Официалната безработица намалява за втора поредна седмица

Повече хора са започнали работа, отколкото са били съкратени в периода 25 - 31 май

Новите безработни през миналата седмица са били с близо 2000 по-малко от започналите работа хора. Това става ясно от експресните данни на Националния статистически институт, които се публикуват в специалната секция за COVID-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта.

По този начин се продължава и дори засилва тенденцията, която започна в седмицата от 18 до 24 май за спад на безработицата след премахването на ограниченията покрай коронавируса.

Постъпилите на работа са общо 6523 души, новите безработни са 4682, което е най-ниският резултат, откакто НСИ подава подобна статистика (3 февруари 2020 г.). Трябва да се има предвид обаче, че 25 май (понеделник) беше неработен ден, поради което и данните като цяло са по-ниски от предишните седмици. Въпреки това очакванията са, че тенденцията за възстановяване на заетостта ще продължи и през тази седмица, след като повечето от дейностите на закрито вече са разрешени.

Това показва, че промяната на пазара на труда не е в резултат на новоразкрити работни места, а е продиктувана от връщането на работа на голяма част от работниците в затворените досега обекти.

От данните на статистическия институт се вижда, че за разлика от по-предишната седмица (18 до 24 май) през миналата е имало само пет области, в които безработните продължават да са повече от наетите. Това са Враца, Ловеч, Перник, Разград и Сливен. В София тенденцията за пръв път се обръща, като разликата обаче е минимална - 707 безработни срещу 716 започнали работа.

Най-голямо е подобрението на трудовия пазар в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Плевен и Смолян.