🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК очаква още по-дълбока рецесия въпреки спасителните мерки

Брюксел прогнозира икономиката на еврозоната да се свие с 8.7% през тази година и да се възстанови умерено догодина

Настоящата прогноза показва опустошителните икономически последици от тази пандемия, заяви при представянето на прогнозата еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони.
Настоящата прогноза показва опустошителните икономически последици от тази пандемия, заяви при представянето на прогнозата еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони.
Настоящата прогноза показва опустошителните икономически последици от тази пандемия, заяви при представянето на прогнозата еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони.    ©  Reuters
Настоящата прогноза показва опустошителните икономически последици от тази пандемия, заяви при представянето на прогнозата еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони.    ©  Reuters

Въпреки спасителните мерки на всички правителства корона кризата ще доведе до по-дълбока рецесия от очакваната през тази година в Европейския съюз. Това показва лятната прогноза на Европейската комисия (ЕК), в която се отбелязва, че премахването на мерките за изолация напредва с по-плавно темпо от предвиденото от Брюксел през пролетта, поради което въздействието върху икономическата активност през 2020 г. ще бъде по-значително от очакваното.

Става по-лошо

Според новата прогноза икономиката на еврозоната ще се свие с 8.7% през 2020 г. и ще нарасне с 6.1% през 2021 г. Предвижданията за целия ЕС са за понижение с 8.3% през тази година и нарастване с 5.8% догодина. През пролетта предвижданията бяха за по-малък срив и малко по-голям ръст през следващата година.

ЕК прогнозира, че българската икономика ще се свие със 7.1% през тази година, а догодина ще нарасне с 5.3%.

Зам.-председателят на комисията Валдис Домбровкис обръща внимание, че прогнозата е "силен довод за нуждата от споразумение по нашия амбициозен пакет от мерки за възстановяване - NexGenerationEU, с цел да помогнем на икономиката". В официалното съобщение той отбелязва, че съюзът е изправен пред много рискове, включително друга мощна вълна от зараза. До края на годината може да се очаква съживяване на икономиката, но възстановяването ще бъде с различна бързина в страните.

Брюксел предвижда водещите икономики в Европа - Франция, Италия и Испания, да се свият с над 10% през тази година, а догодина да не могат напълно да възстановят.

Въпреки по-слабия от очакваното ръст през първото тримесечие и влошаването на външните перспективи реалният БВП в Германия се очаква да намалее през 2020 г. до голяма степен в съответствие с пролетната прогноза с 6.25%. Очаква се огромният спасителен пакет да стимулира търсенето, да осигури необходимата ликвидна подкрепа и да предотврати скока на безработицата. Поради това Брюксел прогнозира през втората половина на годината Берлин да започне да се възстановява от кризата и догодина най-голямата европейска икономика да нарасне с 5.25%.

Въздействието на пандемията върху европейската икономика вече беше усетено през първото тримесечие, въпреки че повечето държави в съюза започнаха да въвеждат мерки за изолация в средата на март. Тъй като през второто тримесечие карантината беше по-продължителна, Брюксел очаква произведената продукция да е намаляла значително повече, отколкото през първото.

Първите данни за май и юни обаче показват, че най-лошото може да е отминало. Очаква се възстановяването да се почувства през втората половина на годината, макар че ще остане непълно и неравномерно в различните държави.

Рискована прогноза

ЕК предупреждава, че рисковете за тази прогноза са изключително големи. Мащабът и продължителността на пандемията, както и евентуално необходимите бъдещи мерки за изолация остават неизвестни. Според прогнозата мерките ще продължат да бъдат разхлабвани и няма да има "втора вълна" на зараза.

Има значителни рискове пазарът на труда да бъде засегнат по-трайно от очакваното, а трудностите, свързани с ликвидността, биха могли да се превърнат в проблеми с платежоспособността за много предприятия.

Съществуват рискове за стабилността на финансовите пазари и опасност правителствата да не координират в достатъчна степен националните мерки на политиката. Липсата на споразумение за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС би могла да доведе и до по-слаб растеж, особено за Лондон.

Все пак ако по-рано бъде открита ваксина срещу коронавируса, това ще даде тласък на възстановяването. Също така постигането на споразумение между лидерите в съюза за възстановителния фонд ще даде възможност за по-ранно насочване на средства към страните.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    Европейската централна банка (ЕЦБ) е с фатална грешка за неправилно емитиране на евро. Грешката на ЕЦБ е съществена причина за възникване на европейски щети.
    При запазване на грешката на ЕЦБ не е възможно устойчиво успешно развитие на Европейския съюз.
    Спасението на Европейския съюз е постижимо.
    Устойчивият европейски просперитет е възможен, когато ЕЦБ по правилен начин емитира евро.

    Нередност?
Нов коментар