🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките бързат да заемат рекордните 1.3 трлн. евро при отрицателни лихви от ЕЦБ

Централната банка на еврозоната предлага щедрото финансиране, за да предотврати превръщането на пандемията в кредитна криза

ЕЦБ заяви официално, че 742 банки са кандидатствали за заеми за 1.31 трлн. ево по основната й схема за рефинансиране
ЕЦБ заяви официално, че 742 банки са кандидатствали за заеми за 1.31 трлн. ево по основната й схема за рефинансиране
ЕЦБ заяви официално, че 742 банки са кандидатствали за заеми за 1.31 трлн. ево по основната й схема за рефинансиране    ©  Reuters
ЕЦБ заяви официално, че 742 банки са кандидатствали за заеми за 1.31 трлн. ево по основната й схема за рефинансиране    ©  Reuters

Банките се състезават за рекордни 1.3 трлн. евро от Европейската централна банка (ЕЦБ) при силно отрицателни лихви в опит за повишаване на ликвидността в икономиката на еврозоната, сериозно засегната от коронавируса. За първи път голяма централна банка предлага многогодишни заеми на банките с лихва под основната си по депозитите, въвеждайки т.нар. дуална лихвена система

ЕЦБ обяви официално, че 742 банки са кандидатствали за заеми за 1.31 трлн. евро по основната й схема за рефинансиране. По нея те ще получат пари за период от три години на лихви от -1%, при условие че отговарят на определени прагове за кредитиране, съобщава Financial Times.

Като се има предвид, че основният лихвен процент на депозитите на ЕЦБ е -0.5%, крайно евтиното кредитиране е реално субсидия за банковата система и дава допълнителни доказателства за това как ЕЦБ прави всички опити, за да предотврати превръщането на пандемията в кредитна криза.

Фредерик Дюрокет, стратег в Pictet Wealth Management, смята, че голямото търсене предполага, че банките от периферията на валутния съюз са използвали много голяма част от допълнителните си квоти за заеми, докато тези от ядрото са взели около една трета от тях.

Къде ще отидат парите

Банките трябва да използват около 760 млрд. евро от евтините заеми за погасяване на по-стари кредити към ЕЦБ, чийто падеж настъпва. Очаква се обаче те да използват голяма част от останалите 549 млрд. евро за купуване на облигации, емитирани от техните правителства - което ще им осигури веднага печалба заради отрицателната лихва, по която са финансирани, и по-високата доходност по държавните облигации (това е т.нар. търговия carry trade). От друга страна, съществува рискът банките да увеличат прекалено много в балансите си държавните облигации, което може да ги направи податливи на проблеми при дългови затруднения на страната.

Увеличението на кредитната програма на ЕЦБ - LTRO, от малко над 1 трлн. евро до почти 1.6 трлн. евро ще увеличи банковия баланс до над 6 трлн. евро, с което той за първи път ще надхвърли 50% от БВП на еврозоната.

За да получат най-ниската възможна лихва от -1% по новите заеми, банките трябва да продължат да кредитират домакинствата и бизнеса (с изключение на жилищните ипотеки) при равни на миналогодишните равнища. Ако това не стане, цената на финансирането ще нарасне на -0.5%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rcs20503603 avatar :-|
    Kamen Iliev
    • - 2
    • + 1

    Това е още една причина да сме част от еврозоната, не само да гледаме "мача" от страни, да изпълняваме, ами и да вземем участие в него.

    Нередност?
  • 2
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • - 1
    • + 1

    Тодор Живков също лекуваше дефицитите с печатане на пари като Кристин Лагард. Нямам спомен това да завърши добре!

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    Отрицателни лихви означва, че ЕЦБ просто подарява пари на банките. То не, че банките не получават такива подаръци по принцип.

    Банковата система в момента е някакъв странен конструкт - рискът е за обществото (щото много малко банки биват оставени да фалират), а печалбите са за банките.

    Нередност?
Нов коментар