🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лагард поставя зелената политика на водещо място при изкупуването на облигации от ЕЦБ

Президентът на централната банка на еврозоната смята, че пандемията ще остави трайни щети върху глобалната икономика

Президентът на ЕЦБ потвърди очакванията на анализаторите, че е малко вероятно банката да обяви нови мерки за разхлабване на заседанието си за паричната политика следващата седмица.
Президентът на ЕЦБ потвърди очакванията на анализаторите, че е малко вероятно банката да обяви нови мерки за разхлабване на заседанието си за паричната политика следващата седмица.
Президентът на ЕЦБ потвърди очакванията на анализаторите, че е малко вероятно банката да обяви нови мерки за разхлабване на заседанието си за паричната политика следващата седмица.    ©  Reuters
Президентът на ЕЦБ потвърди очакванията на анализаторите, че е малко вероятно банката да обяви нови мерки за разхлабване на заседанието си за паричната политика следващата седмица.    ©  Reuters

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отвори вратата за използване на програмата за покупка на активи за 2.8 трлн. евро за преследване на екологични цели, като обеща да проучи промените във всички операции на банката, свързани с борбата с изменението на климата.

За първи път президент на ЕЦБ се ангажира да разгледа "по-екологични" промени във всички операции на централната банка на еврозоната, включително закупуване на активи. "Искам да проуча всички налични възможности за борба с изменението на климата", казва тя пред Financial Times във видео интервю. "Това е нещо, на което аз държа много."

Лидерска позиция

Този ход би направил ЕЦБ първата голяма централна банка, която използва водеща програма за изкупуване на облигации за постигане на екологични цели. Екологични организации призоваха ЕЦБ да промени програмата си за закупуване на активи, като увеличи покупките на зелени облигации за сметка на такива от компании, чиито проекти увеличават въглеродните емисии. Критиците на тези призиви обаче отбелязват, че зависи от политиците, а не от централните банки да решават кои компании да бъдат предпочитани за финансиране.

ЕЦБ ще разгледа начините за справяне с изменението на климата като част от стратегическия преглед, който Кристин Лагард започна в началото на годината. Наскоро той беше рестартиран, след като беше спрян през март заради пандемията от коронавирус.

На въпрос дали пандемията може да остави екологичните проблеми на заден план президентът на ЕЦБ отговаря, че "онези, които биха се изкушили от тази опция, ще съжаляват". "Имам деца, имам внуци. Просто не искам да погледна техните красиви очи, които питат мен и другите: "Какво направихте?"

Други централни банки също са под натиск да направят повече за разрешаване на екологичните проблеми. Управителят на Bank of England Андрю Бейли заяви по-рано този месец, че ще разгледа включването на съображенията за изменението на климата като фактор в закупуването на корпоративни облигации след края на кризата в резултат на коронавируса. Засега в голяма степен извън този дебат остава Федералният резерв на САЩ.

Трайни щети от пандемията

Президентът на ЕЦБ предупреждава, че пандемията вероятно ще остави трайно въздействие върху световната търговия и вериги за доставки. Според нея е възможно тази криза да преобрази представата ни за глобализацията, близостта, късите вериги за доставки. В отговор на въпрос тя казва, че "целият набор от взаимоотношения и бизнес модели на страните ще трябва да бъдат преразгледани". Като явно намигване към страни, които силно разчитат на износа, като Германия тя добавя: "Страните не могат да се управляват и подкрепят единствено и само от търговията".

Под ръководството на Лагард ЕЦБ одобри огромни парични стимули чрез увеличаване на програмата си за изкупуване на облигации и финансиране на банки при много ниски лихвени проценти, за да подкрепи икономиката и да предотврати рецесията да доведе до финансова криза.

Тези действия показаха своята ефективност и финансовите пазари се "успокоиха изключително много", след като в началото на пандемията бяха сериозно ударени, смята Лагард. Тя обаче предупреждава, че възстановяването ще бъде ограничено, несигурно и разпокъсано, тъй като някои държави се възстановяват по-бързо от други.

Без нови мерки

Президентът на ЕЦБ потвърди очакванията на анализаторите, че е малко вероятно банката да обяви нови мерки за разхлабване на заседанието си за паричната политика следващата седмица. "Ние направихме толкова много, че разполагаме с доста време, за да оценим внимателно [входящите икономически данни]", казва тя.

Предвиденият от ЕС фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро в подкрепа на най-силно засегнатите страни от пандемията, би бил "смяна на играта", смята Лагард, особено ако голяма част от средствата се отпускат безвъзмездно, а не като заеми. Тя очаква лидерите на ЕС да се договорят за създаването му до края на месеца, а не на срещата си на 18 юли.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    anarcho_capital avatar :-@
    radelmarfx

    Другарката комунистка ще печата пари по начина както супермаиро го правеше. После раята да плаща.

    Нередност?
Нов коментар