🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коронавирусът срина британската икономика с 20% през април

Строителството е паднало наполовина, а услугите – с една пета

През април и май Великобритания беше почти напълно блокирана заради пандемията
През април и май Великобритания беше почти напълно блокирана заради пандемията
През април и май Великобритания беше почти напълно блокирана заради пандемията    ©  Reuters
През април и май Великобритания беше почти напълно блокирана заради пандемията    ©  Reuters

Британската икономика се е свила с рекордните 20.4% през април в сравнение с март, защото през този месец страната беше под строга карантина за ограничаване разпространението на коронавируса, показват обявените в петък официални статистически данни. Това вероятно ще е дъното на кризата преди дългото и бавно възстановяване, което ще отнеме години.

За трите месеца до април брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 10.4% спрямо предходния тримесечен период, съобщи още Службата за национална статистика. Икономисти, до които се допита Reuters, очакваха месечен спад на БВП с 18.4% и свиване с 10% през периода февруари - април. Априлският срив е три пъти по-голям от отчетения при икономическата криза от 2008-2009 г.

"Както при много други страни по света, коронавирусът оказва тежко влияние върху икономиката ни", казва финансовият министър Риши Сунак. Той се надява, че правителствените мерки, включително схема за изплащане на заплати на работниците, които са временно уволнени, заемите и намаленията на данъци за компании, ще помогнат за възстановяване на икономиката.

Великобритания е най-засегнатата страна в Европа от коронавируса, като въведе ограничителните мерки със закъснение.

Следващата седмица голяма част от обектите в търговията на дребно във Великобритания ще отворят отново, стига магазините да спазват правилата за социално дистанциране.

Дълбока рецесия за годината

В сравнение с април миналата година сривът на БВП е още по-голям - с 24.5%. Услугите през април са спаднали с 19% спрямо март, производството е намаляло с над 24%, а строителството - почти наполовина.

Bank of England и бюджетната служба предупредиха, че през тази година Великобритания може да се насочи към най-дълбоката си рецесия от три века. Управителят на централната банка Андрю Бейли каза в сряда, че вижда някои признаци на икономическо възстановяване, тъй като голяма част от карантинните мерки бяха премахнати. Той обаче предупреди, че все още има вероятност за дългосрочни икономически щети.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви, че Великобритания е сред страните, които може да регистрират най-голям спад на икономиката през тази година - 11.5%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    Предстои разпад на Великобритания.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina

    Английската "изключителност", която ги прави по-специални от всички други нации, не успя да помогне тук.

    Нередност?
Нов коментар