🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

S&P очаква корона кризата да струва на банките 2.1 трлн. долара

Щетите ще достигнат този размер до края на 2021 г. заради проблемните кредити

Кризата в резултат на коронавируса може да струва на големите банки 2.1 трлн. долара до края на следващата година заради проблемни кредити. През тази година щетите е възможно да достигнат 1.3 трлн. долара, което е повече от два пъти над нивото през 2019 г., прогнозира кредитната агенция S&P.

Разпределение

Около 60% от размера на загубите се очаква да бъде в азиатско-тихоокеанския регион, а най-големият ръст - над два пъти в сравнение с 2019 г., ще бъде в Северна Америка и Западна Европа, съобщава Reuters.

"Смятаме, че водещите 200 банки осигуряват около две трети от глобалните банкови заеми", се казва в последния доклад на групата. В него се казва още, че през 2020 г. кредитните загуби за тези банки ще погълнат около 75% от печалбата им преди провизии. Според основния сценарий на агенцията това съотношение ще се подобри до около 40% през 2021 г.

Очакванията са азиатско-тихоокеанският регион да понесе загуба 1.2 трлн. долара до края на 2021 г., като три четвърти от тези са от Китай. По отношение на потребителските кредити китайската банкова система е приблизително колкото тези на САЩ, Япония, Германия и Великобритания, взети заедно, и има важна роля в осигуряването на кредити за икономиката.

Прогнозите са, че банковите загуби в Северна Америка ще бъдат 366 млрд. долара, в Западна Европа - 228 млрд., в Източна Европа, Близкия изток и Африка - 142 млрд., в Латинска Америка - 131 млрд.

"Ако пандемията COVID-19 се окаже по-лоша или продължи по-дълго от основните икономически прогнози на S&P, тогава комбинацията от по-високи кредитни загуби и по-ниски печалби неизбежно ще засегне банките по целия свят", се казва в доклада на S&P.

Все още няма коментари
Нов коментар