериозни сътресения от кризата, затварят много по-бързо от преди позициите, за които търсят хора", добави тя. По думите й въпросът вече не е толкова дали компаниите ще намерят подходящите хора, а кои от тях са достатъчно подготвени, за да ги привлекат.

Заплати

Повече от три четвърти (77%) от участниците в проучването са заявили, че не планират промяна в основното възнаграждение на служителите, при положение че не се наложи прекъсване на дейността, а 12% биха намалили заплатите и работното време. В същото време обаче доста висок е и делът на фирмите - 38%, които посочват, че не биха направили никакви промени в заплатите дори и при невъзможност да работят заради затваряне. Друго подобно проучване на Mercer, проведено в глобален план, показва, че 43% от работодателите смятат да съкратят разходите, свързани с работната сила.

Преобладаващата част от компаниите в България (66%) все още нямат ясно виждане дали кризата покрай коронавируса ще наложи преоценка на заплатите през 2021 г. Над четвърт от анкетираните дружества определят влиянието на COVID-19 като значимо или умерено и няма нито една фирма, която да не е усетила ефекта от епидемията и наложените мерки.

Над една пета (22%) от компаниите споделят, че биха намалили нивата на основното възнаграждение на висшия мениджмънт, а мнозинството от 59% не предвиждат никаква промяна. Общо 18% посочват, че намаление може да има в плаващите бонуси.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanimirkou avatar :-|
    stanimirkou

    В този момент на такава несигурност, не се знае утре какво да очакваме, всички се застраховат по един или по друг начин.

    Нередност?
Нов коментар