🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лидл България" ще строи край Чепинци трета логистична база в страната

Предвижда се с изграждането й да бъдат осигурени около 250 нови работни места

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Лидл България" ще строи трета логистична база в страната - този път в землищата на селата Чепинци и Локорско край София. Плановете са в новия обект да работят около 100 служители и други около 150 - в складовата част. Това става ясно от уведомление до директора на РИОСВ - София. Веригата вече има два логистични центъра - в софийското село Равно поле и в ямболското Кабиле.

Върху 183 хил. квадратни метра

Общата площ на имотите, в които ще се изгражда обектът, е 183 888 кв.м. Бъдещата складова база ще е с около 50 000 кв.м застроена площ, с отделни помещения за пакетирани и палетизирани хранителни и промишлени стоки. Предвижда се също изграждане на паркинг за около 180 коли и 54 камиона.

Според уведомлението конструкцията на сградата е монолитна стоманобетонена, а височината на халето е 20 метра. Строителството ще се извършва машинно и ръчно по методи, максимално съобразени и щадящи околната среда. Ще се използват материали със съответни сертификати, гарантиращи качество на изпълнението. Ще бъде изградена и локална пречиствателна станция.

Без конкретни срокове. Засега

От "Лидл България" засега не уточняват размера на инвестицията и срока за изграждане на обекта. От компанията коментираха за "Капитал", че проектът за изграждане на логистичен център край Чепинци е част от фирмената политика "за стабилно и дългосрочно присъствие в страната, но предвид несигурната ситуация около COVID кризата, чието развитие не може да се прогнозира с точност", за момента не биха искали да се ангажират с конкретни планове.

"Ситуацията с извънредната епидемична обстановка наложи промяна в приоритетите във всички сфери на икономиката и бизнеса. Към настоящия момент продължаваме да фокусираме усилията си в две основни области: първата е да отговорим по възможно най-адекватния начин на потребителските нагласи, а втората е да продължим с мерките за осигуряване и гарантиране на сигурността и безопасността на служителите и клиентите ни в магазините, логистичните бази и офис сградите на компанията. Защото нашето разбиране е, че хората са най-важни. "Лидл България" е първата хранителна верига в страната, която получи сертификат COVID Shield - най-високо ниво "Отлично", от представителите на TÜV AUSTRIA за страната. Сертификатът гарантира, че сме въвели всички необходими мерки за осигуряване на безопасна среда за своите служители и клиенти. Надяваме се скоро да можем по-точно да прогнозираме развитието на всички инвестиционни проекти и да можем да потвърдим новите плановете си и стратегически инвестиции в България", казаха още от "Лидл България".

Другите две бази

Компанията вече има два логистични центъра. Обектът в Равно поле отговаря за доставките в западната част на страната. Той е разположен върху 138 хил. кв.м, от които 38 хил. разгъната застроена площ. Има 116 рампи и 25 хил. палетоместа.

Вторият фирмен логистичен център в Кабиле бе открит през юли 2017 г. и в него са инвестирани 80 млн. лв. Той пое зареждането на магазините на германската верига в Източна България. Разположен е върху 198 хил. кв.м, от които 50 630 разгъната застроена площ. Рампите в него са 121, а палетоместата - 28 672.

В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 103 магазина в 48 града и близо 3000 служители.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    egn05487920 avatar :-P
    egn05487920
    • - 1
    • + 2

    Здравейте на всички
    Интересно ми е, колко от тези 3 000 работни места, разкрити за 10 години са т.нар. с висока добавена стойност. Или да задам въпроса на обратно. Колко от тези работни места (като процент) са - склададжии, товарачи, мотокаристи, пазачи и др. ???
    Според мен това е показателното при откриване на работни места на чужд инвеститор!!!

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 2

    До коментар [#2] от "egn05487920":

    При всички случаи не можем да говорим за добавена стойност за икономиката при хранителния ритейл сектор доминиран от чужди компании. Много голяма част от продуктите им са вносни и разбира се, печалбата отива навън, а не остава в нашата икономика. Това е една от причините аз да пазарувам преимуществено в българската Фантастико (има и други).
    По отношение на служителите, разбира се, 90% от тези 3000 служители изпълняват относително ниско квалифициран труд. И това важи за голяма част от западните инвеститори. Въпросът има и друга страна, реално ние можем ли да предложим достатъчно високо-квалифцирани кадри, за нещо повече от завод за асемблиране на дребни детайли, например? Според мен, да, но в много малък мащаб и точно образованието трябва да бъде основен приоритет за развитие занапред.

    Нередност?
Нов коментар