🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители

Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Лидл България" и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще финансират български земеделски производители за сертифициране по GlobalG.A.P. - световен стандарт за добри земеделски практики. За целта са предвидени 85 000 евро. Приносът на "Лидл България" е 50 хил. лв., а останалата част от сумата ще бъде предоставена от ЕБВР чрез съвместна програма със съдействието на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси към Европейската инвестиционна банка.

Безвъзмездно

GlobalG.A.Р. е независима световна система за добри земеделски практики. Стандартът гарантира, че в предлаганите плодове и зеленчуци няма остатъчни количества пестициди и нитрати, следи за хигиената при прибирането и обработването на продукцията, както и за безопасни и здравословни условия на труд за работещите.

Средствата по споразумението между ЕБВР и "Лидл България" са безвъзмездни, от производителите няма да се изисква съфинансиране. Сумите, предоставени от банката, ще покрият 70% от разходите за консултациите и подготовката за сертифициране. Останалата част от сумата по консултациите, както и разходите по самото сертифициране ще бъдат покрити от търговската верига до размера на определения бюджет от 50 хил. лв., уточниха за "Капитал" от "Лидл България".

Изборът

В рамките на програмата ще бъдат избрани до 15 малки и средни регионални земеделски производители. Критериите за избор се уточняват между двете организации. Програмата "Съвети за малкия бизнес" на ЕБВР работи с български частни търговци с българска мажоритарна собственост, които са малки и средни по дефиницията на ЕС. От своя страна "Лидл" търси да подкрепи кандидати, които все още не са сертифицирани, но които веригата идентифицира като подходящи за съвместна работа и с които би искала да влезе в дългосрочни и устойчиви партньорски отношения.

"След уточняването на всички критерии между двете организации, както и след процеса на запознаване с редица нови за "Лидл България" доставчици (включително от списъците на земеделското министерство) очакваме официален старт на програмата в края на юли, началото на август. Всяка компания, която желае да се възползва, може да кандидатства по всяко време, а процесът на кандидатстване не е ограничен във времето. След предварителна селекция от страна на "Лидл" всеки потенциален бенефициент трябва да кандидатства в ЕБВР, да избере консултант за изпълнение на проекта и да подпише договор за безвъзмездна помощ с ЕБВР, коментираха за "Капитал" от "Лидл България".

От компанията уточниха още, че допълнителните критерии за предварителна селекция са, за да се убеди веригата, че след сертификацията ще предложи сътрудничество на тези, които са получили финансова подкрепа за сертифициране. "Целта е земеделските производители да имат потенциал и да могат да отговорят на изискванията на "Лидл България" за качество, количества и т.н., а освен това да имаме еднакви разбирания и да изповядваме сходна бизнес философия", допълниха от веригата.

Стандартът

През февруари 2009 г. Международната комисия на веригите за продажба на храни на дребно (CIAS) реши, че нейните членове ще започнат да изискват от своите доставчици сертификация по стандарта GlobalG.A.P. Той гарантира, че в предлаганите плодове и зеленчуци няма остатъчни количества пестициди и нитрати. Освен това стандартът се грижи и за работещите на полето или във фермата - изисква се например обучение по оказване на първа помощ и наличие на телефонни номера в случай на инциденти. Задължително е защитно и предпазно облекло при използването на препарати и пестициди. Трябва да са осигурени чисти места за хранене, подходящи условия за преобличане, както и тоалетни на 500 м от работната площадка. Задължително е също ръководството през определени периоди да прави срещи с работниците, за да могат хората да споделят това, което ги вълнува.

Сертификатът е валиден за една година. Той не се отнася за органик продукти, за които има предвиден специален ред. Таксата за издаването му е разделена на две части - фиксирана сума (за GlobalG.A.P.) и цена за инспекция (за сертифициращата организация), която зависи от размера и броя на площите.
Все още няма коментари
Нов коментар