🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банковите печалби в САЩ са спаднали със 70% заради заделени провизии

Финансовите институции са платили през първото тримесечие два пъти по-голям дивидент от печалбите

Тъй като много инвеститори разпродадоха акциите си на фондовия пазар, банковите депозити са нараснали с 1.2 трлн. долара или 8.5% спрямо предходното тримесечие.
Тъй като много инвеститори разпродадоха акциите си на фондовия пазар, банковите депозити са нараснали с 1.2 трлн. долара или 8.5% спрямо предходното тримесечие.
Тъй като много инвеститори разпродадоха акциите си на фондовия пазар, банковите депозити са нараснали с 1.2 трлн. долара или 8.5% спрямо предходното тримесечие.    ©  Reuters
Тъй като много инвеститори разпродадоха акциите си на фондовия пазар, банковите депозити са нараснали с 1.2 трлн. долара или 8.5% спрямо предходното тримесечие.    ©  Reuters

Банките в САЩ са отчели спад на печалбата с 69.6% до 18.5 млрд. долара през първото тримесечие на годишна база заради въздействието на пандемията от новия коронавирус, показват последните данни на The Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Регулаторът съобщи, че "влошаващата се икономическа активност" е накарала кредиторите да отпишат просрочени задължения и да заделят милиарди долари за предпазване от бъдещи загуби. Над половината от всички банки отчитат спад на печалбата, а 7.3% от кредиторите са нерентабилни, съобщава Reuters.

280% повече провизии

Новият доклад, който е първото правителствено проучване на сектора след началото на пандемията, довела до затваряне на голяма част от икономиката, показва, че банките са заделили 38.8 млрд. долара за покриване на потенциални загуби от отпуснатите кредити. Това е с близо 280% повече спрямо предходната година. Броят на кредитите, които банките определят като лоши, са нараснали с близо 15%. Лихвените проценти по кредитите са нараснали със 7.3% спрямо предходното тримесечие, което е най-голямото увеличение от 2010 г. насам.

Въпреки по-слабите резултати председателят на FDIC Йелена МакУилямс заяви, че банките са успели ефективно да обслужват клиентите си при спада и са "източник на сила за икономиката." "Нивата на капитала и ликвидността на банките остават силни", добавя тя в изявление.

Тъй като много инвеститори разпродадоха акциите си на фондовия пазар, банковите депозити са нараснали с 1.2 трлн. долара или 8.5% спрямо предходното тримесечие. Кредитите също са се повишили - с 8%, заради държавните гаранции при отпускането на заеми. Общият брой на "проблемните банки", наблюдавани от FDIC, нараства за първи път от 2011 г. насам, като през първото тримесечие стават 54 от 51 през предходното.

Високи дивиденти

Регулаторът обяви също, че ще следи дивидентните политики на банките, след като те декларираха, че са изплатили дивиденти почти два пъти над печалбата им през първото тримесечие. Общо 5100 банки и спестовни институции са изплатили дивиденти в размер на 32.7 млрд. долара.

"Ние със сигурност разглеждаме изплащането на дивиденти на банките и следим какво се случва там", каза председателят на FDIC Йелена МакУилямс, като добави, че FDIC разполага с "инструменти за надзор", които може да използва, за да гарантира, че банките "не рискуват своите баланси или безопасността и стабилността" с прекомерни изплащания.

Въпреки ориентировъчните признаци за възстановяване, включително скока от 18% в продажбите на дребно през май и по-добрите от очакваните данни за пазара на труда, МакУилямс заяви, че е твърде рано регулаторите да отменят мерките, въведени в началото на кризата. Това включва възможност на кредитополучателите да спрат временно плащанията по заеми, без банките да са длъжни да обявяват кредитите за проблемни.

Все още няма коментари
Нов коментар